Naujas aferų meistro fokusas – išgaruoti

Nuosprendį Sergejui Rachinšteinui už sukčiavimą paskelbę, tačiau teismo salėje jo nesuėmę teisėjai liko kvailio vietoje. Aferų meistras parodė dar vieną triuką – pradangino save. Prokurorai teismo dabar prašo išduoti Europos arešto orderį.

Pernai kovą iš Lukiškių, kur praleido tris savaites, išleistas S.Rachinšteinas, matyt, pasižadėjo nebegrįžti už grotų.<br>L.Dapkaus nuotr.
Pernai kovą iš Lukiškių, kur praleido tris savaites, išleistas S.Rachinšteinas, matyt, pasižadėjo nebegrįžti už grotų.<br>L.Dapkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 5, 2015, 6:22 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:51 AM

Kartą Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime jau pabuvęs šešėlinis milijonierius 48-erių S.Rachinšteinas nebenori sugrįžti už grotų.

Manoma, kad jis dingo iš šalies. „Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, nuteistasis jau kuris laikas džiaugiasi prabangiu gyvenimu Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Nuteistojo taip ir nesulaukė

Naujųjų metų išvakarėse dešimtmečio aferų bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) S.Rachinšteinui paskyrė pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę ir nurodė ją atlikti pataisos namuose.

Tačiau aferų meistru vadinamas veikėjas jaučia, kad laikas už grotų gali ir pailgėti. Dėl jo veiklos atliekami dar du ikiteisminiai tyrimai.

Realiomis laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti ir septyni jo bendražygiai, dirbę ir vadovavę S.Rachinšteino įkurtoms fiktyvioms įmonėms.

Pagal įstatymus, teismo nuosprendis turi būti pradėtas vykdyti per du mėnesius. Už bausmės vykdymą atsakingos tarnybos VAT sprendimą gavo sausio 8-ąją. Jei nuteistasis apie savo buvimo vietą nepraneša per 10 dienų, pradedama jo paieška. Taip ir buvo padaryta.

Skubėjo susitaikyti

S.Rachinšteino advokatai VAT nuosprendį apskundė Aukščiausiajam teismui (AT).

Kartu buvo prašoma sustabdyti nuosprendžio vykdymą S.Rachinšteinui, kol nebus išnagrinėtas jo skundas.

Kad S.Rachinšteiną baugina laisvės atėmimo bausmė, buvo aišku jau nuosprendžio skelbimo dieną. Beveik dvejus metus stropiai į teismus vaikščiojęs veikėjas išklausyti VAT nuosprendžio neatvyko.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, jau pirmosiomis dienomis po nuosprendžio S.Rachinšteinas vieniems verslininkams suskubo grąžinti skolų, su kitais sudarė taikos sutartis.

Slapstosi tolimoje šalyje?

Nuosprendį paskelbęs VAT paliko galioti S.Rachinšteinui paskirtas kardomąsias priemones – rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir 50 tūkstančių litų užstatą.

Bet Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir prokuratūra tebetiria S.Rachinšteinui iškeltą bylą dėl Europos Sąjungos lėšų pasisavinimo.

Šioje byloje jam netaikomi apribojimai išvykti iš šalies. Manoma, kad S.Rachinšteinas ir pasinaudojo šia spraga.

Kelių „Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, šešėlinis milijonierius išvyko į Jungtinius Arabų Emyratus.

Finansinėmis aferomis garsėjančio S.Rachinšteino paieška skelbiama ne pirmą kartą.

Iš užsienio jis buvo sugrąžintas 2009 metais.

Tuomet dauguma jo bendrininkų jau buvo sulaikyti. Aferų sumanytoju laikomas S.Rachinšteinas areštinės išvengė – laisvėje jis liko už 50 tūkstančių litų užstatą.

Iškrėtė ir turtuolio namus

S.Rachinšteinas yra daugybės Vilniuje esančių pastatų savininkas. Dėl jo įvairių gudrybių bankrutavo ne viena statybų bendrovė, daugybės ieškinių sulaukė ir patalpas nuomojantys prekybos centrai.

Nors ilgą laiką S.Rachinšteinas jautėsi visagalis ir sulaukdavo tik palankių teismo sprendimų, pastaruoju metu jam pradėjo nebesisekti.

Pagrindinei jo bendrovei „Serneta“ iškelta bankroto byla.

Ši bendrovė neteko ir 7 milijonų litų, kuriuos už Rusijoje parduotus žemės sklypus VAT, daugelio nuostabai, buvo priteisęs iš bendrovės „Norfos mažmena“.

Prieš metus dar kelias jo bendroves iškrėtę FNTT pareigūnai surado daugybę dokumentų, kurie neva buvo dingę arba sunaikinti.

Tuomet pareigūnai iškrėtė ir paslaptingojo veikėjo namus.

Nors anksčiau antstoliams nepavykdavo aptikti jokio S.Rachinšteino turto, šešėlinio milijonieriaus namuose rastas didelis kiekis aukso dirbinių, perlų, areštuotas prabangus automobilis „Porsche Cayenne“.

Iki senaties buvo likusi viena diena

S.Rachinšteinas nuteistas už tai, kad su bendražygiais įkūręs fiktyvių įmonių tinklą išvengė 1,6 milijono litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM), o pinigus pasisavino.

VAT nuosprendis buvo paskelbtas likus vienai dienai iki senaties. Visa kompanija nuteista už sukčiavimą. Melagingus finansinius dokumentus pasirašinėjęs ištikimas S.Rachinšteino bendražygis A.Beliajevas už grotų turės praleisti 1,8 metų. A.Račiūnas dėl senaties bausmės išvengė.

Sudėtinga afera buvo sumanyta daugiau nei prieš dešimtmetį, kai finansinius nusikaltimus tiriančių pareigūnų galimybės dar buvo labai ribotos. Tuomet jie dar negalėjo sekti įtariamųjų, klausytis jų pokalbių, gauti tikslių bankų sąskaitų išrašų.

Buvo nusitaikęs ir į ES paramą

Praėjusių metų kovą S.Rachinšteinas tris savaites praleido Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Nors VAT teisėja Jūratė Damanskienė įtariamąjį į laisvę išleido pirma laiko, jam gresia rimti kaltinimai.

FNTT ir prokuratūra šiuo metu atlieka tyrimą dėl Europos Sąjungos paramos lėšų grobstymo.

Įtariama, kad S.Rachinšteinas siekė pasisavinti apie 10 milijonų litų, tačiau pirmuosius 3 milijonus litų gavusias jo įmones užklupo FNTT tyrėjai.

Norėdamas įrodyti, kad kuria verslą kaime, S.Rachinšteinas artimų žmonių vardu nusipirko šešias bendroves ir planavo įsigyti dar keturias. Šešėlinis milijonierius jas įsigijo tuomet, kai bendrovės jau buvo pasirašiusios sutartis ES paramai gauti, todėl jam nebereikėjo tvarkyti jokių dokumentų.

S.Rachinšteino nuosavybe tapusios bendrovės dalyvavo Kaimo plėtros programoje, už kurią atsakinga Žemės ūkio ministerija. Vienos bendrovės Vilniaus ir Trakų rajono kaimuose planavo gaminti baldus, kitos – tiekti tam reikalingą įrangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.