Suskaičiuota, kiek kainavo įspūdingos I. Molotkovo gaudynės

Sučiupti su ginklu pabėgusį narkomaną išties skubiai reikėjo, tačiau skurdžiam Lietuvos policijos biudžetui tai atsieis nepigiai. Ko gero, ši suma net trigubai didesnė našta, nei atsiėjo išvaduoti garsiąją mergaitę iš minios apgultų namų Garliavoje.

Policijos departamentas neskaičiavo, kiek kainavo I.Molotkovo sulaikymo operacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policijos departamentas neskaičiavo, kiek kainavo I.Molotkovo sulaikymo operacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Molotkovo ieškojo šimtai Vilniaus policijos pareigūnų.<br>T.Bauro nuotr.
I.Molotkovo ieškojo šimtai Vilniaus policijos pareigūnų.<br>T.Bauro nuotr.
I.Molotkovo ieškojo šimtai Vilniaus policijos pareigūnų.<br>T.Bauro nuotr.
I.Molotkovo ieškojo šimtai Vilniaus policijos pareigūnų.<br>T.Bauro nuotr.
I.Molotkovo ieškojo šimtai Vilniaus policijos pareigūnų.<br>T.Bauro nuotr.
I.Molotkovo ieškojo šimtai Vilniaus policijos pareigūnų.<br>T.Bauro nuotr.
I.Molotkovo ieškojo šimtai Vilniaus policijos pareigūnų.<br>T.Bauro nuotr.
I.Molotkovo ieškojo šimtai Vilniaus policijos pareigūnų.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs policijos vadovas V.Grigaravičius prisiminė brangiausiai kainavusias paieškų operacijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs policijos vadovas V.Grigaravičius prisiminė brangiausiai kainavusias paieškų operacijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 9:10 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 12:00 PM

Policijos departamentas tiksliai apskaičiavo ir viešai skelbė, kiek 2012 metų gegužės 17 dieną mokesčių mokėtojams atsiėjo Drąsiaus Kedžio dukros paėmimas iš jos senelių namo Garliavoje. Tai buvo dešimtys tūkstančių litų.

Iš policijos automobilio užtaisytą automatą pagrobusio ir su antrankiais pasprukusio 24 metų Igorio Molotkovo sulaikymo operacija truko triskart ilgiau nei policijos veiksmai Garliavoje, narkomano gaudynėse dalyvavo daugiau ne triskart daugiau pareigūnų. Tačiau I.Molotkovo sulaikymo kainos Policijos departamentas nė nesirengia skelbti.

Teko tai padaryti mums patiems, remiantis surinktais duomenimis. Iš anksto esame dėkingi policijai, kuri turi puikią progą patikslinti, jei ne viską suskaičiavome. 

Neketina švaistyti laiko

„Policijos departamentas nemato reikalo aiškintis, kiek biudžetui kainavo I.Molotkovo sulaikymo operacija. Galiu patikinti, kad mokesčių mokėtojams ji nieko nekainavo. Tai yra jam sulaikyti nereikėjo papildomų lėšų, jų buvo skirta iš policijos biudžeto“, – paaiškino Policijos departamento atstovas ryšiams su visuomene Ramūnas Matonis.

Policija dažnai rengia plataus masto priemones, ypač ieškodama dingusių ar nuo teisėsaugos besislapstančių asmenų, įtariamųjų: esą jeigu kaskart būtų skaičiuojama tokių operacijų kaina, būtų tuščiai eikvojamas laikas ir be reikalo apkraunami darbuotojai.

Vis dėlto su ginklu iš policijos panosės pasprukusio narkomano paieškų Vilniuje būta išskirtinių: ant kojų sukelta kone 3 tūkst. pareigūnų – ne tik policijos, bet ir pasieniečių, Vadovybės apsaugos departamento darbuotojų.

„Tai nereiškia, kad I.Molotkovo tiesiogiai Vilniaus gatvėse ieškojo trys tūkstančiai pareigūnų. Pagal statutą, susidarius ekstremaliai situacijai, pakeliamos visos apskrities policijos pajėgos, o vėliau atsijojamos. Šiuo atveju įskaičiuoti ne tik Vilniaus policijos patruliai, bet ir Vilniaus apskrities pareigūnai, kriminalistai, nelakstę gatvėse, o sėdėję prie kompiuterių ir analizavę duomenis“, – tikino R.Matonis.

Jo pateiktais duomenimis,  lapkričio 19-osios vakarą Vilniaus gatvėse, į sostinę vedančiuose keliuose bėglio narkomano fiziškai ieškojo apie 750 policininkų.

Po skandalo tapo atsargesni

Bet kodėl tuomet Policijos departamentas apskaičiavo ir viešai paskelbė, kiek kainavo Drąsiaus Kedžio dukros paėmimo operacija Garliavoje? Klausimą išgirdęs R.Matonis pripažino: „Taip, buvo skelbta, bet dalis visuomenės neigiamai reagavo į šią informaciją. Buvo labai piktų komentarų.“

Po to, kai 2012 metų gegužės 17 dieną D.Kedžio dukra buvo paimta iš jos tetos Neringos Venckienės namų, Policijos departamentas tiksliai apskaičiavo tąkart Lietuvą prikausčiusios „Kauno pedofilijos dramos“ atomazgos kainą.

„Kreipėmės į antstolę, kuri vadovavo operacijai, raštu, kuriame nurodėme, kad policijai ši gegužės 17 dienos operacija kainavo maždaug 77 tūkst. litų, į tai įėjo ir darbo užmokestis, ir mokesčiai „Sodrai“, tai tos išlaidos, kurias patyrėme, ir prašome, kad antstolė paskui procese išieškotų iš kaltosios šalies, kuri nevykdė teismo sprendimo“, – teigė anuomet policijos generalinio komisaro pavaduotojo pareigas ėjęs Renatas Požėla.

Ši suma per antstolę Sonatą Vaicekauskienę buvo pateikta N.Venckienei, kaip mažametės globėjai, nevykdžiusiai teismo sprendimo grąžinti dukrą motinai Laimutei Stankūnaitei. Kiek žinoma, šios baudos JAV pasislėpusi N.Venckienė nėra sumokėjusi iki šiol.

Atspirties taškas – Garliava

I.Molotkovo gaudynių atveju policija, matyt, neturi vilčių, kad iš nuskurdusio narkomano būtų galima išieškoti dešimtis tūkstančių eurų, todėl net nesivargino skaičiuoti, kiek tai kainavo.

O jei ir apskaičiavo, duomenis laiko paslaptyje, nes šį incidentą, kai surakintas narkomanas pagrobė ginklą ir pabėgo pareigūnams iš panosės – iš tarnybinio automobilio, stovėjusio komisariato kieme, policijai norėtųsi greičiau pamiršti.

Bandant apskaičiuoti, kiek policijai šiais metais kainavo sučiupti I.Molotkovą Vilniuje, operacijos Garliavoje kainą – 77 tūkstančius litų (apie 22,3 tūkst. eurų) – galima laikyti atskaitos tašku. Į šią sumą, kaip sakė R.Požėla, buvo įtraukti visi reikalingi duomenys: pareigūnų darbo dienos atlyginimas, priedai už viršvalandžius, degalų (kelionė iš Vilniaus į Kauną ir atgal) kainos ir kitos išlaidos.

Garliavos operacijoje dalyvavo 240 pareigūnų, atvykusių iš Vilniaus. Aktyvūs veiksmai prasidėjo 6 valandą ryto ir truko apie pusantros valandos, mergaitė motinai L.Stankūnaitei buvo perduota 7 val. 20 min.

Galutinė suma – apytikslė

Jeigu pagrindinėmis I.Molotkovo paieškos pajėgomis laikysime 750 jį gaudžiusių policininkų, vadinasi, pajėgos buvo daugiau nei triskart gausesnės, nei paimant D.Kedžio dukrą iš Garliavos.

I.Molotkovo gaudynių operacija truko nuo 18 valandos iki maždaug 23 valandos 30 minučių, taigi apie 5 valandas – triskart ilgiau nei veiksmai Garliavoje prieš trejus su puse metų.

Sąlygiškai galima taikyti koeficientą, lygų 3,2. Taigi Garliavos operacijos kainą, 22,3 tūkst. eurų padauginę iš šio skaičiaus, gausime 76,9 tūkst. eurų.

Prie šios sumos jau drąsiai galima pridėti 400 eurų – tai jau visai tiksli suma, tiek kainavo 2 valandas trukęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnio skraidymas aplink Vilnių ir jo apylinkes.

Pasieniečiai skaičių neslėpė. VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininko Giedriaus Mišučio pateiktais duomenimis, pasieniečių sraigtasparnio „Eurocopter 135“ valandos skrydis atsieina 200 eurų.

I.Molotkovo pabėgimo dieną sraigtasparnis buvo pakeltas 21 valandą, taigi skraidė apie dvi valandas.

„Policijai dažnai talkiname, kai reikia sraigtasparnio paieškoms vykdyti. Taip yra sutarta, kad duodame, kai reikia, be jokių formalumų“, – paaiškino G.Mišutis.

Skurdaus biudžeto pasekmės

Vadinasi, apytiksliais skaičiavimais, narkomanas savo beprotišku elgesiu policijos biudžetą palengvino maždaug 77,4 tūkst. eurų.

Šių metų visas policijos biudžetas siekia 199,2 mln. eurų, tai yra 41,7 mln. eurų, arba 17,3 proc. mažesnis nei 2008 m., ikikriziniais metais.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas Vladimiras Banelis sakė, jog toks biudžetas aiškiai per mažas, kad užtikrintų normalias darbo sąlygas policijos pareigūnams ir saugumą visuomenei.

I.Molotkovo atvejis  – tai iškreiptas policijos skurdo atspindys. V.Banelis sakė, jog situacija yra tokia, kad pradedantis pareigūnas, nesvarbu, policininkas ar ugniagesys, daugių daugiausia gali gauti 370 eurų atlyginimą į rankas.

Pradėjusių tarnybą patrulių ir postinių vidutinis darbo užmokestis yra 463 eurai (apie 370 eurų į rankas), specialistų – 600 (apie 468 euris į rankas), tyrėjų – 626 eurai (apie 487 eurai į rankas).

Po 20 metų tarnybos patrulių ir darbo užmokestis yra 788 eurai (apie 604 eurai į rankas), vyresniųjų patrulių ir vyresniųjų postinių – 841 euras (apie 642 eurus į rankas), vyriausiųjų patrulių ir vyriausiųjų postinių – 908 eurai (apie 691 eurą į rankas), specialistų – 915 eurų (apie 696 eurus į rankas), tyrėjų – 956 eurai (apie 726 eurus į rankas), vyresniųjų tyrėjų ir vyresniųjų specialistų – 1 tūkst. 052 eurai (apie 800 eurų į rankas), vyriausiųjų tyrėjų ir vyriausiųjų specialistų – 1 tūkst. 148 eurai (apie 872 eurus į rankas), skyrių viršininkų – 1 tūkst. 350 eurų (apie 1 tūkst. 026 eurus į rankas).

Priedai už viršvalandžius

Bandant apskaičiuoti, kiek kainavo narkomano gaudynės Vilniuje, reikėtų atsižvelgti į faktą, kad dalis iš 750 aktyviai paieškose dalyvavusių pareigūnų dirbo viršvalandžius, buvo atšauktas jų laisvas laikas, taigi jiems priklauso priedai.

Pareigūnų profsąjungos vadovas sakė, kad policininkams už viršvalandžius pastaruoju metu mokama tvarkingai, problemos, kai juos mokėti vengta, jau nėra.

Po pagal grafiką nustatyto darbo laiko (12 valandų) tarnybą einantis pareigūnas už viršvalandžius turi gauti 1,5 karto didesnį atlygį dieną ir 2 kartus daugiau jam turi būti sumokėta už naktinio budėjimo valandas, dirbtas nuo 22 valandos iki 6 valandos ryto.

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Somarakovskaja sakė, kad šiomis dienomis kaip tik ir sudaromi sostinės policijos pareigūnų atlyginimų žiniaraščiai, kuriuos užbaigus turėtų paaiškėti, kiek sostinės policininkų lemtingąją lapkričio 19-ąją dirbo viršvalandžius.

R.Zamolskio paieška – dar brangesnė

Buvęs Lietuvos policijos vadovas (2001–2008 m.), dabartinis Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius nemano, jog I.Molotkovo paieška ir sulaikymas buvo brangiausia policijos operacija per pastaruosius du dešimtmečius.

Jis prisiminė brangiausiai atsiėjusias operacijas, kurios vyko, kai pats vadovavo policijai. Viena tokių buvo 1998 metais nužudyto kunigo, poeto Ričardo Mikutavičiaus pagrobtų paveikslų paieška, išsiplėtusi į užsienio valstybes.

Išgrobstytų meno vertybių, įvertintų didžiulėmis sumomis, paieška truko ne vienus metus, teko kreiptis pagalbos į užsienio valstybių pareigūnus.

„Tada matėme, kad neužteks policijos biudžeto. Prašėme papildomos sumos iš Vyriausybės rezervo fondo. Sumos neatsimenu, bet ji tikrai buvo didelė, ir gavome ją“, – kalbėjo V.Grigaravičius.

Gerokai  brangesnės nei I.Molotkovo buvo ir visai Lietuvai siaubą įvariusio Romo Zamolskio bei jo bendrininko Virginijaus Savickio gaudynės. Jos aukščiausią įtampos tašką pasiekė 2001 metais, kai V.Savickis Panevėžyje paėmė įkaitu mažametį mokinį. Policijai įkaitą pavyko išvaduoti, V.Savickis buvo nukautas.

R.Zamolskį Kaune bandė sulaikyti policijos patruliai, bet jie buvo sužeisti bandito kulkų. Tik praėjus 13 metų po tų įvykių, 2014 metais, R.Zamolskis buvo suimtas Rusijoje.

„R.Zamolskio ir V.Savickio paieškos buvo itin brangi operacija, juk buvo sukelta ant kojų ne vienos apskrities, o visos šalies policija“, – prisiminė V.Grigaravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.