Lietuvoje giriami broliai Švedijoje užminė žiaurią mįslę

Viltys, kad trys lietuviai nėra susiję su septyniolikametės švedės nužudymu, bliūkšta.

Bilevičiai užrakino sodybą ir dingo kartu su trimis globojamais nepilnamečiais.
Bilevičiai užrakino sodybą ir dingo kartu su trimis globojamais nepilnamečiais.
L.Holms nužudymo byloje suimti trys lietuviai. Nuotraukoje dešinėję – N.Bilevičius.<br>„Facebook“ nuotr.
L.Holms nužudymo byloje suimti trys lietuviai. Nuotraukoje dešinėję – N.Bilevičius.<br>„Facebook“ nuotr.
Švedų kriminologas abejoja, ar lietuviai galėjo nužudyti 17-metę.<br>„Facebook“ nuotr.
Švedų kriminologas abejoja, ar lietuviai galėjo nužudyti 17-metę.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jun 17, 2015, 11:14 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 11:52 PM

Antradienį Šiovdės teismas leido suimti brolius 31 metų Aivarą ir 35 metų Nerijų Bilevičius bei pastarojo žmoną 34 metų Iriną Bilevičienę.

Švedijos prokurorų surinktus įrodymus ištyręs teismas priėjo prie išvados, kad įkalčių pakanka, tad patenkino Šiovdės vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Larso Gorano Wennerholmo prašymą įtariamuosius laikyti suimtus.

Konstatuota, kad į laisvę išleisti įtariamieji gali trukdyti tyrimui, slapstytis.

Abejoja pateiktais įrodymais

Švedų kriminologijos profesorius Leifas G.W.Perssonas abejoja prokuroro pateiktais įrodymais broliams Bilevičiams ir vieno jų žmonai.

„Nusikaltimo eigos apibūdinimas yra šiek tiek per siauras. Kaip suprantu, jie net negalėjo įtraukti konkrečių nusikaltimo momentų“, – „expressen.se žurnalistams sakė profesorius.

Prokuroras Larsas Goranas Wennerholmas jau anksčiau teigė, kad šiuo metu nėra teismo medicinos ekspertų pateiktų ir įtariamuosius su nusikaltimo įvykdymu susieti galinčių įrodymų. Jis patikino atlikęs išsamų turimų duomenų vertinimą dėl įtariamųjų kaltės.

„Aplinkybės skamba miglotai. Galėjo būti nusikaltimo liudininkų, jos daiktai galėjo būti rasti jų namuose“, – „expressen.se sakė kriminologas.

Profesorius L.G.W.Perssonas abejoja prokuroro pateiktų įrodymų neginčijamumu. Pasak kriminologo, L. Holms kūno skrodimas jau turėjo būti atliktas ir mirties laikas nurodytas tiksliau nei tarp birželio 7 ir 12 dienos.

Profesoriaus teigimu, statistika rodo, kad dingę ir vėliau rasti nužudyti asmenys dažniausiai būna nužudomi iškart po pagrobimo.

„L.Holms galėjo būti laikoma gyva toje vietoje nuo pat pagrobimo dienos, o tai neatrodo labai tikėtina“, – sakė švedų kriminologas.

Jie sulaikė asmenis, kurie gyveno ūkyje šalia tos vietos, kur dingo L.Holms. Policija penkias dienas juos apklausinėjo.

„Dabar jie sulaikė asmenis, gyvenančius ūkyje, esančiame šalia tos vietos, kur dingo Lisa. Vis dėlto policijai prireikė penkių dienų, kad juos apklaustų“, – pabrėžė L.G.W.Perssonas.

Uždėjo „apynasrį“ advokatams

Teismas uždėjo „apynasrį“ ir advokatams. Tai reiškia, kad niekas iš dalyvaujančiųjų tyrimo procese, tarp jų ir advokatai, negali atskleisti su tyrimu susijusių dalykų ir komentuoti už uždarų durų.

„Tai yra taktinė priemonė, kuri priverčia advokatus tylėti tam, kad jie negalėtų trukdyti tyrimui. Jie dabar žino daug dalykų ir tai galėtų panaudoti kliento naudai, ko nenori nei policija, nei prokurorai. Taigi jie uždraudžia atskleisti informaciją apie bylą. Tai labai keista priemonė“, – sakė kriminologas L.G.W.Perssonas.

L.Holms nužudymo motyvas nėra viešai įvardytas, todėl spėlionių netrūksta.

Taip pat kriminologas viešai pareiškė neabejojantis, kad nusikaltimas yra susijęs su lytine prievarta.

Laikė pavyzdine šeima

Bilevičių suėmimas neįtikino jų namiškių ir pažįstamų. Pociūnėlių (Radviliškio r.) miestelio bendruomenė netiki, kad taikaus būdo broliai gali būti prisidėję prie šio nusikaltimo.

Pociūnėliuose gyvenanti Jūratė Bilevičienė negalėjo patikėti, kai išgirdo, kuo įtariami jos sūnūs.

Moteris sakė, kad vyresnysis sūnus statant daržinę rado moterišką pirštinę, apžiūrėjo ir numetė.

„Kodėl jie per savaitę nepabėgo?“ – retoriškai klausė J.Bilevičienė.

Paskui moteris atsitvėrė tylos siena – užrakino Pociūnėlių pakraštyje esančią sodybą ir dingo su neįgaliu sutuoktiniu Jurgiu bei trimis nepilnamečiais globotiniais.

Žinia apie broliams mestus įtarimus pribloškė ne tik namiškius, bet ir miestelio bendruomenę. Pociūnėlių gyventojai sutartinai kalbėjo, kad darbštūs, mandagūs broliai Bilevičiai nėra panašūs į nusikaltėlius.

Ne vienas miestelio gyventojas vylėsi, kad įvyko klaida. „Apie juos niekada nebūčiau nieko tokio pamaniusi. Man ši žinia – košmaras“, – „Lietuvos rytui“ antradienį sakė Bilevičių kaimynė.

Skėmių seniūnė Romualda Rimkuvienė sakė apie šią šeimą galinti pasakyti tik gerų žodžių: „Bilevičių šeimą galima vadinti pavyzdine. Juk tiktai tokiems žmonėms leidžiama tapti globėjais.“

Savo sūnus užauginę sutuoktiniai daugiau kaip penkerius metus globoja tris našlaičius.

Motina – sukrėsta

Suimtos I.Bilevičienės artimuosius Lietuvoje pakalbino švedų dienraščio „Aftonbladet“ žurnalistai.

Visagine gyvenanti I.Bilevičienės motina žurnalistams pasakojo, kad Irina prieš metus dirbo valytoja toje pačioje kavinėje, kaip ir nužudytoji Lisa. Tačiau su ja moteris nebuvo pažįstama.

Paskutinį kontaktą su Irina jos motina turėjo praėjusį penktadienį. Nieko neįprasto pokalbio metu mama nepastebėjo. Moterys bendraudavo kelis kartus per savaitę. 

34 m. Irina paskambinusi mamai į Lietuvą užsiminė, kad Šiovdėje ieškoma dingusios mergaitės. I.Bilevičienė kalbėdama su mama sakė, kad jai neramu dėl dingusios paauglės. Šeštadienį broliai ir Irina buvo sulaikyti.

„Bandau mąstyti logiškai. Jeigu jie prisidėję prie to, jie apie tai nebūtų kalbėję. Jie turi būti nekalti“, – „Aftonbladet“ kalbėjo I.Bilevičienės tėvai. Jie paklausė žurnalistų, ar jie ką nors žino apie dukros ir brolių likimą.

Išgirdę, kad visi trys yra suimti, tėvai ilgai stovėjo tylėdami. Su I.Bilevičienės tėvais nesusisiekė nei Švedijos, nei Lietuvos teisėsauga, todėl naujienas jie skaito Švedijos žiniasklaidoje.

„Labai sunku suprasti, kas ten yra rašoma“, – žurnalistams sakė Irinos mama.

Surinko svarių įkalčių

Tris antrankiais surakintus įtariamuosius pareigūnai į teismą antradienį atvežė kartu. Tiesa, į salę jie buvo vedami po vieną, o posėdžiai buvo uždari.

Šiovdės teismą užplūdę žurnalistai pastebėjo, jog įtariamieji broliai atrodė visiškai ramūs, o I.Bilevičienė buvo sutrikusi. Ji įtariama nusikaltimo slėpimu.

Pirmasis į teismo salę popiet buvo atvesdintas jaunesnysis brolis A.Bilevičius. Po kone 2 valandas trukusio posėdžio pranešta, kad jis suimtas. Po to prieš teismą stojo I.Bilevičienė, o paskutinis – jos sutuoktinis N.Bilevičius.

Broliai Bilevičiai anksčiau į policijos akiratį nebuvo patekę nei Lietuvoje, nei Švedijoje. Į juos pareigūnų akys nenukrypo kone savaitę, kai buvo paskelbta dingusios nepilnametės Lisos Holms paieška.

Septyniolikametė dingo birželio 7-ąją. Merginą paskutinį kartą matė, kai ji užsuko į darbovietę, – L.Holms dirbo kavinėje. Ji yra netoli nuo namo, kuriame buvo įsikūrę Bilevičiai.

Beveik savaitę trukusiose paieškose dalyvavo ne tik policijos pareigūnai ir dingusiosios namiškiai, bet ir apie 900 savanorių.

Neoficialiais duomenimis, į lietuvius kriminalistų akys nukrypo, kai prie statomo ūkinio pastato buvo rasta aukos pirštinė. Šio pastato stogą dengė broliai Bilevičiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.