Po sprendimo dėl N. Bilevičiaus – švedų teisės ekspertų nuostaba

Antradienį baigėsi Švedijoje nužudymu įtariamų brolių Bilevičių suėmimo terminas. 31 metų Aivaras ir 35 metų Nerijus įtariami 17-metės Lisos Holm nužudymo byloje. Įvyko tai, ko niekas nesitikėjo. Prokuroras nusprendė, kad už grotų turi likti Nerijus Bilevičius, o jaunesnį brolį geriau paleisti į laisvę.

Nerijus Bilevičius lieka kalėjime. Jo žmona Irina – jau Lietuvoje.<br>„Facebook“ nuotr.
Nerijus Bilevičius lieka kalėjime. Jo žmona Irina – jau Lietuvoje.<br>„Facebook“ nuotr.
Lisos Holm nužudymo byla prikaustė visos Švedijos dėmesį.
Lisos Holm nužudymo byla prikaustė visos Švedijos dėmesį.
Aivaras Bilevičius paleistas į laisvę.<br>„Facebook“ nuotr.
Aivaras Bilevičius paleistas į laisvę.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-06-30 10:12, atnaujinta 2017-10-28 17:55

Teismas nusprendė, kad bylos nagrinėjimas toliau vyks už uždarų durų, o N.Bilevičius lieka suimtas.

Teismo sprendimas patenkinti prokuroro prašymą suimti N.Bilevičių keturioms savaitėms iškart atkreipė švedų teisės ekspertų dėmesį. Anot jų, toks ilgas suėmimo terminas taikomas tik išimtiniais atvejais.

Po teismo sprendimo lietuvio advokatas teigė, kad trečiadienį pasitars su klientu dėl tolesnių veiksmų: rašys skundą arba ne. „Jis labai prastai jaučiasi. Jis tikina, kad yra nekaltas, o sėdėdamas areštinėje patiria didžiulę įtampą“, – apie savo ginamą asmenį kalbėjo advokatas I.Ronnbackas.

Nors iš pradžių vietos žiniasklaida nusikaltimą siejo būtent su 31 metų A.Bilevičiumi, jam buvo pateikti sunkiausi įtarimai. Antradienį prokuroras pakeitė įtarimus į ne tokius stiprius. 

Anot šaltinių, tokį teismo sprendimą lėmė tai, kad prokuroras pateikė duomenų apie ant aukos kūno rastus DNR pėdsakus – ne Aivaro, o Nerijaus Bilevičiaus. Iš pradžių N.Bilevičius buvo įtariamas tik pagalba darant nusikaltimą, o dabar broliai tarsi apsikeitė vietomis: jaunėliui įtarimai palengvinti, o vyresnėlį užgriuvo sunkesni.

Lietuvis savo kaltės nepripažįsta ir neigia žudęs.

Švedijos pareigūnai pasitiki Lietuva

Vėliau antradienį teismas paskelbs, ar N.Bilevičių reikia laikyti suimtą. Jo broliui A.Bilevičiui suteiktas leidimas išvykti į Lietuvą.

Į teismą apklausai N.Bilevičius buvo atvestas 15 val. 10 min. Žalia apranga apsivilkęs vyras atrodė pavargęs, pareigūnų jis klausėsi nudelbęs akis. Išgirdęs, kad jo suėmimą siūloma pratęsti, įtariamasis papurtė galvą.

Lietuvio advokatas Ingeras Ronnbackas teisme tikino, kad jo klientas negali likti už grotų ilgiau negu dvi savaites.

Apie šį nusikaltimą, kuris sukrėtė visą Švediją, teisėsauga pateikia labai mažai informacijos, tačiau bylą tiriantis Šiovdės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Larsas Goranas Wennerholmas teigia, kad surinko pakankamai įkalčių. Vis dėlto būtent šis pareigūnas pasiūlė teismui jaunesnį brolį paleisti, o už grotų iki liepos 28 dienos palikti vyresnįjį.

„Neseniai atlikti tyrimai sustiprino įtarimus dėl vyresniojo brolio“, – sakė L.G.Wennerholmas. Anot jo, tarp įkalčių yra ir mikrodalelių, rodančių žudiko ir aukos kontaktą. Prokuroro teigimu, jaunesniojo brolio laikyti suimto nėra reikalo, todėl nuspręsta jį paleisti.

Pareigūnai nesijaudina, kad įtariamasis gali pasislėpti. „Lietuva yra Europos Sąjungos valstybė, jeigu mums prireiks, susigrąžinsime įtariamą asmenį į Švediją“, – tikino L.G.Wennerholmas, išreikšdamas pasitikėjimą Lietuvos teisėsauga.

L.G.Wennerholmas vis dar laukia išsamios skrodimo ataskaitos.

Žmona grįžo į Lietuvą

Aivaro Bilevičiaus advokatas Thomasas Herbas buvo patenkintas bylos posūkiu: „Mano klientas gali lengviau atsikvėpti ir yra laimingas, kad įtarimai palengvinti“.

Praėjusią savaitę Švedijos teismas atmetė abiejų brolių apeliacinius skundus ir nepatenkino reikalavimo juos paleisti į laisvę.

17 metų Lisa Holms buvo nužudyta birželio 7 dieną. Mergina iš darbo ketino vykti namo, tačiau staiga dingo. Pareigūnai pradėjo paauglės paiešką, kurią įsitraukė šimtai žmonių, o vėliau rado kūną be gyvybės ženklų.

Iš pradžių pareigūnai sulaikė abu brolius ir vieno jų žmoną – lietuvę – įtarė nusikaltimo slėpimu. Vėliau moteris buvo paleista, nors įtarimai nepanaikinti.

Įtarimai nepanaikinti ir antradienį į laisvę paleistam A.Bilevičiui.

Broliai Bilevičiai ir nusikaltimo slėpimu įtariama N.Bilevičiaus žmona 34 metų Irina Bilevičienė savo kaltės nepripažįsta.

Švedijos policijai yra žinomas adresas, kur I.Bilevičienė apsistos Lietuvoje, todėl reikalui esant ji gali būti grąžinta į šalį, kurioje liko jos vyras Nerijus.

Lietuvos ambasada Švedijoje palaiko nuolatinį ryšį ir su įtariamųjų artimaisiais bei visomis teisėsaugos institucijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.