Nužudymu įtariamų lietuvių likimas – Švedijos ekspertų rankose

17-metės nužudymu Švedijoje įtariami broliai Aivaras ir Nerijus Bilevičiai lieka suimti – šios šalies Aukščiausiasis teismas atmetė jų prašymą išleisti į laisvę.

Švedės L.Holm nužudymu įtariami broliai iš Lietuvos toliau neigia savo kaltę.
Švedės L.Holm nužudymu įtariami broliai iš Lietuvos toliau neigia savo kaltę.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 28, 2015, 7:16 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 11:45 PM

Kol kas vieninteliai įtariamieji Lisos Holm nužudymo byloje 31 metų Aivaras ir 35 metų Nerijus Bilevičiai už grotų bus laikomi mažiausiai iki ateinančio antradienio, nes ir Apeliacinis, ir Aukščiausiasis teismai atmetė prašymus pakeisti kardomąsias priemones.

Bilevičių skundai Aukščiausiajame teisme buvo išnagrinėti rašytine tvarka – nebuvo kviečiami nei įtariamieji, nei kaltintojai.

Birželio 16 dieną Šiovdės teismas lietuvius buvo leidęs suimti dviem savaitėms. Jų suėmimo terminas baigiasi birželio 30-ąją.

Visi trys neigia kaltę

Tądien Šiovdės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Larsas Goranas Wennerholmas turės apsispręsti – paleisti Lietuvos piliečius, pareikšti jiems kaltinimus dėl L.Holm nužudymo ar prašyti teismo pratęsti jų suėmimą.

Broliai Bilevičiai ir šią savaitę iš areštinės paleista, nusikaltimo slėpimu įtariama N.Bilevičiaus žmona 34 metų Irina Bilevičienė savo kaltės nepripažįsta.

Nors ir pralaimėję visus teismus, lietuvių advokatai toliau tvirtina, kad prieš jų ginamuosius nėra surinkta jokių įkalčių.

Esą Bilevičiai į nužudymo istoriją buvo įpainioti tik todėl, kad gyveno netoli kavinės, kurioje dirbo auka, ir yra emigrantai.

Rasta aukos daiktų

Teismai ir prokuroro pavaduotojas L.G.Wennerholmas kalba kitaip – įkalčių prieš lietuvius užtenka.

Pasak teisėsaugininkų, per kratas name, kuriame gyveno lietuviai, buvo rasta kai kurių aukos daiktų. To esą pakanka įtarti brolius nužudžius L.Holm.

Prieš Bilevičius parodymus taip pat duoda kai kurie liudytojai, bet brolių advokatai įsitikinę, kad šie žmonės taip elgiasi tik todėl, kad šis nužudymas sukėlė visuotinę pasipiktinimo bangą Švedijoje.

DNR pėdsakai sutampa?

Švedijos prokuratūra jau yra gavusi L.Holm skrodimo išvadas, tačiau jas kol kas slepia tiek nuo žurnalistų, tiek nuo Bilevičių advokatų.

Vis dėlto Švedijos žiniasklaida užsimena, kad ant aukos kūno buvo rasta vieno brolių DNR pėdsakų.

Klausimų lietuvei nebeturi

Kol atskirose vienutėse laikomi Aivaras su Nerijumi laukia jų likimą turėsiančio nuspręsti antradienio, Nerijaus žmona jau grįžo į Lietuvą. Išvykti iš šalies, kurioje Irina įtariama sunkaus nusikaltimo slėpimu, jai padėjo Lietuvos ambasada Švedijoje.

Nors įtarimai I.Bilevičienei nebuvo panaikinti, teismas jai neskyrė jokios kitos kardomosios priemonės ir neuždraudė išvykti iš Švedijos.

„Mes jai daugiau klausimų neturime, ji pasakė viską, ką žinojo“, – sakė L.G.Wennerholmas.

Be to, Švedijos policijai yra žinomas adresas, kur I.Bilevičienė apsistos Lietuvoje, todėl reikalui esant ji gali būti grąžinta į šalį, kurioje liko jos vyras Nerijus bei jo brolis Aivaras.

I.Bilevičienė tik trumpam užsuko į savo namus, kuriuose iki suėmimo gyveno su vyru ir jo broliu. O pas Bilevičių kaimynus atvykę policijos pareigūnai žmonių paprašė prižiūrėti lietuvių katę, kuri liko namuose viena po to, kai Aivaras, Nerijus ir Irina buvo sulaikyti.

Atminimui pasodino sakurą

Bilevičiai areštinėje laikomi itin griežtomis sąlygomis – negali matytis su kitais kaliniais, negauna net spaudos, todėl nežino, kas apie juos rašoma ir ką apie įvykdytą nusikaltimą mano švedai.

O jie, žurnalistų teigimu, yra šokiruoti dėl L.Holm nužudymo ir reikalauja bausmės merginos žudikams.

Prie kavinės, kurioje dirbo Lisa ir kurioje paskutinį kartą ji matyta gyva birželio 7-osios vakarą, žmonės tebeneša gėlių, o kavinės darbuotojai Lisos atminimui šalia pastato pasodino japoninę vyšnią – sakurą.

Tėvai įsteigs fondą

Prabilę L.Holm artimieji teigė, kad kai mergina negrįžo motoroleriu namo, jie puolės jos ieškoti ir iki paskutinės minutės turėjo vilties, kad Lisa gyva.

„Lisa buvo protinga, ambicinga, mėgo keliones, gerai mokėsi ir turėjo didelių planų. Ji svajojo išvykti studijuoti į Australiją ir tapti architekte“, – pasakojo merginos artimieji.

L.Holm tėvai žada įsteigti Lisos vardu pavadintą fondą, kurio lėšos būtų skiriamos dingusiųjų be žinios paieškoms vykdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.