Prokuroras tapo kunigu: atgailausi – atleisiu

Vairuotojai, pėsčiųjų perėjose girtutėliai traiškantys žmones, tuoj galės lengviau atsikvėpti. Jeigu atgailaudamas garsiai ir smarkiai mušiesi į krūtinę, net prokuroras neprašys tavęs įkalinti. Tokia tendencija išryškėjo laidų vedėjo Jono Radzevičiaus teisme.

J.Radzevičius teisme atrodė prislėgtas, o tardamas paskutinį žodį nesulaikė ašarų.<br>V.Balkūno nuotr.
J.Radzevičius teisme atrodė prislėgtas, o tardamas paskutinį žodį nesulaikė ašarų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 24, 2015, 7:24 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 3:43 AM

„Labai gailiuosi, kad viena akimirka sugriovė visą gyvenimą. Tai ne apie mane, o apie žuvusįjį Stanislavą“, – tokiais žodžiais savo atgailą Vilniaus miesto apylinkės teisme vakar pradėjo už avariją teisiamas televizijos laidų vedėjas 38 metų J.Radzevičius.

Praėjusių metų liepos 4-osios rytą neblaivus vairuodamas automobilį „Opel Zafira“ jis partrenkė pėsčiųjų perėja einantį 67 metų Stanislavą Korolevičių.

Nuovargis įveikė abu

J.Radzevičius teigė, kad ir jį, ir žuvusį vilnietį prieš nelaimę kamavo bloga nuojauta.

Skurdžiai gyvenęs S.Korolevičius avarijos išvakarėse buvo užsukęs pas savo seserį 69 metų Zofiją Korolevič-Jucevič. Čia jis dažnai užeidavo nusimaudyti ir pasiimti maisto.

Tragiškos dienos išvakarėse Stanislavas jai pasirodė neįprastai liūdnas. Anksčiau vyras mielai pasėdėdavo jaukiuose ir šiltuose sesers namuose, užkąsdavo, išgerdavo kavos, kurią labai mėgo. Taip pat ir nusiprausdavo.

„Paklausiau, kodėl neina į vonią praustis. Brolis sėdėjo nuleidęs galvą, prislėgtas. Jis atsakė: „Žinai, man gyventi nusibodo. Jaučiuosi labai pavargęs“, – anksčiau „Lietuvos rytui“ yra pasakojusi Z.Korolevič-Jucevič.

Pavargęs ir išsekęs prieš avariją žmonai atrodė ir J.Radzevičius.

Vakarais sutuoktiniai mėgdavo pasikalbėti balkone. „Žmona man siūlė mesti darbą, bet aš atsakiau: „Juk niekada nežinai, kas gali atsitikti.“

Prislėgė bloga žinia

Televizijos žiūrovams kaip „Teleloto“ vedėjas geriausiai žinomas J.Radzevičius tuo metu dirbo keturiose darbovietėse – kūrė laidas, garsino filmus. Jo žmona šiuo metu išėjusi motinystės atostogų, todėl jis stengėsi išlaikyti penkis vaikus ir atiduoti bankui paskolą už butą.

J.Radzevičius pasakojo, kad diena nelaimės išvakarėse buvo sunki ir įtempta. Ryte jis savo šeimą išvežė į Šiaulius, o grįžęs į darbą sulaukė skambučio, kad iš gyvenimo pasitraukė buvęs jo bendramokslis.

„Nuo to laiko, kai prieš 19 metų mirė mano tėvas, laidotuvės mane labai slegia“, – teigė laidų vedėjas.

Norėdamas nusiraminti jis išėjo pasivaikščioti, nuėjo į džiazo koncertą Šv.Kotrynos bažnyčioje. Po koncerto nusprendė dar pasivaikščioti ir užsuko į kavinę išgerti alaus.

Naktį praleido baruose

„Praradau laiko sąvoką ir to alaus išgėriau gerokai per daug. Namo grįžti neskubėjau, nes vaikų nebuvo, todėl užėjau dar į kitą kavinę“, – pasakojo teisiamasis.

Automobilį jis buvo palikęs Vilniaus centrinės universalinės parduotuvės aikštelėje. Po baruose praūžtos nakties jis grįžo prie automobilio pasiimti namų raktų.

„Tuomet man kilo idiotiška mintis nuvažiuoti iki prekybos centro „Panorama“ pastatyti automobilį. Kitą dieną iš ten būtų patogiau važiuoti į darbą“, – kalbėjo teisiamasis.

Automobiliu jis nuvažiavo tik apie 300 metrų ir pajuto du smūgius – kai partrenkė pėsčiąjį ir kai automobilis užšoko ant kelkraščio. Automobilio saugos pagalvės nuo smūgio neišsiskleidė, vairuotojas veidu trenkėsi į vairą.

Sunkiai prisimena detales

„Pasėdėjau kurį laiką mašinoje, kad suvokčiau, kas įvyko. Paskui nubėgau prie nukentėjusiojo, paėmiau jį už rankos. Sakiau: laikykitės. Tada subėgo žmonės“, – prisimena J.Radzevičius.

Apie nelemtą rytą nuolat galvojantis J.Radzevičius prisipažino, jog neprisimena kai kurių momentų. Todėl jis negalėjo tiksliai atsakyti, ar artėdamas prie perėjos matė pėsčiąjį.

„Galbūt aš buvau pasilenkęs ir daiktadėžėje ieškojau tų prakeiktų raktų“, – svarstė teisiamasis.

Gėrė, bet žuvo blaivus

S.Korolevičius po kelių valandų nuo sužalojimų mirė ligoninėje. Tą rytą, kaip ir įprastai, jis buvo išėjęs rinkti butelių.

Ekspertai nustatė, kad pensininkas buvo blaivus, o J.Radzevičiui nustatytas sunkus girtumas – 2,53 promilės alkoholio.

„Būsiu atvira: mano brolis girtavo, bet tą rytą buvo blaivus. O J.Radzevičius juk ne koks girtuoklis. Gal čia toks likimas?“ – po teismo svarstė žuvusiojo sesuo Z.Korolevič-Jucevič.

Nei ji, nei trys S.Korolevičiaus dukterys J.Radzevičiui pretenzijų neturi.

Po nelaimės laidų vedėjas atsiprašė visų artimųjų ir padengė laidojimo išlaidas. Tai jam kainavo 8 tūkstančius litų.

Po laidotuvių jo lėšomis buvo sutvarkytas kapas ir pastatytas paminklas. „Toks sutapimas – Stanislavas buvo palaidotas visai šalia mano tėvo“, – prislėgtu balsu teisme kalbėjo J.Radzevičius.

Šeima vairuotojui atleido

Ieškinių dėl moralinės žalos žuvusiojo artimieji jam nepateikė.

„Jis padarė viską, kad mano brolis būtų tinkamai palaidotas, aš tikrai nesiekiu pasipelnyti iš brolio mirties. Žmogus buvo jau pagyvenęs, jo pensija buvo 260 litų, o už butą mokėdavo 160 litų“, – sakė Z.Korolevič-Jucevič.

Moteris prašė teismo neskirti J.Radzevičiui laisvės atėmimo bausmės.

„Jei mano žodis ką nors lemia, prašau palikti tą žmogų laisvėje, tegul jis augina savo vaikelius“, – kalbėjo velionio sesuo.

Žuvusiojo artimųjų J.Radzevičius kelis kartus atsiprašė ir per teismo posėdį: „Jei taip nutiko, vadinasi, kažką gyvenime dariau blogai, nors stengiausi ir vaikus auklėti teisingai, ir daug dirbti.“

Pradingo noras vairuoti

Penkių vaikų su dviem žmonomis susilaukusio vyro pagailo ir prokurorui Sigitui Jankauskui. Jis siūlė J.Radzevičiui neskirti realios laisvės atėmimo bausmės.

Prokuroro nuomone, bausmės tikslai bus pasiekti skyrus lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Jis siūlė J.Radzevičių nuteisti 4 metų laisvės atėmimo bausme, o jos vykdymą atidėti dvejiems metams.

Prokuroras prašė papildomai J.Radzevičiui skirti 570 eurų baudą ir trejus metus uždrausti vairuoti. Teisiamasis dėl to neprieštaravo. Po avarijos jis nė karto nesėdo prie automobilio vairo.

Vairuotojo pažymėjimą turinti jo žmona kartą vyro paprašė padėti išvažiuoti iš automobilių prikimšto kiemo. „Padėjau, bet sakiau daugiau to neprašyti. Nenoriu net pažiūrėti į tą pusę“, – sakė J.Radzevičius.

Bandė užtarti brolis

Advokatas prašė J.Radzevičių visai atleisti nuo bausmės pagal laidavimą ir 3 tūkstančių eurų užstatą. Laiduoti už jaunesnįjį brolį ir daryti jam teigiamą įtaką norėtų žinomas žurnalistas Vytaras Radzevičius.

Prokuroras su tokiu pasiūlymu nesutiko: „Visuomenė smerkia neblaivius vairuotojus.“

Jam neprieštaravo ir J.Radzevičius: „Suprantu visuomenę – reikia smerkti tokius dalykus, aš ir pats tai darydavau. Tik kartais papuoli į tokį bėgimą, kad padarai labai neteisingų dalykų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.