Nerijus Kalaušis užsispyrė: „Nenoriu važiuoti į Giraitę“

Greitai susekė užpuoliką

N.Kalaušio elgesys neturės reikšmingos įtakos tyrimui.<br>P.Mantauto nuotr.
N.Kalaušio elgesys neturės reikšmingos įtakos tyrimui.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jan 24, 2015, 7:10 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:54 AM

Greitai susekė užpuoliką

Iš Kaišiadorių rajono kilęs N.Kalaušis kaltinamas praėjusių metų gruodžio 27-osios naktį Giraitėje (Kauno r.) peiliu subadęs 31 metų žurnalistę Viltę Stankutę-Butkienę ir jos bičiulį 37 metų Giedrių Pavasarį.

N.Kalaušis kurį laiką bendravo ir kartu gyveno su jauna moterimi, tačiau likus porai savaičių iki tragedijos pora išsiskyrė. Į buvusios mylimosios namus užsukusį ir kitą vyriškį aptikusį N.Kalaušį ištiko pykčio priepuolis.

Čiupęs peilį jis subadė abu žmones ir dingo. Viename socialiniame tinkle vyriškis prasitarė apie savižudybę, tačiau labai greitai kriminalistai N.Kalaušį sučiupo Kaišiadoryse.

Atvestas į teismą vyriškis kaltės neneigė, apgailestavo dėl įvykio ir net apsiverkė, tačiau išvestas po suėmimo išplūdo susirinkusius žurnalistus ir juos apspjaudė.

Baugina žudynių vieta?

Tyrėjai ir prokurorai į N.Kalaušio bylą segė vieną dokumentą po kito, tačiau tyrimas sustojo, kai reikėjo važiuoti atlikti parodymų patikrinimą įvykio vietoje.

N.Kalaušis iki šiol atsisako tai daryti. Savo sprendimą jis aiškina nenoru atsidurti tragiško įvykio vietoje ir prisiminti jo aplinkybes. Tyrėjai dar kelis kartus siūlė vyriškiui važiuoti į Giraitę, tačiau išgirdo tokį patį atsakymą.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Kauno apygardos prokuroras Virginijus Sokolovas paaiškino, kad įtariamasis turi tokią teisę. Parodymų patikrinimas įvykio vietoje prilyginamas patiems parodymams, tad įtariamasis gali atsisakyti juos pateikti.

Visai kitaip būtų elgiamasi, jeigu reikėtų kraujo ar DNR mėginio, turinčio didelės reikšmės bylos tyrimui. Tokiais atvejais mėginius galima paimti nepaisant įtariamojo valios. Žinoma, jis galėtų skųstis teismui dėl prievartinių veiksmų.

Gali atsidurti pas psichiatrus

Pasak V.Sokolovo, įtariamojo atsisakymas duoti parodymus nėra išskirtinis atvejis. Kokią įtaką bylos sėkmei turi toks įtariamojo elgesys, priklauso nuo kitų byloje esančių duomenų. Kiekviena byla yra vis kitokia.

„Nemanau, kad šiuo atveju tai kažkaip paveiks bylos eigą“, – svarstė prokuroras V.Sokolovas.

Jis dar nežino, ar dviguba žmogžudyste įtariamam N.Kalaušiui bus skirta psichiatrinė ekspertizė. Iš pradžių bus prašoma medikų konsultacijos.

Ekspertai įvertins turimus dokumentus, pabendraus su žmogumi ir pateiks išvadą, ar reikalinga išsamesnė ekspertizė. Dėl jos prokuroras turėtų kreiptis į teismą. Pats N.Kalaušis taip pat nepareiškė noro, kad būtų tiriama jo psichikos būklė.

Neprivertė įtariamojo rašyti

Šio įtariamojo elgesys primena kelių Kauno banditų išmonę.

Kauno apylinkės prokuroras Virginijus Mizaras pasakojo, kaip atsakomybės bandė išvengti keli kauniečiai, kurie buvo kaltinami brangių automobilių vagystėmis, turto prievartavimu ir kitais sunkiais nusikaltimais.

Daugiau kaip prieš dešimtmetį jie su tyrėjais ir prokurorais kalbėjo užsidengę burną nosine, galvą įtraukę į nertinio apykaklę arba į klausimus atsakinėjo raštu.

Pirmasis naują gynybos taktiką 2002-ųjų pradžioje išbandė su Vilijampolės nusikalstama grupuote sietas Renaldas Velička. Jis su keliais bendrais buvo kaltinamas prie IX forto Kaune pagrobęs Lenkijos bendrovės vilkiką su mėsos kroviniu.

Sulaikius įtariamąjį, pas jį rasta įvairių galimai suklastotų dokumentų, kurie reikalingi parduoti vogtus krovinius. Prokuroras V.Mizaras priėmė nutarimą paimti rašysenos pavyzdį, tačiau R.Velička atsisakė tai daryti.

Bandymai teismo keliu priversti R.Veličką rašyti baigėsi nesėkme. Teismas nurodė, kad teikti įrodymus byloje yra kaltinamojo teisė, o ne pareiga.

Balsas staiga pradingo

Su Vilijampolės nusikalstama grupuote sietas Žydrūnas Žvirblis, kuris buvo sulaikytas dėl bandymo pagrobti mikroautousą „Volkswagen Transporter“, atsisakė duoti balso pavyzdį fonoskopinei ekspertizei.

Apklausose kaunietis pasirodydavo apsivilkęs nertiniu aukšta apykakle, vaidino sloguojantį, burną dengėsi nosine, kaitaliojo balsą ir į klausimus atsakinėjo raštu.

Panašiai elgėsi Vilijampolės gaujos narys Linas Lukoševičius, kuris buvo kaltinamas mikroautobuso ir vilkiko vagystėmis. Kriminalistai išsiaiškino, kad būtent jis vėliau galėjo skambinti nukentėjusiesiems reikalaudamas išpirkos.

Kai prireikė L.Lukoševičiaus balso pavyzdžio ekspertizei, kaunietis stebuklingai prarado kalbos dovaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.