Patyrusi aferistė prisidengdavo maldomis

Pensininkė kūrė planus atidaryti siuvyklą, Rusijoje prekiauti dėvėtais drabužiais, sodinti ąžuolyną. Ji neįgyvendino nė vienos idėjos, tačiau iš to jau susižėrė daug pinigų.

G.Kulikauskienei laisvės atėmimo bausmė skirta jau ne kartą, bet ji skundžia nuosprendžius ir gyvena laisvėje.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kulikauskienei laisvės atėmimo bausmė skirta jau ne kartą, bet ji skundžia nuosprendžius ir gyvena laisvėje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 4, 2015, 6:50 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:27 AM

„Kaip ji moka įtikinėti? Kaip galėjau ja patikėti?“ – teismuose kraipo galvą nuo apsukrios pensininkės nukentėję vilniečiai.

Teisėsaugai gerai pažįstamą 67 metų vilnietę Genę Kulikauskienę nukentėjusieji vadina šventa moterimi arba aferiste su rožiniu.

Kai Vilniaus miesto apylinkės teismas G.Kulikauskienei skelbė nuosprendį, prie salės durų jos laukė ne tik tie, kurių ieškiniai buvo nagrinėjami teisme, bet ir tie, kurie prokuratūrai skundus parašė dar visai neseniai.

„Labas, Gene, atsisuk, noriu pažiūrėti, ar gražiai tu atrodai.“ „Kaip gyveni už mano pinigus?“ – į teismą atvykusią pensininkę tokiomis replikomis pasitiko nukentėjusieji.

Apgavo ir tarybos narį

Vilniaus miesto apylinkės teismas G.Kulikauskienę nuteisė už dviejų vilniečių – teisinį išsilavinimą turinčio buvusio majoro Vlado Gulbino ir buvusio Vilniaus miesto tarybos nario Grigorijaus Žaunerovo apgavimą.

Jau anksčiau už sukčiavimą teistai G.Kulikauskienei teismas skyrė ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmę, o jos dukra 48 metų Loreta Norkūnienė turės kalėti trejus metus.

Siuvykla šventu pavadinimu

G.Žaunerovui nuteistosios turės grąžinti 278 tūkstančius litų (80 514 eurų). Nebūtais G.Kulikauskienės verslo planais patikėjęs pensininkas Medicinos bankui užstatė savo butą, kurį dabar bando areštuoti antstoliai.

Dar 10 tūkstančių litų (2896 eurais) teismas įvertino vilniečio patirtą moralinę žalą.

„Kažkada aš buvau bedarbis. G.Kulikauskienė ruošėsi atidaryti siuvyklą ir paprašė paskolinti pinigų. Patikėjau, kad grąžins“, – pasakojo G.Žaunerovas.

2006 metais ji įkalbėjo pensininką paskolinti 20 400 litų (6950 eurų), kuriuos jis buvo gavęs už parduotą sūnaus butą.

Kalvarijų gatvėje atidarytos siuvyklos direktore tapo jos dukra L.Norkūnienė, o įstaiga pavadinta „Santalora“ („Šventoji Lora“. – Red.).

Betono maišyklės nepirko

Po kurio laiko G.Kulikauskienė įkalbėjo vyrą įkeisti dviejų kambarių butą.

Moteris tikino, kad jos žentas pirks betono maišyklę, remontuos butus Palangoje, o uždirbęs pinigų juos greitai grąžins.

G.Žaunerovas teigė, jog L.Norkūnienės vyras jokios maišyklės nepirko, o siuvykla buvo uždaryta. Kai G.Žaunerovo artimieji iš interneto sužinojo, kad G.Kulikauskienė yra apgavusi daugybę pensininkų, vyras kreipėsi į teisėsaugą.

Jis buvo pareiškęs 323 tūkstančių litų (93 547 eurų) ieškinį.

Teismo priteista suma pensininkas liko nusivylęs – per keletą metų jo buto vertė būtų gerokai išaugusi.

Senienos nepasiekė Maskvos

V.Gulbinui padaryta žala iš viso įvertinta 50 tūkst. litų (14 481 euru). Dalį šios sumos vilnietis jau atgavo, nes antstoliai dalį pinigų kas mėnesį išskaičiuoja iš G.Kulikauskienės pensijos.

V.Gulbinas nuo G.Kulikauskienės nukentėjo ne kartą. Su apsukria moterimi Rusijoje susipažinęs vilnietis neabejojo, kad ji imsis verslo ir Lietuvoje.

G.Kulikauskienė jį įtikino, kad Maskvoje prekiaus dėvėtais drabužiais, ir paprašė paskolinti pinigų.

„Pardavusi drabužius, žadėjo atiduoti pinigus su kaupu, o neatidavė iki šiol“, – pasakojo vilnietis.

Įkalbėtas kaimynės V.Gulbinas iš kredito unijos paėmė 60 tūkstančių litų (17 377 eurų) paskolą.

20 tūkstančių litų (5792 eurus) jis pasiliko savo buto remontui, o likusius tą pačią dieną paskolino G.Kulikauskienei.

V.Gulbinui kaimynė pasirodė nuoširdžiai tikinti, todėl vyras neabejojo, kad tokie žmonės sąžiningi.

„Aš ne kartą mačiau, kaip ji su savo vyru ėjo į bažnyčią, namie kabėjo šventųjų paveikslai. Pasirodo, tai nieko nereiškia“, – kalbėjo V.Gulbinas.

Jis įsitikinęs, kad ne kartą už sukčiavimą jau teista G.Kulikauskienė vis tiek kada nors sės už grotų.

Aferistė rado religingą bendrininkę

Dar vieną G.Kulikauskienės skundą nagrinėja Vilniaus apygardos teismas (VAT). Pensininkė apskundė Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo buvo nuteista kalėti 4 metus.

Ji buvo teisiama kartu su savo bendrininke Ana Meško. Itin religingomis moterimis prisistačiusios vilnietės iš pensininkų išviliojo apie pusę milijono litų (144 810 eurų).

G.Kulikauskienė Vilniuje ieškojo 1995–2002 metais dirbusių pensininkų, gavusių kompensacijas už mažesnes pensijas. Pelningu atlygiu už paskolintus pinigus susigundę gyventojai jai skolindavo nuo 50 iki 100 tūkstančių litų (14 481–28 962 eurus), bet jų nebeatgavo. Dideles sumas pasiskolinusi moteris pradingdavo.

VAT nagrinėjant šią bylą G.Kulikauskienė tikino susirgusi sunkia depresija. Norėdamas įsitikinti, ar pensininkė gali būti teisiama, VAT jai s kyrė psichiatrijos ekspertizę. Medikai nusprendė, kad ji gali atsakyti už savo veiksmus.

Dėl G.Kulikauskienės ir jos bendrininkės A.Meško veiksmų prokurorai yra pradėję dar vieną ikiteisminį tyrimą. Įtariama, kad per šešerius metus jos iš daugybės pensininkų išviliojo apie 900 tūkstančių litų (260 658 eurus).

Už neteisėtas operacijas užsienio valiuta G.Kulikauskienė buvo teista ir prieš dešimt metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.