Iš mokyklos išmestas V. Jankauskas internete pasijuto ereliu

Žiauriai nužudyta studentė Justina Šikšniūtė šiandien bus palydėta į amžinojo poilsio vietą. O vakar paaiškėjo, kad jos žudikui Valdui Jankauskui gresia kalėjimas iki gyvos galvos, nes jis savo auką dar ir išprievartavo.

V.Jankauskui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Jankauskui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė, Sigita Purytė („Lietuvos rytas“)

Nov 22, 2014, 8:12 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:29 PM

20-metė Klaipėdos universiteto antrakursė J.Šikšniūtė buvo ne vienintelė mergina, su kuria 23 metų V.Jankauskas susisiekė per socialinį tinklą „Facebook“.

„Šis vaikinas mane kelis kartus kvietė į draugus, bet aš nė karto jo nepriėmiau“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Aistė.

Šiai merginai įtarimą sukėlė nepažįstamojo įkyrumas. Vaikinas klausinėjo, kodėl ji spyriojasi.

Aistė parašė V.Jankauskui: „Neieškau draugų.“ Bet jis vis tiek neatlyžo.

„Jis paklausė, gal ieškau vaikino, kuris galėtų man duoti visko, ko aš noriu.

Žinoma, ir į tokį laišką neatrašiau, bet jis vis tiek neatstojo“, – pasakojo gimnazistė.

Taip porą kartų parašęs po keliasdešimt žinučių, vaikinas trumpam paliko Aistę ramybėje.

Tačiau po kiek laiko jis ir vėl ėmė merginą atakuoti.

„Nors tada atstūmiau jį, prasidėjo ta pati dainelė“, – stebėjosi mergina, kurią sukrėtė žiauriai nužudytos J.Šikšniūtės likimas.

Sustabdė bloga nuojauta

Šilutiškę Martyną taip pat nupurtė šiurpas, kai ji suprato, kad V.Jankauskas – tas pats vaikinas, kuris jai siūlė pavežti iki Klaipėdos.

Lapkričio 7 dieną mergina turėjo važiuoti į uostamiestį.

„Buvo vakaras. Parašiau į „Facebook“ grupę: „Gal kas nors važiuojat?“ – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo Martyna.

V.Jankauskas parašė, kad važiuoja, tačiau šilutiškę sustabdė bloga nuojauta.

Tą vakarą mergina liko Šilutėje.

Pasirodo, prieš pasiūlymą pavežti jis jau buvo rašęs Martynai.

Mergina pamėgino atkurti, kaip atrodė jų pokalbis internetu.

„Labas“, – pirmasis parašė V.Jankauskas, savo paskyrą „Facebook“ pavadinęs „Valdas Jan“.

„Labas“, – atsakė Martyna.

„Gal, panele, susipažinti norit?“ – klausė nepažįstamasis.

„Aš darbe, užsiėmusi“, – atsakė mergina.

Paskui dar kelis kartus jis mėgino užmegzti pokalbį, bet Martyna neatrašė.

„Man jis pasirodė keistas. Jei mato, kad neatrašau, kam dar rašinėti šimtą kartų?“ – stebėjosi šilutiškė.

Gali būti daugiau aukų

Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius paragino visas merginas, kurios yra važiavusios su V.Jankausku, kreiptis į policiją ir papasakoti, kaip viskas vyko.

Manoma, kad, be J.Šikšniūtės, gali būti daugiau aukų, patyrusių V.Jankausko lytinę prievartą.

„Nebijokite kreiptis, asmeniškai pažadu anonimiškumą“, – sakė S.Minkevičius.

Liovėsi lankyti pamokas

V.Jankauskas mokėsi Šilutės Martyno Jankaus pagrindinėje mokykloje. Jos direktorius Audrius Astasevičius buvusį mokinį apibūdino kaip niekuo neišsiskiriantį iš kitų: „Jei būtų buvę didelių incidentų, prisiminčiau.“

V.Jankauskas šioje mokykloje baigė devynias klases. Būdamas 17-os jis įstojo į Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklą. Pasirinko paprasčiausią – mūrininko specialybę.

Pirmaisiais mėnesiais V.Jankauskas gaudavo vidutinio dydžio – apie 70 litų – stipendiją.

Po pirmojo semestro paaiškėjo, kad jo pažymių vidurkis nėra vertas stipendijos.

Pirmus metus septyniolikmetis šiaip ne taip išsilaikė mokykloje, tačiau po vasaros atostogų beveik nebelankė pamokų, mokytojai nebegalėjo jo surasti. Mokykloje sklido kalbos, kad jis suimtas už apiplėšimus.

Prieš šalindami iš mokyklos mokytojai kalbėjosi su V.Jankausko motina.

„Motina sakė, kad nelabai gali jam padėti, kad negali jo paveikti, kad jis toks yra“, – prisimena verslo mokyklos direktorius Pranas Avižinis.

Mokyklos darbuotojai V.Jankauską prisiminė kaip tylų: „Uždaras, tylenis, savo charakterį nelabai rodė. Nedraugaudavo su kitais mokiniais.“

Tuo metu V.Jankauskas gyveno Macikų kaime – 3–4 kilometrai nuo mokyklos.

„Jo motina dirbo pensione slauge. Jis su ja gyveno pensiono bendrabutyje, kuris skirtas darbuotojams. Jis atvažiuodavo į mokyklą priemiestiniu autobusu“, – pasakojo P.Avižinis.

Kai V.Jankauskui sukako 18 metų, Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokykla išbraukė jį iš moksleivių sąrašų už nepažangumą ir pamokų nelankymą.

Boksą greitai metė

Nors žemas ir nestambus, bet raumeningas. Taip V.Jankauską apibūdino keli šilutiškiai, kurie laisvalaikiu sportuoja Šilutės sporto mokykloje.

V.Jankauskas taip pat kelis kartus buvo šioje mokykloje. Du mėnesius vaikinas lankė bokso treniruotes.

Sportavusieji kartu jį apibūdino kaip ramų, nepiktybinį. Tačiau ir gerų sporto rezultatų nepasiekė, tad greitai treniruotes metė.

Šilutės sporto mokyklos bokso treneris Vincas Murauskas net neprisimena V.Jankausko.

„Būna tokių, kurie pamatę, kad čia reikia daug dirbti, pabėga“, – kalbėjo treneris.

Raumenis augino už grotų

Tikėtina, kad kraupiu nužudymu kaltinamas V.Jankauskas gali niekada nebeištrūkti į laisvę – vakar teismo ekspertai patvirtino, kad J.Šikšniūtė buvo išžaginta.

Tikriausiai todėl nusikaltėlis nusprendė ją nužudyti, tikėdamasis paslėpti pirmąjį nusikaltimą.

Ramus, mažai bendraujantis, savaitgaliais iš Šilutės atvažiuojantis pas motiną į Macikus ir jai padedantis nudirbti ūkio darbus – taip po kraupaus nužudymo apie V.Jankauską kalbėjo jo pažįstami.

Ar ta išorine ramybe ir uždarumu nebuvo dangstomas vyro kailyje slypėjęs žvėris? Ar Justina – vienintelė jo auka?

Socialiniuose tinkluose V.Jankauskas – visiškai kitoks. Smulkus, žemo ūgio vyras bando atrodyti kietas ir tvirtas – jis demonstruoja savo nuotraukas, kuriose įsiamžinęs pusnuogis, su blizgančia grandinėle ant kaklo, su apyranke, rankoje laikąs mobilųjį telefoną.

Jį pažįstantys žmonės kalbėjo, kad anksčiau smulkaus kūno sudėjimo vaikinas iš pataisos namų grįžo sutvirtėjęs – tikriausiai už grotų laiko veltui neleido ir treniravosi.

Kovotojas su kliūtimis

„Visada pasiruošęs naujiems nuotykiams, mėgstu švelnų rožės kvapą, labai patinka sakura, gražios vizitinės kortelės, mėgstu dirbti vienas, derinu darbą su malonumu“ – taip V.Jankauskas socialiniuose tinkluose apibūdina savo pomėgius.

Matyt, ieškodamas savęs vyras sprendė testus.

Nežinia, kaip atsakė į klausimus, bet gauti atsakymai jį tikriausiai džiugino.

Aiškindamasis savo požiūrį į gyvenimo pokyčius V.Jankauskas sužinojo, kad jis – kovotojas su kliūtimis. Jo negąsdina jokios, net fantastiškiausios, idėjos, o tik sukelia smalsumą ir skatina jas įgyvendinti.

Paprastos kliūtys jam – ne problema, nes visada sugalvos ką nors paprasta, bet gana nauja.

Atsakęs į kito testo klausimus V.Jankauskas išsiaiškino, kad turi nuostabų skonį, mielai pataria draugams stiliaus klausimais.

Tiesa, iš nuotraukų „Facebook“ matyti, kad neretai jo apranga – treningai.

V.Jankauskui tinkamiausia profesija – pramogų verslas. Jis nepakenčia rutinos ir mėgsta būti dėmesio centre, nuolat siekia pokyčių.

„Tai eik į priekį, mėgaukis, blizgėk, leisk sau viską“ – tokios vieno testų išvados. Ar tai nepastūmėjo V.Jankausko įvykdyti brutalų nusikaltimą?

Dėjosi auksinių rankų meistru

Du kartus už vagystes ir plėšimą jau teistas šilutiškis iš pataisos namų į laisvę grįžo prieš keturis mėnesius.

Neatmetama, jog virtualioje erdvėje ereliu prisistatinėjęs ir merginas bendrauti nuolat kvietęs vaikinas tebuvo baikštus žvirblis, už grotų gal net pažemintas kitų kalinių.

Tačiau gyventi kaip nors reikėjo. Skelbimų svetainėse jis prisistatinėjo auksinių rankų meistru. Net nužudęs merginą po kelių valandų jis siūlė savo paslaugas remontuoti ar statyti būstą norintiems žmonėms.

Skelbime įtariamasis žudikas tikino mokąs viską – gali dažyti, gruntuoti, kalti gipskartonio plokštes, klijuoti klinkerio plyteles, apšiltinti patalpas ir stogus, atlikti smulkius elektros darbus, statyti garažus, sodo namelius... Ir visa tai – „už prieinamą kainą“.

Visų galų meistro įvaizdį besistengiantis sukurti V.Jankauskas skelbimo pabaigoje ragino susidomėjusius klientus rašyti jam trumpąsias žinutes, jeigu nepavyktų prisiskambinti, jis pats perskambintų.

Skelbimas iliustruotas keliomis įmantraus interjero nuotraukomis, kuriose pavaizduotos sudėtingos lubų ir sienų gipskartonio konstrukcijos.

Taip tarsi norėta pabrėžti, kad meistras žodžiais nesišvaisto ir išties moka daryti viską.

Bet akivaizdu, kad V.Jankauskas su šiais darbais neturi nieko bendra.

Paprasta paieška internete pagal paveikslėlius išduoda, kad visos šios nuotraukos paimtos iš kitų interneto svetainių.

Kad skelbimą į Šilutės skelbimų svetainę įkėlė V.Jankauskas, išduoda nurodytas jo telefono numeris. Prirašyta ir gyvenamoji vieta – Šilutė.

Šiek tiek užsidirbti galima ir vežiojant žmones automobiliu. O vežant merginas galima užmegzti pažintį, sulaukti susižavėjusiųjų dėmesio.

Tikriausiai viltys neišsipildė – dėmesio sulaukti nepavyko.

Galbūt todėl vykdamas į Macikus paimti J.Šikšniūtės vyras pasiruošė galimiems netikėtumams, o gal net ir iš anksto planavo nusikaltimą – patenkinti savo kūniškąsias aistras: pasiėmė peilį, kuriuo vėliau grasino išsigelbėti bandančiai merginai, nulaužė automobilio durų vidinę rankenėlę, kad auka neištrūktų.

Galima tiktai pasvarstyti, kodėl V.Jankauskas nepasinaudojo situacija ir paleistas iš policijos komisariato po pirmosios apklausos nepabėgo, juo labiau kad užsienyje gyvena dvi jo seserys (trečioji keturiolikmetė sesuo dar su motina).

Neatmetama, kad taip pasielgti nespėjo, nes skubėjo naikinti nusikaltimo įrodymų – į metalo laužą nugabenti automobilį, pirma jį išvalius, ištrinti kraujo dėmes.

Norėjo rasti vietą gyvenime

Amžinojo poilsio Justina šiandien atguls Geidžių kapinėse netoli Mažeikių. Prieš keletą savaičių čia buvo palaidota jos močiutė.

Likus savaitei iki mirties Justina netikėtai užsuko į savo buvusią mokyklą – Mažeikių Gabijos gimnaziją – aplankyti klasės auklėtojos istorijos mokytojos Stanislavos Sovienės.

„Nudžiugau išvydusi Justiną, apsidžiaugiau, kad kaip tik turėjau laisvą pusvalandį, nereikėjo eiti į pamoką. Ji atsinešė saldainių dėžutę, susėdome išgerti arbatos. Ta artipilnė saldainių dėžutė tebeguli ant mano stalo“, – ašarų sulaikyti negalėjo S.Sovienė.

Ji Justinos klasės auklėtoja buvo ketverius metus. Mokytoja pasakojo, kad mergina niekada nekėlė rūpesčių, buvo stropi ir darbšti, rami ir kukli, daug mokėsi, dalyvaudavo visuose klasės ar mokyklos renginiuose. Po pamokų jai tekdavo skubėti į namus Bugenių kaime už kelių kilometrų nuo Mažeikių – autobusai čia važiuodavo retai.

„Negaliu pamiršti paskutinio mūsų susitikimo.

Justina pasakojo, kad jai patinka studijos Klaipėdoje, džiaugėsi įsitraukusi į „Erasmus“ programos veiklą, pasakojo neseniai surengusi universitete šios grupės nariams vakarą, vylėsi, kad pagal studentų mainų programą gal pavyks išvykti studijuoti į užsienį.

Ji sakė, kad dabar tiek daug veiklos – pasilinksminimams nebelieka laiko. Dar pasidžiaugė, kad kursiniam darbui jau surinko visą medžiagą, telieka parašyti.

Justina dėliojo ateities gyvenimą, tikėjosi, kad pavyks surasti savo vietą. Pasikalbėjome kaip geros draugės“, – vis dar negali atsitokėti S.Sovienė.

Aplankė klasės draugo kapą

Mokytojos skausmas dar didesnis, nes visai neseniai teko laidoti dar vieną auklėtinį, Justinos klasės draugą Arnoldą.

Vilniuje studijavęs vaikinas gegužės pradžioje atvažiavo į Mažeikius pasveikinti mamos su Motinos diena.

Netikėtai susidūręs su nepažįstamųjų kompanija jis buvo įstumtas į tvenkinį ir nuskendo.

Justina laidotuvėse nedalyvavo, tačiau prieš porą savaičių aplankė Arnoldo kapą ir nunešė gėlių.

Merginos – pakelės žudikų aukos

* Viena pirmųjų pakelės žudiko aukų dar 1987 metais tapo autostopu keliavusi 25 metų gydytoja Žaneta Binkauskaitė. Apirusį merginos kūną liepos 24-ąją Plungės rajone, netoli autostrados Klaipėda–Vilnius esančiame miškelyje, rado grybautojai.

* Bene garsiausiu ir žiauriausiu pakelės maniaku galima laikyti Kazį Jonaitį (nuotr.), kuris buvo sulaikytas 2001 metais.

* Vienoje Vilniaus bendrovėje vairuotoju dirbęs 58 metų vyras sustodavo pavėžėti pakeleivingas mašinas stabdančių merginų. Savo pakeleives Grigiškių gyventojas nuveždavo į mišką, sumušdavo, išžagindavo ir nužudydavo. Jo aukomis tapo trys merginos, o vienai pavyko pasprukti.

* 2005 metų vasario 28-ąją dingo Vilniaus verslo kolegijos studentė Rūta Zalagaitė. Kelerius metus Vilniuje gyvenanti ir studijuojanti 25 metų mergina turėjo parvažiuoti į Panevėžyje esančius tėvų namus, bet žadėtą dieną negrįžo.

* Studentę nužudė ir išžagino „Litexpo“ parodų centre apsaugininku dirbęs 21 metų Ruslanas Gumenas, sustojęs prie pakeleivingus automobilius stabdančios merginos.

Vairuotojas pasirodė keistas

* Šio kraupaus nusikaltimo pradžia – praėjęs savaitgalis, kai pas močiutę į Šilutės rajono Saugų kaimą atvykusi Justina internetu pradėjo ieškoti, kas galėtų sekmadienį parvežti ją į Klaipėdą.

* Ji apie tai parašė savo „Facebook“ paskyroje. Tokiu būdu mergina buvo keliavusi jau ne kartą. Šįkart savo paslaugas pasiūlė jaunas šilutiškis.

* Kai jis sekmadienio popietę atvyko į sutartą vietą ir abu pajudėjo, studentė apie tai SMS žinutėmis pranešė savo draugėms. Kad mergina pajuto nerimą, rodo viena siųsta žinutė – joje buvo rašoma, kad vairuotojas kažkoks keistas.

* Justina parašė, kad baigia išsikrauti jos mobilusis telefonas, todėl žadėjo paskambinti grįžusi į bendrabutį Klaipėdoje.

* Paskui ryšys nutrūko, telefonas išsijungė, o Justina bendrabutyje taip ir nepasirodė.

* Tai iškart sukėlė nerimo draugei, su kuria Justina važiuodama susirašinėjo. Ši studentė internete susirado Valdą, kuris žadėjo nuvežti Justiną į Klaipėdą, ir jam paskambino.

* Ramiu balsu atsiliepęs vaikinas patvirtino, kad bendravo su Justina – nuvežė į uostamiestį. Daugiau apie ją esą nieko nežino.

* Pirmadienį studentės artimieji kreipėsi į Klaipėdos policiją. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žmogaus dingimo, paskelbta paieška.

* Policininkai iškart surado V.Jankauską ir apklausė. Šilutiškis atrodė ramus ir tvirtino nuvežęs merginą į Klaipėdą – išleidęs prie bendrabučio Statybininkų prospekte. Užfiksavę jo parodymus, pareigūnai vaikiną paleido.

* Tačiau ne todėl, kad patikėjo jo nekaltumu, o todėl, jog imtų sekti ir surinktų įkalčių.

* Pareigūnai pagal V.Jankausko telefono judėjimą išsiaiškino, kad sekmadienį šis šilutiškis nebuvo Klaipėdoje.

* Įtariamąjį ėmę sekti policininkai sužinojo, kad jis savo žalią automobilį „Hyundai“, kuriuo vežė studentę, nugabeno į vieną metalo laužo supirktuvę šalia Šilutės ir pardavė už 240 litų.

* Automobilio salonas buvo kruopščiai sutvarkytas ir išvalytas. Policininkai iškart atkreipė dėmesį į išdaužtą šoninių durelių lango stiklą.

* Neatmetama, kad V.Jankauskas iš anksto planavo nusikaltimą: automobilio salone durų rankenėlė galbūt buvo nulaužta dėl to, kad užpulta mergina negalėtų pabėgti.

* Pareigūnams liko vis mažiau abejonių, kad šis jaunas šilutiškis yra susijęs su mįslingu Justinos dingimu.

* Antradienio rytą jis buvo sulaikytas. Prispirtas įkalčių, kuriuos pareigūnai rinko ir visą naktį, jis prisipažino nužudęs merginą – tikino nuo tilto įstūmęs į Miniją.

* Netrukus rasta ir vieta, kur prieš savo valią buvo atvežta Justina, – šalia Minijos rasti jos batai ir suplėšyta striukė.

* Antradienį ir trečiadienio rytą ugniagesiai gelbėtojai bei narai ieškojo kūno, tačiau paieškos buvo nesėkmingos.

* Tyrėjams kilo vis daugiau įtarimų, kad žudikas bando mėtyti pėdas ir nesako, kur paslėpė aukos kūną. Šiuos įtarimus sustiprino ir Justinos telefono judėjimas. Paskutinė nustatyta jo vieta – netoli V.Jankausko motinos namų Šilutės rajono Macikų kaime.

* Prispirtas įkalčių įtariamasis galiausiai prisipažino, kur paslėpė aukos kūną. Jis rastas Šyšos upės senvagėje apkrautas šakomis ir lapais. Nuo šios vietos iki žudiko motinos namų – apie kilometrą.

* Ketvirtadienį V.Jankauskas vėl pasirodė tose vietose, kuriose sekmadienį paliko kruvinus pėdsakus. Jis davė parodymus įvykio vietose.

* Vienas pirmųjų žudiko ir jo palydos sustojimų buvo laukas šalia įvažiavimo į Priekulę. Pareigūnai čia buvo aptikę Justinos daiktų – baltą krepšį, suplėšytą striukę.

* Lauko, kuriame žudikas užpuolė auką, viduryje statomas naujas namas, kurio link veda žvyrkelis.

* Posūkyje matyti išdaužto automobilio lango stiklai. Manoma, kad mergina priešinosi ir kojomis išdaužė automobilio stiklą.

* Automobiliu privažiavęs prie statomo namo, V.Jankauskas ištraukė merginą iš automobilio, prirėmė prie žmogaus ūgio pilkos elektros pastotės įrangos.

* Įtariamasis, kuriam buvo duota žmogaus dydžio lėlė, rodė ir pasakojo, ką darė su auka. Išsukęs iš žvyrkelio jis patraukė į Macikų pusę.

* Už Lankupių tiesiame kelyje V.Jankausko vairuojama mašina įvažiavo į griovį. Visa tai nutiko per vieną valandą.

* Iš griovio V.Jankauską ištraukė pakeleivingas automobilis. Juo važiavę žmonės patys susirado pareigūnus ir papasakojo, kaip viskas buvo.

* Toliau vingiuotas kelias tyrėjus ir įtariamąjį vedė jo motinos namų link – į Macikus.

* Pareigūnai atvežė nusikaltėlį prie daubos, kurioje buvo rastas merginos kūnas. V.Jankauskas pasakojo, kaip ištempė kūną iš automobilio.

* Netrukus žudiko rankose atsirado peilis – įtariamasis rodė, ką su juo darė. Palikęs galimai nebegyvą, o gal dar leisgyvę auką, įtariamasis grįžo prie automobilio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.