Nusikaltimas Švedijoje: lietuvių bendruomenė sukrėsta

Trijų Lietuvos piliečių sulaikymas Švedijoje įtariant juos 17-metės Lisos Holm nužudymu ir žiauri jos netektis sukrėtė Lietuvos ambasadą Švedijoje. Pasak ambasadoriaus, Lietuva Švedijoje dar niekada nebuvo žinoma tokio nusikaltimo kontekste. Tai dar tik įtarimai lietuviams, tačiau visus paveikė Lietuvos vardas tokiame kontekste: „lietuviai ieškomi“ ar „lietuviai suimti“.

L.Holms nužudymas, dėl kurio įtariami lietuviai, sukrėtė Švediją.<br>„Facebook“ nuotr.
L.Holms nužudymas, dėl kurio įtariami lietuviai, sukrėtė Švediją.<br>„Facebook“ nuotr.
Lietuvos ambasadoriaus Švedijoje E.Bajarūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ambasadoriaus Švedijoje E.Bajarūnas.<br>T.Bauro nuotr.
L.Holm.<br>„Facebook“ nuotr.
L.Holm.<br>„Facebook“ nuotr.
Nerijus Bilevičius.<br>„Facebook“ nuotr.
Nerijus Bilevičius.<br>„Facebook“ nuotr.
Nerijus Bilevičius su žmona Irina.<br>„Facebook“ nuotr.
Nerijus Bilevičius su žmona Irina.<br>„Facebook“ nuotr.
Įtariamųjų brolių tėvai Bilevičiai gyvena šioje sodyboje Radviliškio r.
Įtariamųjų brolių tėvai Bilevičiai gyvena šioje sodyboje Radviliškio r.
Daugiau nuotraukų (6)

Lina Bartkutė

2015-06-19 19:42, atnaujinta 2017-10-30 04:42

Pasak Lietuvos ambasadoriaus Švedijoje Eitvydo Bajarūno, šiuo metu vyksta intensyvus dialogas su sulaikytųjų Bilevičių artimaisiais, advokatais ir prokuroru.

Šiovdės teismas leido suimti brolius 31 metų Aivarą ir 35 metų Nerijų Bilevičius bei pastarojo žmoną 34 metų Iriną Bilevičienę.

„Pagal teisines normas tik prokurorui nusprendus ir suimtiesiems pareiškus, jie turi teisę pasikviesti ambasados atstovus atvykti pas juos į sulaikymo vietą. Šiuo metu vyksta dialogas. Artimieji jau kreipėsi į ambasadą“, – pripažino ambasadorius.

Nužudymas šokiravo

Pasak ambasadoriaus, šis įvykis labai sukrėtė ambasadą ir lietuvių bendruomenę.

„Esame šokiruoti, kad įvyko toks žiaurus nusikaltimas, kurio metu 17-metė švedė buvo žiauriai nužudyta“, – kalbėjo ambasadorius.

Ambasada Lietuvos vardu suskubo išreikšti užuojautą nužudytos mergaitės šeimai ir artimiesiems. Iškart buvo pažadėta visokeriopa pagalba bendradarbiaujant.

„Labai svarbu žmogiškumas. Nužudyta jauna mergina ir Lietuva su tai siejama. Labai svarbu išreikšti užuojautą artimiesiems ir tuo pačiu parodyti, kad mes esame žmogiški ir suprantame, kas vyksta“, – sakė E.Bajarūnas.

Jis pridūrė kad ambasada jokiu būdu nekaltina Lietuvos piliečių, nes šiuo metu vyksta ikiteisminis procesas.

Kaip jaučiasi lietuviai Švedijoje?

Jis teigė, kad vietos lietuviams nemalonu, jog su nusikaltimu siejamas emigrantų iš Lietuvos vardas.

„Į Švediją atvykę lietuviai, kuriuos būtų galima pavadinti ekonominiais emigrantais, siekiančiais karjeros, nori čia gražiai gyventi, dirbti, kurti šeimas, leisti vaikus į mokyklas“, – pasakojo ambasadorius.

Paklaustas, kaip tai gali atsiliepti Lietuvai, jis teigė, kad bet koks nusikaltimas yra blogai, tačiau jis nedrįsta taip toli žvelgti ir tiki, kad tai nepaveiks dvišalių santykių.

„Kaip tik mums, lietuviams, ir švedams reikia galvoti apie ateitį ir savo darbais bei aktyvia dienotvarke parodyti, jog nepaisant to, kad įtarimai ir pasitvirtintų, jie negali paveikti mūsų santykių“, – sakė ambasadorius.

Vietiniai nutyli

Pasak ambasadoriaus, ketvirtadienį jis lankėsi viename Pietų Švedijos miestelių ir skaitė paskaitą vietiniame universitete apie Lietuvos ir Rusijos santykius, tačiau apie nužudymą nebuvo net užsiminta.

„Turėjau susitikimą ir vietiniame „Rotary“ klube. Nežinau, ar iš mandagumo, ar ne, bet klausimų apie tai nebuvo. Buvo Lietuvos garbės konsulas, kuris taip pat žinojo apie tai, tačiau nieko nesakė“, – prisiminė ambasadorius.

Pasak jo, Lisos Holm dingimas šalyje sulaukė didžiulio dėmesio dar ir iki to laiko, kai išaiškėjo, kad ji buvo nužudyta.

„Kiek teko skaityti, Švedijoje per metus dingta apie 7 tūkst. žmonių. Tačiau ta mergaitė buvo jauna ir tai žmones galbūt labai paveikė“, – svarstė E.Bajarūnas.

Švedijoje priskaičiuojama apie 10 tūkst. lietuvių bendruomenės narių. Didžiojoje Britanijoje, Airijoje ar Norvegijoje lietuvių bendruomenės žymiai didesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.