Pedofilija įtariamas globos namų vadovas nušalintas nuo pareigų

Penktadienį nuo pareigų nušalintas Viešvilės vaikų globos namų direktorius Algimantas Liaudaitis. Taip pasielgta siekiant garantuoti objektyvų pedofilijos bylos tyrimą. Jurbarko teismas vakar patenkino Kauno prokurorės Dovilės Augustauskaitės prašymą ir nušalino 57 metų A.Liaudaitį nuo pareigų dviem mėnesiams.

Nepilnamečių tvirkinimo byloje įtariamuoju tapęs Viešvilės vaikų globos namų direktorius A.Liaudaitis pareigų negalės eiti mažiausiai du mėnesius.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Nepilnamečių tvirkinimo byloje įtariamuoju tapęs Viešvilės vaikų globos namų direktorius A.Liaudaitis pareigų negalės eiti mažiausiai du mėnesius.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Mar 21, 2015, 6:17 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:23 PM

Skandalingoje pedofilijos byloje jis kol kas yra vienintelis įtariamasis.

Vadovas staiga susirgo

Nušalintas vadovas negalės naudotis vaikų namuose esančiais dokumentais, bendrauti su paaugliais, kurie galėjo būti tvirkinami.

Pareigūnai tikisi, kad tokie suvaržymai užkirs kelią daryti įtaką byloje, paveikti liudytojus ir nukentėjusiuosius.

Prieš kelias savaites iškėlus bylą dėl nepilnamečių tvirkinimo, A.Liaudaitis susirgo ir iki šiol turi nedarbingumo pažymėjimą.

Gavo anoniminį skundą

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, kai teisėsaugos institucijas pasiekė anoniminis skundas dėl paauglių lytinio išnaudojimo Viešvilės vaikų globos įstaigoje.

Prokurorė D.Augustauskaitė prisipažino ir pati gavusi šį skundą. Jame rašoma apie 2014 metais galimai įvykusius 13–15 metų paauglių tvirkinimo atvejus.

Ilgametis Viešvilės globos namų direktorius kategoriškai neigia savo kaltę. Anksčiau jis niekuomet nebuvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį.

Globotiniai – į apklausas

Viešvilės globos namuose šiuo metu gyvena 49 auklėtiniai. Tai iš asocialių šeimų kilę, tėvų neturintys našlaičiai, neturintys artimųjų, kurie galėtų juos užstoti.

Pareigūnai surinko duomenis, kad vaikai iš Viešvilės būdavo vežami į kitus miestus, o grįždavo į globos įstaigą su pinigais, išmaniaisiais telefonais, saldumynais.

Jurbarko policijos komisariate daugelis vaikų šiomis dienomis buvo apklausti.

Kol kas neaišku, koks direktoriaus vaidmuo šioje istorijoje – ar jis pats galėjo išnaudoti nepilnamečius, ar jie būdavo pristatomi turtingiems iškrypėliams.

Tyrimas šiuo metu atliekamas dėl nepilnamečių tvirkinimo. Už tai gresia iki 5 metų nelaisvės.

Tačiau byla gali būti perkvalifikuota į lytinį prievartavimą.

Direktorius teismo laukia nesuimtas.

Jam skirta švelniausia kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, taip pat yra paimti jo asmens dokumentai.

Gyventojai – suskilę

Viešviliečiai pasidalijo į dvi stovyklas – vieni gina buvusį miestelio seniūną pedagogą A.Liaudaitį, užauginusį tris vaikus, kiti teigė girdėję, kad uždaroje vaikų globos įstaigoje jau seniai vyksta negeri dalykai.

A.Liaudaitis nuo žiniasklaidos atsitvėrė tylos siena – jo nepavyksta rasti namuose ar prisiskambinti mobiliuoju telefonu.

Žvilgsniai – ir į Švėkšną

Švėkšnos specialiojo ugdymo centre, kurį prieš du mėnesius sukrėtė nepilnamečių sąvadavimo ir prostitucijos skandalas, vaikai per dažnai ir nepagrįstai slopinti medikamentais, aptikta ir kitų pažeidimų.

Dėl pažeidimų Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldi Akreditavimo tarnyba sustabdė Švėkšnos centre dalies sveikatos paslaugų teikimą iki birželio 9-osios. Sprendimas priimtas atlikus neplaninį sveikatos priežiūros paslaugų kokybės patikrinimą šioje įstaigoje.

Akreditavimo tarnyba nustatė, kad du įstaigos psichiatrai nepasinaudojo nemedikamentinio gydymo galimybėmis, o mokiniams per dažnai ir nepagrįstai buvo skiriamas gydymas neuroleptikų grupės vaistais.

Taip pat nustatyta, kad sveikatos priežiūros darbuotojai nepildė ambulatorinės asmens sveikatos istorijos, o Švėkšnos centre apskritai nėra patvirtinta tvarka, kaip pildyti medicininius dokumentus, pranešti apie nepageidaujamus įvykius ir juos registruoti.

Prieš du mėnesius Švėkšnos centrą sukrėtė prostitucijos skandalas, prokurorai atlieka kelis atskirus ikiteisminius tyrimus dėl sąvadavimo ir pelnymosi iš nepilnamečio asmens prostitucijos, vaiko teisių apsaugos kontrolierė tiria auklėtinių skundus dėl galimo personalo smurto ir netinkamo vaistų dozavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.