Kaip nuosprendį J.Radzevičiui vertina teisininkai?

Pėsčiųjų perėjoje žmogų užmušęs girtutėlis vilnietis liko laisvėje, o panašią avariją sukėlęs blaivus kaunietis 4 metams atsidūrė už grotų. Vairuotojų veiksmus teisėjai vertina labai skirtingai.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 31, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:59 PM

Nuo 3 iki 10 metų laisvės atėmimo. Tokią bausmę girtiems ir kitus žmones avarijoje pražudžiusiems vairuotojams numato įstatymas.

Bet tai dar nereiškia, jog pėsčiųjų perėjoje žmogų užmušęs girtas vairuotojas keliaus už grotų.

Tuo įsitikino penktadienį nuosprendį išgirdęs televizijos laidų vedėjas 38 metų Jonas Radzevičius.

Nuteistas, bet laisvas

Pagreitinta tvarka Vilniaus centre įvykusios avarijos bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas jam skyrė trejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, bet jos vykdymą atidėjo trejiems metams.

Teismas pripažino, kad neblaivus prie vairo sėdęs J.Radzevičius paniekino visuomenines vertybes, pražudė žmogų ir kėlė pavojų kitų asmenų gyvybei.

Bet teisėjas Mindaugas Striaukas nusprendė skirti įstatyme numatytą lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

Jis atsižvelgė į tai, kad J.Radzevičius yra vedęs, augina penkis vaikus, iš jų keturi – mažamečiai. Jis dirba, dalyvauja labdaros veikloje, dėl žalingų įpročių nėra įrašytas į jokią įskaitą.

Praėjusių metų liepos 4-osios rytą neblaivus vairuodamas automobilį „Opel Zafira“ jis partrenkė pėsčiųjų perėja einantį 67 metų Stanislavą Korolevičių.

Ekspertai nustatė, kad pensininkas buvo blaivus, o J.Radzevičiui nustatytas sunkus girtumas – 2,53 promilės alkoholio.

Įstatyme yra ir lengvatų

Avarijų bylas tiriantis prokuroras Egidijus Motiejūnas „Lietuvos rytui" teigė, jog lygtinė laisvės atėmimo bausmė neatsakingiems vairuotojams yra dažnas sprendimas: „Baudžiamojo proceso kodekse nurodyta, kad pirmą kartą už nesunkius ir apysunkius nusikaltimus teisiamiems ir kaltę pripažįstantiems asmenims gali būti skiriama su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė.

Čia kalbama apie nesunkius ir apysunkius nusikaltimus, o avarija – tik neatsargus nusikaltimas.“

Anot E.Motiejūno, taikyti šią lengvatą ar ne, dažnai priklauso nuo vairuotojo elgesio po įvykio.

Atsiprašyti – nelengva?

Įkalinti J.Radzevičiaus teisme neprašė niekas – nei jo bylą tyręs prokuroras, nei žuvusiojo S.Korolevičiaus artimieji. J.Radzevičius po avarijos juos aplankė, atsiprašė ir padengė visas laidojimo išlaidas.

„Ne kiekvienam lengva nueiti atsiprašyti nukentėjusiųjų, tai daryti ne kartą ir atlyginti visą įmanomą žalą“, – laidų vedėjo atgailą įvertino nuosprendį paskelbęs teisėjas M.Striaukas.

Teisėjas aiškino, jog su aukos artimaisiais susitaikęs J.Radzevičius pagal įstatymus galėjo būti visai atleistas nuo bausmės.

To buvo prašęs vilniečio advokatas, o žinomas žurnalistas Vytaras Radzevičius teismui siūlėsi broliui daryti gerą įtaką.

„Formaliai laikantis įstatymų J.Radzevičius galėtų būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, bet įstatymų taikymas negali būti formalus. Kiekviena byla yra individuali“, – savo sprendimą aiškino M.Striaukas.

Kliūtys dirbti ir poilsiauti

Teismas J.Radzevičiui skyrė keletą apribojimų. Televizijos laidų vedėjas trejus metus nuo 24 iki 6 val. turės būti namuose, tiek pat laiko jam draudžiama vartoti alkoholį ir psichotropines medžiagas.

„Kad nekiltų pagunda lankytis kavinėse“, – pažymėjo teisėjas.

J.Radzevičius trejus metus negalės vairuoti automobilio ir be pareigūnų leidimo ilgesniam laikui išvykti iš gyvenamosios vietos. Be to, į Asmenų, nukentėjusių nuo nusikaltimų, fondą jis turės sumokėti 570 eurų.

„Teismas skyrė maksimalius įpareigojimus, kad bausmės vykdymo atidėjimas jokiu būdu nebūtų jos pabaiga“, – aiškino M.Striaukas.

Teisėjas pabrėžė, jog dėl šių apribojimų J.Radzevičiui kils nepatogumų planuojant ir darbą, ir atostogas.

„Jau pats įvykis yra bausmė J.Radzevičiui, bet jo sukeltos pasekmės negali atleisti nuo atsakomybės“, – sakė M.Striaukas.

Permainos negąsdina

Nuosprendį išgirdęs J.Radzevičius lengviau atsikvėpė, kad nereikės atlikti realios laisvės atėmimo bausmės.

„Kalėjimas yra manyje“, – skubėdamas iš teismo salės trumpai atsakė J.Radzevičius.

Jis net nebandė svarstyti, kaip jo gyvenimą pakeis teismo skirti apribojimai: „Mes čia kalbame ne apie tai, kas man būtų blogiau.

Kalbant apie tą įvykusią tragediją, aš čia mažiausiai turiu rūpėti.“

Greitis blogiau už girtumą?

Tačiau po avarijų už grotų patenka ne tik nuo alkoholio apsvaigę vairuotojai. Pėsčiųjų perėjoje moterį ir jos dukterį pražudęs dvidešimtmetis kaunietis Lukas Jablonskas turės kalėti ketverius metus.

Tai – jau sušvelninta bausmė, kurią jam pernai skyrė Kauno apygardos teismas. Kauno apylinkės teismas jaunuolį už grotų buvo pasiuntęs 6 metams.

L.Jablonskas, kaip ir J.Radzevičius, visiškai pripažino savo kaltę, todėl teismas bylą galėjo išnagrinėti supaprastinta tvarka. Tik greičio mėgėjui iš Kauno aukų artimieji neatleido.

Žmonos ir dukters netekęs kaunietis iš jo reikalavo pusės milijono litų, teismas ieškinį sumažino iki 200 tūkstančių litų.

Tragiška nelaimė Kaune, Baltų prospekte, įvyko 2013 metų liepos 3-iosios vakarą. Apie 100 kilometrų per valandą greičiu lekiantis automobilis „BMW 525d“ nušlavė pėsčiųjų perėja einančias 43 metų Laimą Vaičaitienę ir jos 9 metų dukrą Aistę.

Teismas pasigailėjo net vagišiaus

Prieš trejus metus Pasvalio apylinkės teismas pademonstravo neregėtą gailestingumą du draugus pražudžiusiam ir vieną sužalotą palikusiam panevėžiečiui 28-erių Arnui Bitei.

Nors panevėžietis avariją sukėlė sprukdamas nuo policijos, 2012 metais Pasvalio teismas jam paskyrė ketverių metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo trejiems metams. Nuteistajam uždrausta dvejus metus vairuoti automobilį.

Dviejų žmonių gyvybę pasiglemžusi avarija įvyko 2009 metų lapkričio 5-ąją Pasvalio rajone, kelyje Šiauliai–Pakruojis–Pasvalys.

A.Bitės vairuojamas „Audi A6“ nuskriejo nuo kelio ir kelis kartus vertėsi. Per avariją žuvo 21 ir 27 metų jaunuoliai, dar vienas 21 metų vaikinas buvo paliktas be pagalbos.

Ekspertai nustatė, kad avarija įvyko sprogus užpakalinei padangai, kai automobilis lėkė 142 kilometrų per valandą greičiu.

Kai įvyko avarija, paaiškėjo, kad šio automobilio jau buvo ieškoma. Tetirvinų kaimo gyventojai pastebėjo, kad svetimi žmonės sukinėjosi apie namą, kurio šeimininkai buvo išvykę. Vėliau paaiškėjo, kad namas buvo apvogtas. Vogti buvo ir bėglių automobilio numeriai.

Už vagystę A.Bitei teismas skyrė 70 parų arešto, o Panevėžio apygardos teismas jį sutrumpino iki 45 parų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.