Prokurorė Š. Žemaitį paprašė įkalinti iki gyvos galvos

Savo gyvenimo draugės 21 metų Samantos Rakauskaitės ir Linkuvos gimnazijos sargo 66 metų Algimanto Palkaus nužudymu bei apiplėšimu kaltinamas 22 metų Šarūnas Žemaitis likusį gyvenimą turėtų praleisti už grotų – tai Šiaulių apygardos teisme antradienį pareiškė kaltinimą palaikanti prokurorė.

Teisme Š.Žemaitis kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme Š.Žemaitis kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme Š.Žemaitis kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme Š.Žemaitis kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme Š.Žemaitis kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme Š.Žemaitis kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinti penki asmenys.<br>R.Vitkaus nuotr.
Nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinti penki asmenys.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 8, 2015, 1:39 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 3:23 PM

Griežčiausią bausmę Linkuvos monstru pramintam Š.Žemaičiui prokurorė teisėjų kolegijos paprašė per antradienį Šiaulių apygardos teisme surengtą teismo posėdį, per kurį buvo tartos baigiamosios kalbos.

Buvo teisiamas už vagystes

„Ką žmonės apie Š.Žemaitį aplinkiniai galėjo pasakyti iki sulaikymo. Nusiskundimų iš aplinkinių dėl Š.Žemaičio elgesio nebuvo. Jis rūpinosi šeima, stengėsi pats užsidirbti.

Bet yra ir kiti duomenys. Š.Žemaitis anksti pradėjo vartoti alkoholi, ėmė anksti vagiliauti. Pirmą kartą Š.Žemaitis teisiamųjų suole už vagystę atsidūrė dar būdamas nepilnametis 2007 metais. Po to už vagystes jis dar buvo teistas kelis kartus. Išvadų Š.Žemaitis nepadarė.

Tai jį atvedė prie sunkių nusikaltimų, kuriais jis dabar ir yra kaltinamas“, – tardama baigiamąją kalbą sakė prokurorė.

Pasak prokurorės, į mokyklą įsibrovęs Š.Žemaitis spyrė sargui, o kai šis pargriuvo, dar apie dešimt kartų spyrė daugiausia į galvą.

Gyvenimo draugę S.Rakauskaitę Š.Žemaitis per namuose kilusį konfliktą iš pradžių pastūmė ir pargriovė ant žemės. Kai moteris atsistojo, Š.Žemaitis sugriebė ją rankomis už kaklo ir pasmaugė.

Po to Š.Žemaitis lipniąja juosta apvyniojo aukos kūną, kad šis neišsitiestų.

Nuvežęs ir į vandens pilną į duobę į maišą įkištą lavoną įmetęs Š.Žemaitis ant viršaus dar užmetė akmenį. Aukos telefoną žudikas išmetė į lauko tualetą, o drabužius sudegino.

Bendrininkų žudikas neturėjo

Pasak prokurorės, kaltę dėl gyvenimo draugės nužudymo Š.Žemaitis pripažino visiškai, o dėl sargo nužudymo – tik iš dalies. Kaltinamasis tvirtino sargo peiliu nebadęs ir daiktų negrobęs.

Prokurorė pažymėjo, jog per tyrimą nebuvo gauta duomenų, kad sargą Š.Žemaitis galėjo nužudyti kartu su bendrininku.

Gyvenimo draugei apie sargo nužudymą prasitaręs Š.Žemaitis taip pat sakė sargą nužudęs vienas.

Apie tai, kad Šarūnas nužudė sargą, S.Rakauskaitė prasitarė draugei, kuri šią kraupią paslaptį policijai atskleidė tik po Samantos nužudymo.

„Nusikaltimų aplinkybės rodo Š.Žemaičio ciniškumą ir jo pavojingumą visuomenei, todėl prašau teismą skirti jam laisvės atėmimą iki gyvos galvos“, – baigdama savo kalbą tarė prokurorė.

Nukentėjusioji prakeikė kaltinamąjį

Prokurorės kalbą ramiai išklausęs Š.Žemaitis nesutriko ir išgirdęs, kokią bausmę jam skirti siūlo prokurorė, tik ėmė dažniau mirksėti.

Į teismo salę prieš posėdį atvesdintas Š.Žemaitis slėpė veidą. Jį kaltinamasis dangstėsi sąsiuviniu, o ant galvos buvo užsimaukšlinęs gobtuvą, kurį nusiėmė tik posėdžiui prasidėjus.

Davus žodį nukentėjusiesiems, nužudyto gimnazijos sargo gyvenimo draugė Irena Dolumbauskienė pareiškė žmogžudį prakeikianti.

„Linkiu tau tokios pat mirties, kokiai tu pasmerkei mano mylimą žmogų“, – pasisukusi į teismo narve pasodintą Š.Žemaitį sušuko I.Dolumbauskienė.

Nužudytosios S.Rakauskaitės motina teismo taip pat prašė Š.Žemaičiui skirti griežčiausią bausmę – įkalinimą iki gyvos galvos. Tokią pat bausmę skirti Š.Žemaičiui prašė ir S.Rakauskaitės brolis.

Dėl vieno nužudymo prašė išteisinti

„Abejonių dėl mano ginamojo veikos nėra. Mano ginamasis labai gailisi dėl to, bet nieko nebesugrąžinsi“, – tardama baigiamąją kalbą sakė Š.Žemaičio advokatė.

Gynėja teismui priminė, kad Š.Žemaičio kaltė dėl gimnazijos sargo nužudymo buvo grindžiama tik jo prisipažinimu.

„Daiktai, rasti Š.Žemaičio namuose, įgyti iš kitur, o ne parnešti iš mokyklos. Sargą galėjo nužudyti ir kiti asmenys. Peilis, kuriuo subadytas sargas, nerastas. Be to mano ginamasis neprisipažino peiliu badęs sargą, todėl dėl A.Palkaus nužudymo prašau Š.Žemaitį išteisinti“, – sakė advokatė.

Š.Žemaičio gynėja taip pat prašė teismo neskirti jos ginamajam griežčiausios bausmės.

Kaltinamasis teisme nedaugžodžiavo

„Gailiuosi, ką padariau. Atsiprašau nukentėjusiųjų. Prašau man neskirti griežčiausios bausmės“, – stojęs tarti paskutinio žodžio nedaugžodžiavo Š.Žemaitis.

Kaltinamajam tarus paskutinį žodį bylos nagrinėjimas buvo baigtas.

Nuosprendį dviguba žmogžudyste kaltinamas Š.Žemaitis turėtų išgirsti jau kitąmet – teismo verdiktas bus skelbiamas sausio 15 dieną.

Žinojo kraupią paslaptį

Pakruojo rajono Linkuvos gimnazijoje sargu dirbęs A.Palkus savo darbo vietoje buvo nužudytas 2013-ųjų balandžio 6-ąją.

Ant vyro kūno rasta daug muštinių ir kirstinių žaizdų. Tyrėjai nustatė, kad ant žemės pargriautam sargui buvo ne mažiau kaip  14 kartų spirta ir dar ne mažiau kaip tris kartus durta peiliu.

Po nužudymo iš gimnazijos buvo pavogta įvairių daiktų ir įrankių už 740 eurus.

A.Palkaus nužudymą pareigūnams pavyko atskleisti tik po dvejų metų – žmogžudyste prisipažino šiemet pavasarį dėl savo gyvenimo draugės S.Rakauskaitės nužudymo sulaikytas Š.Žemaitis.

Teisme Š.Žemaitis prisipažino, kad Samantą pasmaugė balandžio 11-osios naktį per namuose kilusį šeimyninį barnį – vyras įniršo sužinojęs, kad gyvenimo draugė ruošiasi jį palikti.

Teisme tai pat paaiškėjo, kad kraupią Š.Žemaičio paslaptį (kad būtent jis nužudė gimnazijos sargą) žinojo ne tik S.Rakauskaitė, bet ir jos draugė bei kaimynė, kurioms ši moteris apie tai prasitarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.