Švėkšnoje nepilnametes išnaudoję vyrai ir viešnamio įkūrėjos – nubausti: teismas negailėjo

Švėkšnoje specialiojo ugdymo mokykloje mergaičių prostitucijos tinklą sumezgusios jaunos sąvadautojos ir nepilnametes lytiškai išnaudoję vyrai Klaipėdoje išgirdo teismo nuosprendį.

Į teisiamųjų suolą Klaipėdoje penktadienį sėdę nepilnamečių prostitučių klientai ir sąvadautojos dangstė veidą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Į teisiamųjų suolą Klaipėdoje penktadienį sėdę nepilnamečių prostitučių klientai ir sąvadautojos dangstė veidą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2017-03-25 10:48, atnaujinta 2017-04-07 06:19

Silpnesnes ir užguitas bendramoksles vyrams pardavinėjusios keturios merginos realios laisvės atėmimo bausmės išvengė, tačiau su nepilnametėmis lytinę aistrą tenkinę keturi vyrai keliaus už grotų.

Taip penktadienį nusprendė neįprastą bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas.

Merginų teismas pagailėjo

Vienu metu net su keliomis nepilnametėmis lytinę aistrą tenkinęs Andrius Stanislovaitis sulaukė griežčiausios bausmės – puspenktų metų laisvės atėmimo.

Mariui Kaspučiui ir Mindaugui Grigalavičiui už grotų teks praleisti po trejus metus.

Ramzilui Fachrislamovui skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, kurią jis turės atlikti atvirojoje kolonijoje.

Emilija Galdikaitė ir Gabija Vasiliauskaitė, kurios pelnėsi iš nepilnamečių prostitucijos, nuteistos laisvės atėmimu 3 metams ir 3 mėnesiams, tačiau joms bausmės vykdymas atidėtas.

Brigita Kazlauskaitė nuteista dvejiems metams, o Inga Vilimavičiūtė – metams laisvės atėmimo. Joms abiem bausmės vykdymas irgi atidėtas.

Iš sąvadautojų ir nepilnametėmis lytiškai pasinaudojusių vyrų šešioms nukentėjusiosioms priteista po 500 eurų neturtinei žalai atlyginti.

Išnaudodavo silpnesnes

Nepilnametės mergaitės lytines paslaugas už pinigus teikė daugiau nei trejus metus.

Vyresnės ir įžūlesnės specialiojo ugdymo mokyklos auklėtinės psichologiškai labiau pažeidžiamas ir prie kolektyvo norinčias pritapti 14–17 metų mergaites įkalbėjo verstis prostitucija.

Atviriau su jomis išsikalbėjusios „Carito“ darbuotojos sužinojo, kad vyrams intymias paslaugas teikti buvo verčiamos tos mokinės, iš kurių tyčiotasi. Emocinių sutrikimų turinčios mergaitės net nesuprasdavo, kad daro kažką blogo.

Be to, nedidelė dalis iš prostitucijos užsidirbtų pinigų likdavo ir pačioms nukentėjusiosioms, kurios su vyrais santykiavo savo noru.

Apie paslaugas skelbė viešai

Vyrų joms parūpindavo sąvadautojomis tapusios bendramokslės. Pirmieji klientai atsirado pasiskelbus interneto puslapiuose arba televizijoje.

Buvo kviečiama ne tik už paramą praleisti laiką su merginomis, bet ir viliojama grupiniu seksu.

Vėliau nelegaliam verslui įsisukus garsas apie lengvai ir pigiai prieinamas mergaites pasklido plačiai.

Teisiami buvo tik keturi mergaitėmis ne kartą pasinaudoję vyrai, tačiau yra žinoma, kad iš viso jos yra sulaukusios daugiau nei 10 nežinomų klientų. Už vieną susitikimą jie mokėdavo keliasdešimt litų arba atsilygindavo alkoholiu, cigaretėmis, net maisto produktais.

Seksualinės paslaugos buvo teikiamos gretimuose kaimuose, automobiliuose ar tiesiog gamtoje.

Aplinkiniuose miesteliuose ir kaimuose bei uostamiestyje gyvenantiems suaugusiems vyrams buvo puikiai žinoma, kad jie lytiškai santykiauja su nepilnametėmis, kurios dar tik mokosi mokykloje.

Tačiau tiriant bylą to įrodyti nepavyko. Teisiamieji dievagojosi, kad apie mergaičių amžių nenutuokė.

Policija ilgai snaudė

Tokia veikla taip ilgai nebūtų trukusi, jei ugdymo įstaigos pranešimus iš karto rimtai būtų įvertinusi policija.

Pirmieji įtarimai tuometei centro vadovei kilo dar 2013 metų lapkritį, kai viena šešiolikmetė globotinė iš Klaipėdos savavališkai pradingo iš centro.

Grįžusi po savaitgalio ji aiškino buvusi pas uostamiestyje gyvenančią močiutę ir ji jai davusi pinigų. Tačiau paskambinus paaiškėjo, kad mokinė pas močiutę buvo pasirodžiusi tik trumpam ir jokių pinigų negavo.

Netrukus pedagogai išgirdo, kaip paauglė bendraamžiams giriasi, kad ją finansiškai remiąs vienas suaugęs vyras.

Tuomet kilo įtarimų, kad nepilnametė yra seksualiai išnaudojama už pinigus.

Apie tai ugdymo centro vadovė pranešė Šilutės policijai, tačiau pradėtas ikiteisminis tyrimas po pusmečio buvo nutrauktas. Apie besitęsiančius negerus dalykus pedagogai pareigūnus informuodavo nuolat.

Policijai būdavo perduodami net paaugles išsivežančių klientų automobilių numeriai, mobiliųjų telefonų numeriai, iš kurių būdavo skambinama mergaitėms.

Teisėsauga žinojo apie nuolat prie mokyklos pastato besitrainiojančius du vyrus, kurie mokiniams nešdavo alkoholinių gėrimų, rūkalų, mergaites kviesdavo važiuoti su jais.

Nepilnamečių meilės ištroškę įkaušę vyrai naktimis net lauždavosi į mergaičių bendrabutį, o darbuotojos kviesdavo policiją.

Dėl vieno aktyviausio vyriškio mokyklos vadovai per metus policijai yra parašę net septynis pareiškimus.

Teko atnaujinti bylas

Tačiau pranešimais atakuojamos Šilutės policijos aktyvesnių veiksmų nebuvo matyti.

Švėkšnoje daromi neįtikėtini nusikaltimai rimtai buvo pradėti tirti tik 2014 metų pabaigoje, kai ikiteisminio tyrimo kontrolę perėmė Klaipėdos apygardos prokuratūra.

„Man sunku atsakyti, kodėl taip buvo elgiamasi.

Gal trūko informacijos, objektyvių duomenų norint patvirtinti tai, kas iš tiesų paaiškėjo. Perėmus tyrimą kai kurios nutrauktos bylos buvo atnaujintos“, – sakė tyrimui vadovavęs prokuroras Ruslanas Ušinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.