Dviejų klaipėdiečių jaunystė penkiolika metų slinks už grotų

Du bendraamžiai bičiuliai nepripažino nužudę bejėgį benamį, teisme pasakojo ne apie savo, o apie kito veiksmus, tačiau tai nuo griežtos bausmės neišgelbėjo – 21 metų Paulius Pinikas ir Mindaugas Madelis pasiųsti už grotų penkiolikai metų.

M.Madelis ir P.Pinikas krupščiai slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
M.Madelis ir P.Pinikas krupščiai slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nei P.Pinikas, nei M.Madelis kaltės nepripažino.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nei P.Pinikas, nei M.Madelis kaltės nepripažino.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nei P.Pinikas, nei M.Madelis kaltės nepripažino.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nei P.Pinikas, nei M.Madelis kaltės nepripažino.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

Feb 12, 2016, 2:15 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 7:41 AM

Klaipėdos apygardos teisme nuosprendžio nuščiuvę klausėsi ne tik jie, bet ir didžiulis būrys artimųjų ir draugų. Vaikinų motinos liejo ašaras. Akys drėko ir patiems nuteistiesiems.

Nužudyto 50 metų Rolando motina atpildo dienos žudikams nesulaukė– ji mirė priešpaskutinę praėjusių metų dieną. Sūnaus netekusi moteris buvo pateikusi teismui 30 tūkst. eurų neturtinės žalos ieškinį. Jai mirus, ieškinys nenagrinėtas.

Kaltinamieji už laidotuves artimiesiems turės sumokėti 879,91 euro turtinės žalos ir po 255,56 euro teismo proceso išlaidų. Negyvas benamis Rolandas aptiktas 2014 metų liepos 21-osios naktį pietinėje uostamiesčio dalyje, I.Simonaitytės gatvėje prie 27 namo. Jo veidas buvo žiauriai sumuštas, pakaušis suknežintas, lūžo šonkauliai, trūko žarnos. Neabejojama, kad prieš mirtį jis patyrė didžiules kančias.

Teismo ekspertai nustatė, kad Rolandui kliuvo ne mažiau kaip dešimt smūgių į galvą, krūtinę ir pilvą, keletą kartų peiliu sužalotas kaklas.

Vyro mirties kaltininkų ieškota kelis mėnesius – jie suimti tik spalio pradžioje. Pareigūnams nemažai padėjo pilietiški klaipėdiečiai, vaizdo kamerų įrašai. Paaiškėjo, kad kaltininkai tąnakt puldinėjo ir kitus žmones – du jų buvo sumušti. Drąsos vyrams netrūko – mat nuo vidurdienio su draugais vartojo alkoholį.

Vakarop visi išsiskirstė, liko tik M.Madelis ir P.Pinikas.

P.Pinikas prie „Sodros“ pastato sumušė nepažįstamą vaikiną – sudavė jam kelis smūgius į veidą. Šis puolė bėgti, užpuolikas – vytis. Nusivijęs iki autobusų stotelės dar trenkė niekuo dėtam čia stovėjusiam vyrui į veidą.

Esą M.Madelis šiais atvejais rankų nepakėlė. Netrukus vyrukai išsiskyrė.

Einant namo M.Madeliui pakeliui pasipainiojo girtas miegojęs Rolandas. Teisme M.Madelis tikino, kad nestipriai pastūmė benamį ir šis nukrito. Dar pačiupinėjo galvą – nebuvo kruvina, nes jis nesusitepė rankų.

Po vidurnakčio M.Madeliui paskambino P.Pinikas. Jie susitiko prie jau sąmonę praradusio benamio.

Kas vyko toliau, tiksliai nustatyti nepavyko, nes abu kaltinamieji pateikė savas versijas, Nei P.Pinikas, nei M.Madelis savo kaltės nepripažino, nuolat keitė parodymus pagal paaiškėjusias aplinkybes, vertė kaltą vienas kitam, nesigailėjo dėl to, kas įvyko. Tačiau nustatyta, kad jie abu prisidėjo prie Rolando mirties.

Kitą dieną po įvykio jie sutarė vienas kito neišduoti, o kankinimui panaudotą peilį išmetė į tvenkinį.

M.Madelis anksčiau neteistas, tačiau nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal laidavimą. Klaipėdos turizmo mokykloje jis įgijo virėjo specialybę, tačiau nedirbo ir girtavo.

Jo gynėjas labai stengėsi pateikti teismui teigiamų charakteristikų, tačiau terado vieną – Šiaulių tardymo izoliatoriuje jis dalyvavo rankų lenkimo varžybose ir užėmė trečią vietą.

P.Pinikas baigė suaugusiųjų gimnaziją, o toliau nei mokėsi, nei dirbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.