198 000 eurų atlyginimas direktorių atvedė į teisiamųjų suolą

Trejus metus sau minimalų atlyginimą gavęs, o po to net 198 tūkstančių eurų algą pasiskyręs ir taip jo vadovaujamą bendrovę „Butvida“ į bankrotą nuvaręs šiaulietis Vidmantas Butkus už tokias machinacijas turės atsakyti teisme.

Bendrovės direktorius sau išsimokėjo 198 tūkstančių atlyginimą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Bendrovės direktorius sau išsimokėjo 198 tūkstančių atlyginimą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2016, 10:42 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 12:18 PM

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių apygardos valdyba baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame Šiaulių rajono veikiančios veršelių supirkimo bendrovės direktorius kaltinamas nusikalstamu bankrotu.

Pinigų užteko tik solidžiam atlyginimui

Tyrėjai išsiaiškino, kad V.Butkus iš Šiaulių apskrities ūkininkų supirkdavo auginamus veršelius, kuriuos perparduodavo gyvulių eksportuotojams į Izraelį ar Turkiją.

Nuo 2010 metų veikianti bendrovė „Butvida“, kurios apyvarta siekė ne vieną šimtą tūkstanti eurų direktoriui mokėjo tuomet skaičiuojamą minimalų atlyginimą – 246 eurus.

Po trejų metų bendrovės direktorius priėmė sprendimą išmokėti sau daugiau nei 198 tūkstančių eurų atlyginimą.

Direktoriui gavus tokį tūkstančius eurų siekiantį darbo užmokestį, bendrovė turėjo sumokėti daugiau nei 62 tūkstančius eurų gyventojų pajamų mokesčio, privalomojo sveikatos draudimo ir socialinio draudimo įmokų. Tačiau bendrovė neturėjo lėšų, kuriomis būtų galėjusi sumokėti privalomus mokesčius ir įmokas.

Bankroto bylą inicijavo „Sodra“

Sąmoningai blogas bendrovės valdymas, kai jos lėšomis buvo sumokėtas neadekvatus darbo užmokestis direktoriui, lėmė jos nemokumą. Vėliau bendrovei „Butvida“ buvo paskelbta bankroto byla.

Bankroto bylą šiai bendrovei inicijavo įmokų nuo bedrovės direktoriui sumokėto solidaus atlyginimo negavusi „Sodra“.

Bankroto bylą nagrinėjęs teismas pripažino, kad bendrovės bankrotas yra tyčinis ir medžiagą perdavė prokuratūrai. Ikiteisminį tyrimą atlikę FNTT pareigūnai nustatė, kad iki bedrovės „Butvida“ veikla pirmuosius trejus metus buvo vykdoma sklandžiai.

Gresia iki trejų metų nelaisvės

Iki nerealaus dydžio atlyginimo išmokėjimo direktoriui, kas ir lėmė įmonės bankrotą, UAB „Butvida“ nebuvo aptikta.

Tyčiniu bankrotu įtartas UAB „Butvida“ direktorius V.Butkus anksčiau į pareigūnų akiratį taip pat nebuvo patekęs. „Kas paskatino direktorių taip pasielgti, turėtų nustatyti teismas. Įmonių vadovai valdo pinigų srautus. Kartai jie grynuosius pinigus naudoja įvairiems tikslams.

Galbūt tokiu būdu išgryninti bendrovės pinigai buvo panaudoti kitoms reikmėms arba tokiu būdu siekta juos pasisavinti“, – svarstė ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai.

Baudžiamąją bylą dėl tyčinio bankroto byla nagrinės Šiaulių apylinkės teismui, o pirmasis posėdis turėtų įvykti jau antradienį. Nusikalstamu bankrotu kaltinamam įmonės direktoriui gresia iki trejų metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.