Š. Žemaičiui pareikšti įtarimai ir dėl gimnazijos sargo nužudymo

Dėl savo gyvenimo draugės 21 metų Samantos Rakauskaitės nužudymo savaitgalį suimtas 22 metų Šarūnas Žemaitis laisvės gali daugiau nebeišvysti.  

Praėjusį šeštadienį suimtam Š.Žemaičiui pareikštas įtarimas ir dėl kitos žmogžudystės.<br>G.Šiupario nuotr.
Praėjusį šeštadienį suimtam Š.Žemaičiui pareikštas įtarimas ir dėl kitos žmogžudystės.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 22, 2015, 12:05 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:18 AM

Antradienį Š.Žemaičiui pareikšti įtarimai dėl Linkuvos gimnazijos sargo 66 metų Algimanto Palkaus nužudymo.

Sargu dirbęs A.Palkus savo darbo vietoje buvo rastas negyvas 2013-ųjų balandžio pradžioje. Vyro galvoje buvo matyti muštinių ir kirstinių žaizdų.

Į gimnaziją brovėsi vagys Durų langą išdaužę ir taip į gimnaziją patekę nusikaltėliai nužudė sargą ir pagrobė mokyklos pastatą renovavusių statybininkų įrankių. Ilgapirščių grobiu tapo perforatorius, kampinis šlifuoklis, akumuliatorinis suktuvas, įvairūs laidai.

Nusikaltėliai pasičiupo ir daugiau įrankių, tačiau dalį grobio sprukdami numetė šalia mokyklos. Į renovuojamos gimnazijos pastatą vagišiai tris kartus buvo įsibrovę ir iki sargo nužudymo. Tuomet iš mokyklos taip pat buvo pavogta statybininkų įrankių bei įvairių statybinių medžiagų.

Šias vagystes tyrusiems pareigūnams buvo pavykę nustatyti įtariamuosius ir rasti dalį pavogtų daiktų.

Vienam sulaikytajam tyrėjai pareiškė įtarimu dėl A.Palkaus nužudymo, tačiau įtarimams nepasitvirtinus, šis asmuo buvo išleistas į laisvę.

Vėliau pareigūnai sulaikė dar vieną įtariamąjį, tačiau įtarimams vėl nepasivirtinus jį taip pat teko išleisti į laisvę, o dėl gimnazijos sargo nužudymo pradėtas ikiteisminis tyrimas pateko į aklavietę.

Į gimnazijos sargo nužudymą dėmesys vėl nukrypo praėjusią savaitę, kai Linkuvą sukrėtė mįslingai dingusi S.Rakauskaitė, o galiausiai už grotų atsidūrė ir jos nužudymu įtariamas gyvenimo draugas 22 metų Šarūnas Žemaitis.

Dvejus metus saugojo kraupią paslaptį?

Linkuvoje pasigirdo kalbų, kad už vagystes į pareigūnų akiratį patekti jau spėjęs Š.Žemaitis galėjo nužudyti ne tik savo gyvenimo draugę, bet ir gimnazijos sargą.

Po S.Rakauskaitės nužudymo prabilo ir jos draugės, kurios papasakojo iš Samantos sužinotą paslaptį – prieš dvejus metus į namus naktį grįžęs Š.Žemaitis krosnyje degino kruvinus drabužius, prausėsi.

Tai mačiusiai Samantai Š.Žemaitis liepė niekam neprasitarti. Vyras gyvenimo draugę įtikino kriminalistams pameluoti, kad tą naktį jis buvo namuose.

Tokias kalbas išgirdusi nužudyto A.Palkaus našlė 62 metų Irena Dolumbauskienė svarstė, kaip Š.Žemaičio gyvenimo draugė dvejus metus galėjo slėpti tokį žiaurų nusikaltimą.

„Jei Samanta būtų netylėjusi, dabar būtų gyva“, – tvirtino I.Dolumbauskienė. Atsikratė aukos kūnu ir telefonu Nuo mokyklos suolo su Š.Žemaičiu pažįstama S.Rakauskaitė artimiau su juo bendrauti ėmė, kai prastai mokęsis vaikinas paliko gimnaziją taip jos ir nebaigęs. Dvyliktoje klasėje S.Rakauskaitė tapo nėščia, tačiau tai nesutrukdė jai baigti mokslų ir gauti brandos atestato.

Kartu su savo sūnaus tėvu gyventi ėmusi S.Rakauskaitė dėl šeiminio gyvenimo problemų aplinkiniams nesiskundė, tačiau pastaruoju metu ruošėsi gyvenimo draugą palikti.

Jauna moteris nusižiūrėjo atskirą butą, o balandžio 9-ąją davė už jį rankpinigių.

S.Rakauskaitė buvo pasmaugta balandžio 11-osios naktį savo namuose.

Gyvenimo draugę nužudęs Š.Žemaitis jos kūną įkišo į maišą, kurį nuvežė į už pusantro kilometro esančią apleistą sodybą ir įmetė į vandens pilną duobę.

Kad aukos kūnas neiškiltų į paviršių, žudikas ant viršaus užritino akmenį. Grįžęs namo Š.Žemaitis atsikratė Samantos telefonu, o artimiesiems ir draugams pareiškė, kad gyvenimo draugė pati išėjo iš namų.

Dingimo versija niekas nepatikėjo Žudiko sukurpta versija apie mįslingą jos gyvenimo draugės dingimą neįtikino nei paieška pradėjusių pareigūnų, nei Samantą pažinojusių draugų – savo dvejų metų sūnaus iš rankų nepaleidusi moteris negalėjo jo palikti.

Todėl jau balandžio 15-ąją S.Rakauskaitės paieškos byla buvo perkvalifikuota į tyrimą dėl tyčinio nužudymo.

Dar po dviejų dienų įrodymų prispaustas Š.Žemaitis prisipažino nužudęs S.Rakauskaitę ir pasakė kriminalistams, kur paslėpė aukos kūną.

Nusikaltimo motyvo neatskleidė

Prisipažinęs ir per parodymų patikrinimą įvykio vietoje parodęs, kaip susidorojo su auka, Š.Žemaitis taip ir neatskleidė nusikaltimo motyvo.

Buvo spėjama, kad S.Rakauskaitę Š.Žemaitis pasmaugė apakintas pavydo, kai sužinojo, kad gyvenimo draugė ruošiasi jį palikti ir jau turi butą, į kurį netrukus išsikraustys.

Dabar manoma, kad susidoroti su S.Rakauskaite Š.Žemaitis nusprendė baimindamasis, kad jį palikusi gyvenimo draugė gali atskleisti ir gimnazijos sargo nužudymo paslaptį.  

Įtarimus patvirtino DNR tyrimas?

Kad bus aiškinamasi, ar Š.Žemaitis nėra susijęs su Linkuvos gimnazijos sargo nužudymu, S.Rakauskaitės žmogžudystę atskleidę pareigūnai užsiminė dar pirmadienį per Šiaulių apygardos prokuratūroje surengtą spaudos konferenciją.

Jau kitą dieną įtarimus dėl A.Palkaus nužudymo Š.Žemaičiui pareiškę pareigūnai šio ikiteisminio tyrimo detalių neviešino. Kol kas neatskleidžiama, ar Š.Žemaitis prisipažino nužudęs gimnazijos sargą. Taip pat nesakoma, ar šiojo byloje bus ir daugiau įtariamųjų.

Tai, kad įtarimai dėl A.Palkaus nužudymo Š.Žemaičiui buvo pareikšti vos atnaujinus tyrimą, leidžia spėti, kad linkuvietį su šiuo nusikaltimu galėjo susieti atlikti DNR tyrimai.

Nusikaltimo vietoje surinktų biologinių liekanų DNR duomenys yra įvedami į policijos duomenų bazę. Šie duomenys yra lyginami su nusikaltimus padariusių asmenų duomenimis. Mėginiai DNR tyrimams yra imami iš visų į areštinę uždaromų asmenų prieš sulaikant paimami DNR mėginiai, duomenimis.

Toks metodas pareigūnams jau padėjo atskleisti daug neišaiškintų nusikaltimų.

Nors DNR tyrimus atliekančių ekspertų išvadų paprastai tenka laukti ir kelis mėnesius, tiriant sunkius nusikaltimus šie tyrimai yra atliekami skubos tvarka.     Už dvi tyčines žmogžudystes Š.Žemaičiui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.