Pensininkui – Kryžių kalno padegėjo etiketė

Dėl Kryžių kalno padegimo savo noru prisipažinęs Velžio miestelio (Panevėžio r.) gyventojas 73 metų Juozas Vancevičius patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Tačiau ar vien prisipažinimo užteks jį nuteisti?

Savo namo rūsio sienas J.Vancevičius yra išsiklijavęs įvairiomis publikacijomis apie savo kovą dėl prarastų pinigų.<br>V.Skujos nuotr.
Savo namo rūsio sienas J.Vancevičius yra išsiklijavęs įvairiomis publikacijomis apie savo kovą dėl prarastų pinigų.<br>V.Skujos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus („Lietuvos rytas“)

Apr 13, 2017, 2:25 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:32 PM

Antradienį vakare J.Vancevičių apklausę Šiaulių miesto ir rajono policijos pareigūnai jam pareiškė įtarimą dėl turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu.

Per apklausą J.Vancevičius pareigūnams patvirtino žiniasklaidoje išsakytus savo žodžius ir poelgio motyvus.

Norėjo būti išgirstas

Griebtis ugnies pensininką privertusi, jo manymu, teismų vykdoma neteisybė jo ir jo šeimos atžvilgiu.

Tokiu drastišku būdu vyras norėjęs atkreipti į tai visuomenės dėmesį ir vylėsi, kad gal tada kas nors jį išgirs ir išklausys.

Pensininkas sakė, kad balandžio 10-ąją Kryžių kalnui padegti pasirinko neatsitiktinai.

Tadien jie su žmona turėjo švęsti auksines vestuves.

Jau beveik dešimtmetį vyras teisybės ieško dėl žlugusio verslo – velžietis vežiojo žmones maršrutiniu autobusu.

Daug reisų buvo nuostolingi, o savivaldybė nuostolių nepadengė, kaip jis tikėjosi.

Pasižadėjo neišvykti

J.Vancevičius tvirtino, kad dabar labai sielojasi dėl padegimo.

Pasak įtariamojo, po padegimo jis grįžo į Panevėžį ir iš karto susisiekęs su pareigūnais prisiėmė atsakomybę dėl nusikaltimo.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys tyrėjai J.Vancevičiui skyrė kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Nustebino skambutis

Laikinai Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas einančiam Ramūnui Sarapui telefonu paskambinęs J.Vancevičius pareiškė, kad tai jis sukėlė gaisrą Kryžių kalne.

Pensininko skambutis komisarą nustebino. R.Sarapas susisiekė su kolegomis Panevėžyje ir paprašė nuvykti pasikalbėti su J.Vancevičiumi ir įsitikinti, ar šis žmogus nefantazuoja.

„Tas vyras kalbėjo nuoširdžiai ir pateikė gana sklandžią savo versiją, todėl buvo nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu ir tą asmenį apklausti oficialiai“, – sakė R.Sarapas.

J.Vancevičius tvirtino, kad pirmadienį ryte į Kryžių kalną atvyko automobiliu, kryžius padegė numetęs žibalu apipiltą skudurą, o po to sugrįžo atgal.

Pensininkas tvirtino, kad šis poelgis yra protestas prieš valdžios abejingumą. Įvairioms institucijoms laiškus siuntęs panevėžietis buvo nepatenkintas gautais atsakymais.

Jei bus nustatyta, kad J.Vancevičius tikrai padegė kryžius, už turto sunaikinimą visuotinai pavojingu būdu jam grės bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Liepsnos buvo greitai sutramdytos

Apie gaisrą Šiaulių rajone, Jurgaičių kaime, esančiame Kryžių kalne. Bendrosios pagalbos centro operatoriams telefonu buvo pranešta pirmadienį 9 val. 34 min.

Gesinti gaisro atvyko penkios automobilinės cisternos ir ugniagesių štabo automobilis.

Atskubėjus ugniagesiams ugnis jau buvo spėjusi pasiglemžti maždaug dešimties kvadratinių metrų plote stovinčius kryžius – jie degė atvira liepsna. Liepsnos buvo sutramdytos per kelias minutes.

Gaisravietę apžiūrėję Valstybinės priešgaisrinės priežiūros specialistai spėjo, kad jis galėjo kilti dėl neatsargaus žmonių elgesio.

Gaisro židinyje, netoli apdegusios tujos, buvo rasta vaško liekanų ir stiklo šukių, todėl spėta, kad čia buvo deginamos žvakutės ir jos sukėlė gaisrą.

Ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu pradėtas po to, kai atsakomybę už gaisro sukėlimą prisiėmė Panevėžio rajono gyventojas J.Vancevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.