Žudikui – šilti žodžiai, o jo aukai – kartūs

Vienas Pasvalio dešimtokas vakar sėdo ne į mokyklos, o į teisiamųjų suolą. Už žmogžudystę teisiamam moksleiviui gali tekti klasę iškeisti į kalėjimo kamerą.

Ikiteisminio tyrimo metu 17-metis pasakojo medžioklinį šautuvą radęs miške ir parsinešęs namo.<br>123rf nuotr.
Ikiteisminio tyrimo metu 17-metis pasakojo medžioklinį šautuvą radęs miške ir parsinešęs namo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Feb 20, 2015, 6:02 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:53 PM

Vakar Panevėžio apygardos teismas pradėjo nagrinėti septyniolikmečio, kuris kaltinamas neteisėtai turėjęs šaunamąjį ginklą ir juo nužudęs savo patėvį, bylą.

„Bijau, jaudinuosi, labai gailiuosi“, – prieš teismo posėdį prisipažino nepilnametis, kuriam balandį sukaks 18 metų.

Į smurtautoją – šūvis

Moksleivis praėjusių metų birželio 3-iosios rytą pats paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir pasakė nušovęs motinos sugyventinį.

Apie savo poelgį nepilnametis telefonu pranešė ir Panevėžyje gyvenančioms savo seserims.

Žinoma, kad tragedijos rytą neblaivus 51 metų vyras užsipuolė vaikino 39 metų motiną, smaugė ją ir mušė. Ją apgynė sūnus. Tačiau moksleiviui išėjus į mokyklą konfliktas vėl įsiplieskė.

Sugyventinio primušta moteris išbėgo pas kaimynę. Tuo metu mokykloje buvęs sūnus gavo telefono žinutę, kad patėvis vėl siautėja.

Moksleivis iškart parlėkė į namus. Čiupęs medžioklinį šautuvą jis kelis kartus iššovė į lovoje gulintį patėvį. Vyras nuo sužalojimų mirė iš karto. Iš kaimynės į savo sodybą parlėkusi šaulio motina nebegalėjo patekti į namus – ten jau dirbo tyrėjai. Sužinojusią, kas atsitiko, moterį ištiko šokas.

Ginklo mįslė liko neįminta

„Niekada nežinojau ir negalėjau įtarti, kad sūnus turi šautuvą. Nežinau, iš kur jis gavo tą ginklą. Nekaltinu savo sūnaus dėl to, ką jis padarė. Jis pats gailisi, iki šiol negali atsigauti. Sūnus šovė norėdamas apginti mane, nebegalėdamas pakęsti nuolatinio patėvio girtavimo ir smurtavimo“, – vakar teisme kalbėjo moteris.

Ikiteisminio tyrimo metu 17-metis pasakojo medžioklinį šautuvą radęs miške ir parsinešęs namo.

Ištyrus ginklą paaiškėjo, kad šautuvas priklauso vienam Pasvalio rajono medžiotojui, kuris buvo apvogtas. Vagys praėjusių metų kovą įsibrovė į jo namus, išplėšė seifą ir pagrobė šautuvą.

Tyrėjai neturi duomenų, kad ginklą būtų pavogęs žmogžudyste dabar kaltinamas 17-metis. Ikiteisminis tyrimas dėl ginklo vagystės buvo nutrauktas.

Neištvėrė nuolatinio smurto

Vakar į teismą liudyti iškviestos kaltinamojo seserys pasakojo, kad brolio auka tapęs patėvis kasdien girtavo. Jis pats pasigamindavo alaus ir gerdavo kone visą parą – neretai gerti keldavosi ir naktimis, ir paryčiais.

Apsvaigęs vyras tapdavo agresyvus. Jis kabinėdavosi dėl menkiausios smulkmenos ir tuoj pat sukeldavo konfliktą – daugiausia kliūdavo jo gyvenimo draugei.

„Vyras labai sirgo. Jam buvo nustatyta kepenų cirozė. Kelis kartus per mėnesį jam tekdavo gultis į ligoninę. Dėl pažeistų vidaus organų jis spjaudydavosi krauju. Visiems buvo aišku, kad taip gerdamas neišvengs greitos mirties.

Brolis irgi tai žinojo. Šūvius jis paleido spontaniškai, nebeištvėręs šio žmogaus agresijos ir teroro. Kiek galima kentėti, kai namuose kasdien girtaujama ir smurtaujama, kai nėra ramybės?“ – kalbėjo viena teisiamojo sesuo.

Atėjęs pjūklo pasiliko ilgam

Teisiamojo motinos šeimoje užaugo penki vaikai. Trys suaugusios dukterys dirba ir gyvena Panevėžyje. Kartu su motina Pasvalio rajone esančiuose namuose gyvena du nepilnamečiai sūnūs.

Šioje šeimoje vyras, kurį pernai pakirto šūviai, apsigyveno prieš septynerius metus.

„Buvau jau likusi našlė, kai į mūsų namus atėjo tas vyras – jis norėjo pasiskolinti pjūklą. Tąsyk pasikalbėjome, paskui jis ėmė dažniau užsukti. Padėjo man parūpinti malkų žiemai. Po kurio laiko ir apsigyveno mano namuose“, – pasakojo teisiamojo motina.

Nemokėjo dukroms alimentų

Moteris ne iš karto sužinojo, kad jos gyvenimo draugas turi tris vaikus. Viena duktė iš pirmosios santuokos šiuo metu jau pilnametė.

Kitas dvi dukteris pagimdė jo ankstesnė gyvenimo draugė Brigita Č. Ji teisme dalyvavo kaip nukentėjusioji. Kita nukentėjusiąja pripažinta nužudytojo sesuo.

Nukentėjusios moterys teismui pateikė ieškinius dėl neturtinės žalos priteisimo iš kaltinamojo. Suma siekia 30 000 eurų.

Brigita Č. sakė, kad vyras nemokėjo alimentų, paramą mergaitėms teikė valstybė.

„Mano dukteris jų tėvas kartais paremdavo pinigais. Kiek galėdavo, tiek duodavo. Dabar mergaitės liko be tėvo ir jo paramos. Turėjau dukrelėms paaiškinti, kas atsitiko tėčiui, nes jos klausinėjo“, – sakė mažamečių našlaičių motina Brigita Č.

Kaimynai surinko pinigų advokatui

* Teisėjui paskelbus, kad 17-mečio byla bus nagrinėjama uždarame posėdyje, iš salės išėjo nemaža grupė žmonių. Tai buvo teisiamojo giminės ir kaimynai.

* Miestelio bendruomenė surinko pinigų, kad motina galėtų pasamdyti sūnui gerą advokatą. Kaimynai negalėjo patikėti, kad tvarkingas, darbštus jaunuolis padarė tokį baisų nusikaltimą. Laukdamas teismo ir nuosprendžio septyniolikmetis toliau lanko mokyklą.

* „Abu broliai niekada neprašė pinigų iš mamos, kad galėtų nusipirkti kompiuterius. Jie patys užsidirbo rinkdami akmenis, dirbdami pas ūkininkus. 17-metis pats suremontavo namus. O neseniai pradėjo nedidelį verslą – nusipirko avių ir ėmė jas auginti. Nežinia, kas bus su šiais gyvuliais, jeigu jam teks sėsti už grotų. Gaila, kad laiku nesusitvardęs brolis susigadino gyvenimą“, – vakar kalbėjo teisiamojo seserys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.