Aukštesnis teismas nuliūdino tris buvusius Kauno policininkus

Kauno apygardos teismas patenkino prokurorų skundą ir panaikino pirmos instancijos teismo išteisinamąjį nuosprendį trims kauniečiams, kaltintiems piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, kurstymu tai daryti ir dokumentų suklastojimu bei sunaikinimu. Į teistumais pasibaigusią istoriją dabar jau buvę policijos pareigūnai pakliuvo, gelbėdami vieno iš jų sūnų nuo grėsusios baudžiamosios atsakomybės.

Aukštesnės instancijos teismas nuliūdino tris buvusius Kauno policininkus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Aukštesnės instancijos teismas nuliūdino tris buvusius Kauno policininkus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2015, 9:26 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:51 PM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, buvę Kauno miesto Centro policijos komisariato operatyvaus valdymo skyriaus centro grupės vyriausiasis postinis, 44 metų Linas Kurilavičius ir to paties skyriaus specialistas, 40-metis Andrejus Riamzinas bei Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Eismo įvykių registravimo skyriaus patrulis, 50-metis Gintaras Skirpstūnas į teisiamųjų suolą sėdo dėl įvykių 2012 m. kovo 13 dieną.

Tą vakarą į Kauno miesto Centro policijos komisariato budėtojų dalį buvo pristatyti 4 jaunuoliai, kuriuos patruliai įtarė automobilyje rūkius kanapes. Jei įtarimai būtų pasitvirtinę, trims iš jų būtų grėsusi administracinė atsakomybė už narkotinių medžiagų vartojimą, o ketvirtajam – baudžiamoji, nes įtarimus sukėlusios medžiagos buvo rastos jo vairuotame automobilyje.

Tačiau, kaip dabar jau įrodyta, netrukus į komisariatą atvykęs vairuotojo tėvas – Kauno AVPK Kelių policijos valdybos patrulis G.Skirpstūnas, kelis kartus išsivedęs į koridorių Operatyvaus valdymo skyriuje budėjusį L.Kurilavičių, įkalbėjo pastarąjį padėti sulaikytiems jaunuoliams išvengti atsakomybės.

Byloje turimais duomenimis, L.Kurilavičius baltos spalvos korektoriumi užtepė apskaitos žurnale įrašytus duomenis apie sulaikytuosius, sunaikino visus šį sulaikymą įrodančius dokumentus bei automobilyje rastas medžiagas, kurios ir sukėlė pareigūnų įtarimus.

Kaip konstatavo teismas, dokumentų suklastojimas bei sunaikinimas turėjo pakankamai sunkias teisines pasekmes, nes sudarė galimybę nuslėpti L.Kurilavičiaus padarytą nusikaltimą – piktnaudžiavimą tarnyba ir padėjo keliems asmenims išvengti teisinės atsakomybės.

Kauno apygardos teismas L.Kurilavičių pripažino kaltu ir nubaudė 2 metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant 1 metams 6 mėnesiams bei 30 MGL dydžio (1 tūkst. 129 Eur arba 3 tūkst. 900 Lt) bauda.

Aukštesnės instancijos teismas taip pat pripažino kaltu dėl kurstymo piktnaudžiauti tarnyba G.Skirpstūną. Už tai jam skirta 25 MGL dydžio (941 Eur arba 3 tūkst. 250 Lt) bauda. Tokio pat dydžio baudą turės sumokėti ir dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistas A.Riamzinas.

Kartu su L.Kurilavičiumi tą vakarą budėjęs A.Riamzinas, privalėjęs pradėti ikiteisminį tyrimą ir surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolus, neįtikino teismo, kad būdamas atsakingu už budėtojų pamainą ir dirbdamas vos 21 kv. metro ploto budėtojų patalpoje nematė paleidžiamų prieš tai sulaikytų asmenų, negirdėjo tarp buvusių kolegų vykusių pokalbių, nematė jų atliekamų nusikalstamų veiksmų.

Teisėjų kolegija A.Riamzino versiją, kad jis nieko nežinojo apie L.Kurilavičiaus veiksmus iki to momento, kol komisariato vadovai pradėjo domėtis įvykio aplinkybėmis, įvertino kaip siekimą išvengti atsakomybės.

Kauno apylinkės prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorės Virginijos Vigelienės teigimu, ši byla teisine prasme buvusi gana sudėtinga, todėl ji džiaugiasi, kad apeliacinės instancijos teismas įsigilino į bylos medžiagą itin dėmesingai ir patenkino jos skundą.

„Teisiamieji savo veiksmais padarė didelę žalą valstybei, šis nusikaltimas sukėlė didelį visuomenės atgarsį, sudavė smūgį pasitikėjimui teisėsaugos pareigūnais“, – sakė V.Vigelienė, vadovavusi ir kontroliavusi šios bylos ikiteisminį tyrimą bei palaikiusi valstybės kaltinimą teismuose.

Apeliacinės instancijos teismo nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo