Kražių skerdiką pasiūlyta bausti griežčiausia bausme

Kražių skerdiku pramintam 58 metų Rimantui Bekinčiui likusį gyvenimą gali tekti praleisti už grotų.

R.Bekinčio veido išraiška nepasikeitė ir išgirdus, kokią bausmę jam siūlo prokurorė.<br>R.Vitkaus nuotr.
R.Bekinčio veido išraiška nepasikeitė ir išgirdus, kokią bausmę jam siūlo prokurorė.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 2:12 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:27 PM

Keturių moterų nužudymu apkaltintam R.Bekinčiui kaltinimą palaikanti prokurorė Jūratė Tamašauskienė pasiūlė skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Atpildas už žiaurius nusikaltimus šiam monstrui jau artinasi – ketvirtadienį per Šiaulių apygardos teisme surengtą posėdį buvo sakomos baigiamosios kalbos.

Kelia pavojų visuomenei

„Baigėme nagrinėti baudžiamąją bylą. Šie nusikaltimai sukrėtė visą Lietuvą. Visos moterys nužudytos pasinaudojus įrankiais: plaktukais, peiliais, kastuvu. Visos moterys nužudytos siekiant pagrobti jų turtą.

R.Bekintis piktnaudžiavo alkoholiu, prieš įvykdydamas nusikaltimus jis gėrė kasdien. Alkoholiui jis išleido ir iš nužudytų moterų pagrobtus pinigus.

Visos moterys buvo nužudytos itin žiauriai. Jos neturėjo galimybės išgyventi. R.Bekinčio asmenybės bruožuose buvo išreikštos antivisuomeniškos paskatos, polinkis nusikalsti.

Siūlydama bausmę atsižvelgiu į teisingumo kriterijus. Bausmė yra teisinga, kai įvertinami nukentėjusiųjų interesai. Jokio gailėjimosi dėl įvykdytų nusikaltimų R.Bekintis neparodė.

Surinkta duomenų, kad R.Bekintis yra pavojingas visuomenei, todėl jam skirtina laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė“, – per baigiamąją kalbą sakė prokurorė J.Tamašauskienė.

Nukentėjusieji pritarė prokurorei

Į teismo salės narvą pasodintas R.Bekintis prokurorės kalbos klausėsi ramiai.

Jo veido išraiška nepasikeitė ir išgirdus, kokią bausmę jam siūlo prokurorė.

Su prokurorės pasiūlyta bausme sutiko visi nukentėjusieji.

Advokatė kaltino ir valstybę

Nukentėjusiuoju pripažinto Broniaus Grigulos interesams atstovaujanti advokatė Virginija Pluščiauskienė palietė ir valstybinių institucijų atsakomybės klausimą.

„Mes tik skabome žiedelius, tačiau nepaliečiame šaknų. R.Bekintis nusikalto ne pirmą kartą, tačiau nebuvo padaryta nieko, kad visuomenė būtų apsaugota nuo jo keliamo pavojaus. Pro pirštus į R.Bekinčio probaciją žiūrėję pareigūnai atsipirko papeikimais. Nuteisus R.Bekintį spauda jau kitą dieną rašys apie kitų nusikaltėlių įvykdytus nusikaltimus.

Valstybė nieko nedaro, kad apsaugotų savo piliečius nuo tokių pavojų keliančių asmenų, ir nieko nedarys, kol netaps bendra atsakove“, – teisme sakė žiauriai nužudytos Jadvygos Grigulaitės broliui B.Grigulai atstovaujanti advokatė.

Atsisakė tarti paskutinį žodį

Per baigiamąją kalbą R.Bekinčio advokatas sakė nebenorįs skaudinti aukų artimųjų, tačiau prašė jo ginamajam skirti švelnesnę bausmę. „To, kas įvyko, pakeisti negalima ir pasekmių panaikinti neįmanoma. Tačiau būdamas kaltinamojo gynėjas privalau ieškoti lengvinamųjų aplinkybių.

R.Bekinčio kaltę lengvinamąja aplinkybe aš prašyčiau laikyti prisipažinimą.

Mano ginamasis pripažino kaltę ir nurodė aplinkybes. Todėl prašau teismo į tai atsižvelgti ir skirti jam terminuotą laisvės atėmimo bausmę“, – teismo prašė R.Bekintis.

Teismo procesą iš salėje esančio stiklinio narvo abejingai stebintis R.Bekintis tarti paskutinį žodį atsisakė.

Nuosprendis R.Bekinčiui bus skelbiamas sausio 27-ąją.

Per tris dienas – keturios aukos

Keturios žudiko aukos Kražiuose buvo rastos pernai lapkričio 4-ąją.

Popietę savo namuose buvo rastas peilio dūriais į kaklą nužudytos 74 metų Kazimieros Labanauskienės lavonas.

Po poros valandų kitame name buvo aptiktos dar dvi nužudytos moterys: namo šeimininkė 81 metų Jadvyga Grigulaitė ir ją lankiusi socialinė darbuotoja 52 metų Lilija Galkauskienė.

Vėlų vakarą pareigūnai Kražiuose rado ir ketvirtą auką – neįgalią 55 metų Eugeniją Birgiolaitę su išorinėmis smurto žymėmis.

Nustatė sunkų girtumo laipsnį

Netrukus sulaikytas R.Bekintis prisipažino nužudęs visas keturias moteris. Tai jis padarė per tris dienas.

Sulaikytam įtariamajam buvo nustatytas sunkus (3,01 prom.) girtumas.

Sveiku protu suvokiamais nusikaltimais apkaltintam kražiškiui buvo paskirta stacionarinė teismo psichiatrinė ekspertizė.

Ją atlikę specialistai nustatė, kad galimų nusikalstamų veikų padarymo metu R.Bekintis psichine liga nesirgo ir galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Visas moteris R.Bekintis nužudė siekdamas jas apiplėšti, o grobį iškart pragėrė.

Kartą už nužudymą, o vėliau dar dešimt kartų už vagystes, chuliganizmą ir smurtą artimoje aplinkoje jau teistas R.Bekintis buvo apkaltintas itin žiauriu keturių Kražiuose gyvenusių moterų nužudymu dėl savanaudiškų paskatų bei plėšimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.