Galvosūkis: kodėl merginų mylimas V. Jankauskas tapo monstru?

Uždaro būdo, net šiek tiek drovus, mėgstantis pasipuikuoti savo raumenimis. Taip 23 metų šilutiškį Valdą Jankauską apibūdinantys pažįstami niekaip negali suvokti, kodėl jis žiauriai nužudė pirmąkart gyvenime matomą studentę.

Į teismą atvestas V.Jankauskas nepakelė akių.<br>D.Umbraso nuotr.
Į teismą atvestas V.Jankauskas nepakelė akių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Nov 20, 2014, 6:10 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:32 AM

Kai vakar po pietų V.Jankauskas buvo atvežtas į Klaipėdos teismą, pareigūnai jau buvo radę jo aukos – 20-metės Justinos Šikšniūtės – kūną. Jis nebuvo įmestas į Minijos upę, kaip anksčiau tvirtino tyrėjus norėjęs suklaidinti žudikas.

Palaikai aptikti maždaug kilometras nuo V.Jankausko motinos namų Šilutės rajono Macikų kaime.

Mergina buvo išrengta ir medžiais apaugusioje dauboje apkrauta šakomis ir lapais.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, studentė buvo išžaginta, smarkiai sumušta jos galva. Tai turės patvirtinti teismo ekspertai. Ekspertizė bus atliekama šiandien.

Bandydamas suklaidinti tyrėjus nusikaltėlis mėtė pėdas.

Studentės daiktai – baltas krepšys, suplėšyta striukė – aptikti už Priekulės, daugiau kaip 40 kilometrų nuo įvykio vietos.

Čia buvo pažirę ir mašinos išmušto šoninio lango stiklai. Neatmetama, kad leisgyvė ar jau mirusi mergina buvo kurį laiką vežiojama automobiliu, kol žudikas svarstė, ką daryti.

Neatsiprašė ir nesigailėjo

Įtariamąjį ginantis valstybės advokatas Edvardas Staponkus teigė, kad nužudymo motyvas kol kas neaiškus: „Į tą klausimą įtariamasis nenorėjo arba nesugebėjo atsakyti. Po ekspertizės bus aiškiau – gal tai susiję su lytiniu nusikaltimu.

V.Jankausko teigimu, ties Priekule jis su mergina, kurią paprašytas internetu vežė į Klaipėdą, susistumdė, susimušė – merginai sudavė kelis smūgius.

„Paskui mašina įvažiavo į griovį, kažkas suteikė pagalbą, dar teks surasti tuos žmones. Jie, matyt, nepastebėjo, kad mašinoje yra mergina.

Klausimų daugybė – galų gale pats įtariamasis yra šoko būsenos. Gal dėl to ir keitė parodymus kelis kartus, o gal tai jo gynybos versija. Tokią teisę jis turi“, – kalbėjo advokatas.

Kol kas jokio apgailestavimo dėl tragedijos iš įtariamojo lūpų neišsprūdo. Teisme jam toks klausimas ir nebuvo pateiktas.

Advokatas nemano, kad nusikaltimas buvo iš anksto suplanuotas.

V.Jankauskas jau ne kartą nelegaliai vežė keleivius, kurie tokios paslaugos prašė internetu.

Aplankydavo motiną

Prieš keturis mėnesius grįžęs iš užsienio, kur gyvena ir dirba jo seserys, V.Jankauskas apsistojo Šilutėje – su mergina nuomojosi butą.

Jo motina anksčiau dirbo Macikų pensione, bet buvo atleista mažinant etatus. Dabar ji – dėvėtų drabužių parduotuvės pardavėja.

Kaimynai teigė, kad šeima neseniai susiremontavo savo namą Macikuose. V.Jankauskas čia atvažiuodavo savaitgaliais.

Kaimyną ištiko šokas

Macikų gyventojas 30-metis Marius Mockus, per televiziją pamatęs žalią „Hyundai“ automobilį, net pašoko nuo sofos. Jis iš karto pažino mašiną, kuria važinėjo tame pačiame name gyvenantis V.Jankauskas.

Išgirdęs apie nužudytą studentę, M.Nockus prisipažino – kankino nuojauta, kad įtariamasis – jo pažįstamas.

Tačiau jam ir dabar sunku suvokti, kad negailestingai nužudyti merginą ir ją išmesti visai šalia namų galėjo būtent Valdas.

„Kai Valdas buvo vaikas, aišku, buvo padūkęs, kaip ir visi berniukai. Aš jį pažįstu nuo vaikystės – užaugome kartu. Valdas tikrai buvo normalus – ir savo mamai padėdavo, ko paprašydavo, visuomet padarydavo“, – kalbėjo M.Mockus.

Raumenis užsiaugino už grotų

Tris seseris turintis Valdas augo su motina – tėvai buvo išsiskyrę.

Macikų pensiono direktoriaus pavaduotoja Jovita Andrijauskienė sakė, kad anksčiau čia dirbusi įtariamojo motina labai stengėsi dėl savo vaikų, yra darbšti ir sąžininga.

Nors pastaruoju metu Valdas oficialaus darbo neturėjo, neretai uždarbiavo statybose, nes turi auksines rankas.

Nemažus raumenis, kuriais pasipuikuodavo socialiniuose tinkluose, Valdas užsiaugino būdamas kalėjime. Iš ten jis grįžo pasikeitęs ne tik išvaizda. Uždaras jaunuolis įgijo daugiau pasitikėjimo savimi.

Ar jam sekėsi su merginomis? M.Mockus nusišypsojo: „Su merginomis jam sekėsi gerai. Buvo jų ne viena. Todėl ir nesuprantu, kas jam pasidarė, kodėl nuskriaudė tą mergaitę. Nebuvo jis agresyvaus būdo. Aš netikiu, kad jis tai padarė vienas. Arba buvo kažko apsirijęs.“

Prabilęs apie narkotikus, M.Mockus net sumojavo rankomis: „Ne, ne! Jis rūkydavo daug. Gerdavo tik alkoholį. Su narkotikais neprasidėjo.“

Pastebėjo išdaužtą langą

Macikų gyventojas Tadas girdėjo, kad įvykdęs žiaurų nusikaltimą ir grįžęs namo V.Jankauskas bandė valyti automobilį. Vėliau jį pardavė metalo supirktuvėje.

„Pažiūrėkite – priešais jo namus stovi garažai. Vienas miestelio gyventojas ten pasistatė savo priekabą. Jis matė V.Jankausko namų kieme stovinčią mašiną išdaužtu langu“, – pasakojo Tadas.

„Tikrai mačiau, kad namų kieme stovėjo automobilis. Dar nusistebėjau – langas išdaužtas. Jis buvo apklijuotas plėvele. Buvau to vaikino kaimynas, sunku patikėti, kad jis taip galėjo pasielgti“, – sakė Macikų gyventojas Gediminas.

Reikia saugotis ir saugoti artimuosius

Kad lengvesniam bendravimui sukurtas internetas netaptų mirtinais spąstais, labiausiai turi saugotis pats vartotojas.

20-metės Justinos Šikšniūtės tragedija vėl privertė prisiminti internetinėje erdvėje slypinčias grėsmes. Ar galima apsisaugoti nuo prievartautojų ir žudikų, kurie savo aukų ieško virtualiojoje erdvėje?

Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos viršininkas Donatas Mažeika (nuotr.) teigia, kad prie visų interneto vartotojų po policininką nepastatysi – turime patys būti atsargesni ir stebėti, ką internete veikia mūsų vaikai.

D.Mažeiką vakar „Lietuvos ryto“ laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbino žurnalistė Daiva Žeimytė.

– J.Šikšniūtės ir jos žudiko pažintis užsimezgė internete. Kaip dabar matome, Valdas Jankauskas aukos ieškojo jau kurį laiką. Ar internetinė erdvė yra lengvesnis būdas potencialiems žudikams ar prievartautojams susirasti auką?

– Internetas yra įrankis, kuris sukurtas tam, kad mes galėtume lengviau bendrauti, galėtume lengvai rasti informacijos, kurios mums reikia. Nenuostabu, kad kai kurie asmenys naudojasi internetu siekdami susirasti aukų. Tai nėra naujiena.

– V.Jankauskas bandė užmegzti ryšį ne su viena mergina, siūlėsi jas pavėžėti. Ar galima daryti išvadą, kad jis tikslingai tai darė?

– Nesu tyrimo grupės narys ir ne mūsų įstaiga atlieka tyrimą, todėl atsakyti negaliu. „Facebook“ galbūt padėjo jam auką susirasti, bet sutikime su tuo, kad „Facebook“ ir padėjo atskleisti šį nusikaltimą.

– Ar stebėdami elektroninę erdvę jūs atkreipiate dėmesį į žmones, kurie kaip nors ypatingai save pateikia arba pateikia taip, kad sukelia įtarimų? Į ką dažniausiai kreipiamas dėmesys?

– Policija stebi interneto erdvę, kiek yra įmanoma, kiek leidžia galimybės. Jei kalbėtume apie „Facebook“, jame yra atviri profiliai, kurie yra visiems prieinami, kuriuos galima stebėti, kuriuose esančią informaciją galime vienaip ar kitaip analizuoti, tačiau yra ir privačių profilių, kurių mes nematome.

Niekam ne paslaptis, kad policija internete ieško nelegalios veiklos faktų, tarkime, prekybos narkotikais, tačiau surasti tokius pavienius pavojingus asmenis yra labai sunku.

Tai yra problema ir mums reikėtų į ją gilintis, diskutuoti su psichologais, psichiatrais, kaip tokius žmones atpažinti, kokiu būdu pamatyti tuos nedidelius šauktukus, kurie mums leistų įtarti žmogų kaip potencialų nusikaltėlį.

Jei suaugęs žmogus domisi vaikais, bando užmegzti su jais pažintis, tai jau parodo, kad kažkas tam žmogui yra negerai. Tuomet susekti lengviau.

– Gal reikėtų labiau atkreipti dėmesį į socialines grupes, ypač į tokias, kur žmonės siūlosi pavežti arba ieško, kas juos pavežtų?

– Sutikite su manimi – tose grupėse yra ne tūkstantis ir ne du tūkstančiai dalyvių, prie kiekvieno pastatyti policininko mes negalime.

Mūsų darbas – kiek įmanoma skatinti žmonių žinių lygį, užsiimti prevencija, skatinti tėvų supratimą apie interneto grėsmes, nes dalis žmonių neįsivaizduoja, ką jų vaikai daro internete, todėl tokių atvejų gali pasitaikyti ir ateityje.

Vaikai su kuo nors susipažįsta, eina į susitikimus, todėl siūlau tėvams bent jau apie tai pasikalbėti su vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.