Dvasininkui iš Jonavos apkarto ligonės turtas

Antradienį teismas atvertė bylą, kurioje atsakovas – klebonas Audrius Mikitiukas. Neįgalios pensininkės artimieji reikalauja grąžinti 37 tūkst. litų, nes dovanodama pinigus kunigui ligonė nesupratusi, ką daro.

A.Mikitiukas aiškinasi dėl pinigų, gautų iš psichiškai neįgalios moters.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
A.Mikitiukas aiškinasi dėl pinigų, gautų iš psichiškai neįgalios moters.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Nov 26, 2014, 7:42 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:16 PM

36 metų kunigas praturtėjo susipažinęs su Žeimių miestelyje (Jonavos r.) viena gyvenusia 70 metų našle O.M.

Šizofrenija serganti moteris neslėpė įsimylėjusi išvaizdų kunigą, o jis neatstūmė jos dovanų.

2009 m. vasario–birželio mėnesiais moteris į klebono sąskaitą per keturis kartus pervedė 37 415 litų. Pensininkė tuo metu dar nebuvo pripažinta neveiksnia.

Sužinojęs apie pinigų pervedimus, ligonės brolis ir globėjas Antanas Grinius kreipėsi į teisėsaugą. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Prokuratūrai bylą nutraukus, jis pateikė civilinį ieškinį, prašydamas priteisti iš A.Mikitiuko 37 tūkst. litų savo seseriai.

Kunigas teisme nepasirodė, o jo advokatas pareiškė, kad O.M. artimųjų pretenzijos nepagrįstos.

Antradienį A.Grinius kreipėsi į antstolius dėl Kauno apygardos teismo nutarties vykdymo kitoje civilinėje byloje, susijusioje su kunigu A.Mikitiuku ir O.M. priklausiusiu butu Vilniuje – nuspręsta areštuoti Jonavos parapijos 132 tūkst. litų vertės turtą.

Padėjo mįslingas raštelis

Klebonas iš pradžių tyrėjams tvirtino, kad pensininkė jam davė pinigus pasaugoti. Jis prasitarė tuo metu žinojęs, kad parapijietė serga šizofrenija.

Kunigui iškilo grėsmė atsidurti teisiamųjų suole. 2014 m. sausį jis apklaustas kaip specialusis liudytojas. Tai reiškė, kad jam bet kada galėjo būti pareikšti įtarimai. Spiriamas prie sienos A.Mikitiukas pateikė prokurorui Artūrui Bužavui ligonės raštelį, neva parašytą 2012 metų sausio 5 dieną. Jame moteris tvirtina atgavusi pinigus iš klebono.

Nors raštelis kėlė didžiulių abejonių, byla buvo nutraukta.

Anot Jonavos prokuroro A.Bužavo, įrodyti, kad A.Mikitiukas tyčia pasinaudojo moters liga pasipelnymo tikslais, perdavus baudžiamąją bylą į teismą būtų sudėtinga. Pareigūno nuomone, daugiau galimybių atgauti pinigus suteikia civilinis procesas.

Gudrus ėjimas neišgelbės?

Manoma, kad tariamą pinigų atgavimo datą kunigas pasirinko neatsitiktinai. O.M. neveiksnia buvo pripažinta 2012-ųjų rugpjūtį. Jeigu raštelyje būtų nurodyta vėlesnė data, sandoris, sudarytas su neveiksniu žmogumi, negaliotų.

Bet net ir po šio žingsnio klebonas gali smarkiai nusvilti nagus.

Pernai medicinos ekspertai nustatė, kad našlė savo veiksmų negalėjo suvokti dar 2008 metų pradžioje, kai pasirašė kitą kunigui A.Mikitiukui naudingą sandorį – pardavė nuosavą butą Vilniuje.

Pagal Civilinį kodeksą, asmenų, kurie, nors ir būdami veiksnūs, dėl ligos ar silpnaprotystės negalėjo suprasti savo veiksmų reikšmės, sudaryti sandoriai teismo sprendimu gali būti pripažinti negaliojančiais.

Trūko pinigų net batams

A.Grinius stebėjosi, kodėl kunigas, jei jis norėjo grąžinti pinigus, nepervedė jų atgal į O.M. sąskaitą banke.

„Sunku įsivaizduoti kleboną, atvykstantį pas pagyvenusią moterį su pilnomis kišenėmis grynųjų pinigų. Po tariamo lėšų grąžinimo sesuo manęs paprašė sumokėti už basutes, nes ji neturinti už ką jų nusipirkti“, – piktinosi jonaviškės brolis.

Anot A.Griniaus, kunigo įtaka seseriai net ir kilus triukšmui dėl pasinaudojimo jos lėšomis išliko didelė. Ji galėjo parašyti tai, ko prašė klebonas, bet pinigų taip ir nematyti.

Turtėjo ir iš kitų?

Audrius Mikitiukas

Jonavos Šv.Jokūbo parapijos klebonas

„Kur aš panaudojau 2009 metai iš našlės gautus keliasdešimt tūkstančių litų, dabar neprisimenu.

Ar jūs atsimenate, kur prieš keletą metų išleidote savo atlyginimą?

Šiuos pinigus aš jai atidaviau 2012 metais, todėl neprivalau mokėti du kartus. Anksčiau ji suvokė savo veiksmus, kaip ir dabar viską gerai suvokia.

Neprivalau aiškinti, kaip grąžinau jai pinigus. Gal tai buvo kita auka? Gal kita moteris paaukojo? Ne jūsų reikalas.

Klausiate dėl pinigų, gautų už butą Vilniuje? Nejaugi iš tikinčiosios nebuvo galima paimti aukos?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.