Dailininkės Agnės Každailytės nužudymo byloje tyrėjai paliko didelę mįslę

Dailininkės Agnės Každailytės, kuri tapo narkomano auka, nužudymo byloje aiškėja aplaidžios tyrėjų klaidos. Įtariama, kad menininkei lemtingą naktį jos namuose lankėsi ne vienas, o du žudikai.

A.Každailytė (nuotr. kairėje) abu vyrus buvo pasamdžiusi padaryti jos bute remonto.<br>Eltos ir J.Stacevičiaus nuotr.
A.Každailytė (nuotr. kairėje) abu vyrus buvo pasamdžiusi padaryti jos bute remonto.<br>Eltos ir J.Stacevičiaus nuotr.
M.Lozaraitis (nuotr. kairėje) teisiamas dėl nužudymo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Lozaraitis (nuotr. kairėje) teisiamas dėl nužudymo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Baranovas teisiamas dėl to, kad nepranešė apie žmogžudystę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Baranovas teisiamas dėl to, kad nepranešė apie žmogžudystę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 15, 2017, 5:38 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 2:22 AM

Ar tikrai savo namus Vilniaus Užupio rajone pardavusią ir į prasta reputacija garsėjančią Sodų gatvę atsikrausčiusią 52 metų A.Každailytę nužudė vienas asmuo – Mindaugas Lozaraitis?

Toks klausimas vakar Vilniaus apygardos teisme kilo dailininkės artimiesiems atstovaujančiam advokatui Valdemarui Bužinskui, kuris susipažinęs su byla įtarė, kad tirdami žmogžudystės aplinkybes teisėsaugininkai nuėjo lengviausiu keliu.

Kai M.Lozaraitis prisipažino dėl žmogžudystės, pareigūnai apsidžiaugė greitai išnarplioję nusikaltimą ir visiškai nekreipė dėmesio į parodymus dviejų liudytojų, kurie pareiškė, kad ne kartą anksčiau teistas asmuo, pravarde Helas, jiems prisipažino pasmaugęs A.Každailytę.

Žudikas vis dar laisvėje?

„Kartą jis parvertė Iloną ant lovos ir juokais smaugdamas ją pasakė, kad nužudė Agnę“, – tyrėjams yra sakęs kaip liudytojas apklaustas Vytautas Akudavičius. Tą patį patvirtino ir Ilona Peleika.

Nors du liudytojai teigė, kad A.Každailytę pasmaugė Helas, šios versijos tyrėjai nesiaiškino.

Negana to, Helą tyrime jie įvardijo kaip nenustatytą asmenį, nors paaiškėjo, kad jis buvo surastas, apklaustas, byloje yra ne tik jo tikrasis vardas ir pavardė – Edvinas Kaminskas, bet ir telefono numeris.

„Asmuo prisipažino padaręs nusikaltimą, bet ši versija nebuvo tiriama“, – vakar sakė V.Bužinskas ir paprašė į kitą teismo posėdį iškviesti liudytojus, kurie girdėjo E.Kaminsko prisipažinimą dėl dailininkės nužudymo.

Helo vaidmens nesiaiškins

Ar Helas 2015 metų liepą naktį iš 21-osios į 22-ąją tikrai lankėsi A.Každailytės bute ir kartu su M.Lozaraičiu ją nužudė, greičiausiai nesužinosime niekada, nes teismas atsisakė apklausti V.Akudavičių ir I.Peleiką.

„Teismas nagrinėja bylą tik tos apimties, kurią pateikė prokuratūra, teismas naujų įkalčių nerenka“, – paaiškino teisėjai ir nusprendė prie to daugiau negrįžti.

„Teismo aš kaltinti negaliu, bet matau, kad ikiteisminio tyrimo tyrėjai paskubėjo su išvadomis ir tyrimą atliko paviršutiniškai“, – „Lietuvos rytui“ sakė V.Bužinskas.

Kilo ir daugiau klausimų

Anot advokato, teisme apklaustas A.Každailytės kūną tyręs ekspertas aiškiai nurodė, kad moteriai prieš mirtį buvo suduota ne mažiau kaip keturis kartus į įvairias kūno vietas, tačiau byloje apie tai neužsimenama.

Be to, lieka neaišku, kaip buvo pasmaugta A.Každailytė.

M.Lozaraitis sako, kad tai darė ranka, o ekspertas tikina, kad ji užduso kaklą suspaudus virve, kurios tyrėjai taip ir nerado.

Prostitutės sužinojo pirmos

Nagrinėjant bylą paaiškėjo, kad kol policija ieškojo tuomet, kaip manyta, be žinios dingusios A.Každailytės, Vilniaus stoties rajone uždarbiaujančios prostitutės ir aplink šlaistęsi narkomanai jau žinojo, kad moteris negyva.

Prostitute dirbančiai Ksenijai Zabodemovai apie tai liepos 22-osios rytą pranešė teisiamasis Aleksejus Baranovas.

„Išėjau iš viešbučio, paskambinau A.Baranovui, nes norėjau jam duoti nors 10 eurų, kol dar turėjau pinigų“, – teisme pasakojo K.Zabodemova, kuri tuo metu glaudėsi viename Pelesos gatvės butų kartu su abiem teisiamaisiais ir A.Baranovo sugyventine Inga Filipavičiūte.

Narkotikai rūpėjo labiau

Pasak liudytojos, atėjęs su ja susitikti A.Baranovas atrodė susinervinęs ir sutrikęs.

Taip jį pribloškė M.Lozaraičio prisipažinimas, kad jis nužudė A.Každailytę.

Smulkmenų K.Zabodemova neklausinėjusi, nes jos tai nedomino, be to, ji skubėjo į taborą pirkti narkotikų. Vėliau apie žmogžudystę prostitutė papasakojo savo sugyventiniui, taip pat narkomanui Vygantui Lazauskui.

Jis pasakojimu nepatikėjo, nes esą M.Lozaraitis yra ne toks žmogus, kuris galėtų nužudyti žmogų.

Remontuoti butą pasamdė žudikus

Aštuonis kartus anksčiau teistas 27 metų M.Lozaraitis teisiamas dėl nužudymo ir vagysčių, taip pat ne kartą sėdėjęs 42 metų A.Baranovas – dėl vagystės, svetimo turto sunaikinimo bei nepranešimo apie žinomą nusikaltimą.

A.Každailytė abu vyrus buvo pasamdžiusi padaryti jos bute remonto.

Supratę, kad A.Každailytės kaimynystėje niekas negyvena, abu statybininkai išlaužė duris ir per kelis kartus butą apvogė, o vėliau nusitaikė ir į savo darbdavę.

Teisiamieji teigė, kad M.Lozaraitis tik norėjo ją apvogti, bet moteris pasipriešino, todėl ją pasmaugė, o kūną išnešė į kaimynų butą ir paslėpė.

Po nužudymo M.Lozaraitis iš A.Každailytės banko kortelės paėmė daugiau kaip 100 eurų ir susitikęs su A.Baranovu nuvažiavo į čigonų taborą pirkti narkotikų.

A.Každailytės kūnas buvo rastas liepos 24 dieną, o M.Lozaraitis ir A.Baranovas sulaikyti.

A.Každailytė nužudymo naktį buvo neblaivi. Jos kraujyje rasta 2,27 promilės alkoholio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.