Norvego pinigus išplukdė apsukri buhalterė

Raseinių rajone motorinių katerių gamybos įmonę įkūręs Norvegijos verslininkas džiaugėsi sėkmingu verslu, pasitikėjo suburta lietuvių komanda ir net neįtarė, jog kolektyve ne vienerius metus plušėjo savas vagis.

Katerių gamyba užsiimančios įmonės savininkas patyrė daugiau kaip 90 tūkstančių eurų žalą.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Katerių gamyba užsiimančios įmonės savininkas patyrė daugiau kaip 90 tūkstančių eurų žalą.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2017, 11:28 AM

Norvegas kasmet susipažindavo su įmonės auditorių išvadomis, bet detaliai jų duomenų netikrindavo. Verslininkas nustėro, kai 2013 m. pabaigoje darbuotojai ėmė klausinėti, kada jiems bus išmokėti atlyginimai, o įmonės biure pamatė antstolius, atvažiavusius areštuoti turto dėl pusmetį nemokėtų socialinio draudimo įmokų.

Tada verslininkas atliko buhalterinių dokumentų patikrą ir išsiaiškino, kad iš bendrovės buvo grobstomi pinigai. Įmonėje buvo išrašomos fiktyvios sąskaitos faktūras, o į vienos Kauno bendrovės sąskaitas plaukė pinigai. Šis faktas pribloškė, nes katerius gaminanti norvego įmonė iš šios įmonės nebuvo pirkusi nieko. Tai patvirtino ir įmonės sandėlio apyvartos apskaitos dokumentai.

Išsiaiškinęs šią grobstymo schemą, įmonės savininkas prieš trejus metus kreipėsi į policijos pareigūnus. Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto pasisavinimo, jo iššvaistymo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo.

Tyrimas buvo labai sudėtingas.  Pareigūnams talkino specialistai, kuriems buvo paskirta net 10 įvairiausių užduočių  - dėl įmonės ūkinės ir finansinės veiklos, rašysenos ir kompiuterių  tyrimo. Nustatyta, kad įmonės buhalterė net 8 metus iki 2013-ųjų vasaros apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą ir neteisėtai perleido Kauno įmonei  per 50 tūkstančių eurų už realiai nenupirktas prekes  bei nesuteiktas paslaugas.

Šiems savo neteisėtiems veiksmams nuslėpti moteris į  įmonės apskaitą įtraukė PVM sąskaitas faktūras. Jose buvo nurodyti tikrovės neatitinkantys duomenys apie ūkines operacijas, o žiniaraščiuose įrašyti dokumentais nepagrįsti pinigų išmokėjimai Kaune registruotai įmonei.

Pareigūnai nustatė, kad ta pati finansininkė 2008-2013 m. iš bendrovės kasos pasisavino 41 tūkst. eurų. Siekdama nuslėpti šiuos neteisėtus veiksmus ji į buhalterinę apskaitą įrašė, kad darbuotojams atlyginimai mokėti grynaisiais. Tačiau įmonės archyve nerasta kasos išlaidų orderių, ant kurių būtų pinigų gavimą patvirtinantys pinigų gavėjų parašai.

Ikiteisminį tyrimą užbaigę pareigūnai bylą perdavė teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.