Henrikas Daktaras teisme: „Aš ne Osama bin Ladenas“

Kalėti iki gyvos galvos nuteistas Kauno nusikaltėlių lyderis Henrikas

H.Daktaras jaučiasi nuskriaustas ir pažemintas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
H.Daktaras jaučiasi nuskriaustas ir pažemintas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Apr 9, 2015, 5:10 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 4:53 AM

Klaipėdoje 2011-2013 metais buvo nagrinėjama pagrindinė Daktarų grupuotės byla. Kiti šios bylos kaltinamieji buvo laikomi Šiaulių tardymo izoliatoriuje, o H.Daktaras – Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Tokį sprendimą priėmęs Kalėjimų departamentas (KD) aiškino, jog Daktarų grupuotės vadeivą taip buvo bandoma apsaugoti nuo galimo pasikėsinimo ir psichologinio spaudimo.

Garsusis kalinys įsitikinęs, kad dėl tokio KD sprendimo valstybė jam turi sumokėti 144,8 tūkstančio eurų (pusę milijono litų).

Šis jo skundas teismuose suka jau antrą ratą. Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) dėl higienos normų neatitinkančių sąlygų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime H.Daktarui buvo priteisęs 3 tūkstančius litų, bet H.Daktaras jų negavo.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) bylą grąžino atgal, nes VAAT nebuvo pasisakęs dėl H.Daktaro konvojavimo sąlygų.

Dėl jo vežiojimo iš Vilniaus į Klaipėdą H.Daktaras turi daugybę priekaištų. VAAT posėdyje jis suskaičiavo, jog į teismą Klaipėdoje iš sostinės buvo vežamas 22 kartus. Jis buvo nubraižęs net kelionių grafiką.

„Skaičiuojant keliones pirmyn ir atgal, šį atstumą jam teko įveikti 44 kartus. Kelionės užtrukdavo po 10 valandų, todėl konvojaus automobilyje jam teko praleisti 440 valandų“, – teismui aiškino H.Daktaro advokatas Martynas Tamošaitis.

H.Daktaras skundėsi, jog ilgų kelionių metu jautėsi pažemintas. Kryžkalnyje sustojęs konvojus jam pasiūlė nueiti į tualetą. „Keturi automatais ginkluoti vyrai mane palydėjo į pievą ir net antrankių nenuėmė“, – pasakojo Henytė. Kol Klaipėdoje vyko Daktarų teismas, Henytė gyveno Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo rūsyje įrengtoje kameroje. Anot H.Daktaro, šiose kamerose laikomi tik už nusižengimus nubausti kaliniai.

Visuomenės sveikatos centro specialistai nustatė, jog temperatūra H.Daktaro kameroje siekė tik 13,3 laipsnio, dėl nuolatinės drėgmės sienos buvo apipelijusios. Be to, dviems žmonėms mažytėje kameroje buvo per ankšta.

„Šioje kameroje aš praradau pusę savo sveikatos – pradėjo skaudėti ir tinti sąnariai, nuo silpnos šviesos nusilpo regėjimas“, – negalavimus vardino Kauno nusikaltėlių šulas.

Tai portalui lrytas.lt patvirtino ir į teismą atvykusi jo žmona Ramutė Daktarienė. Per pasimatymus ji pastebėjo, jog vyro sąnariai ištinę, ant nugaros atsirado raudonų dėmių.

„Nepateisinama, kai į žmogaus gyvenimą įsikiša Policijos ir Kalėjimų departamentai ir priima sprendimus, kurie sugadina sveikatą“, – kalbėjo po teismo posėdžio į pasimatymą su vyru išskubėjusi moteris.

H.Daktaras teisme tikino norintis gyventi pagal Lietuvos įstatymus. „Jei aš esu Lietuvos pilietis, tai noriu, kad su manimi būtų elgiamasi kaip su lietuviu. Aš juk – ne Osama bin Ladenas“, – garsųjį teroristų vadeivą prisiminė Daktarų grupuotės lyderis.

Jis įsitikinęs, kad Europos Sąjungoje tokių kalėjimų neturėtų būti: „Mes lygiuojamės į Europą, o gyvename kaip Rusijoje. Jei čia būtų Rusija, nieko ir nesakyčiau“.

H.Daktaras tikino, jog jo kankinimas kalėjime tęsiasi ir toliau, todėl kitą savaitę VAAT nagrinės dar vieną jo skundą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.