Milijonus „prasukusiam“ Kauno valiutininkui prokuroras pasiūlė 3766 eurų baudą

Teismas netrukus padės tašką nelegaliai valiuta prekiavusio 55 metų kauniečio Gintaro Čiočio baudžiamojoje byloje. Kalėjimo jis išvengs, nors pogrindžio apyvartos suma viršijo 60 mln. eurų.  

 Kaunietis G.Čiočys per 17 metų nelegaliai pardavė valiutos daugiau nei už 63 mln. eurų.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Kaunietis G.Čiočys per 17 metų nelegaliai pardavė valiutos daugiau nei už 63 mln. eurų.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2017, 11:57 AM, atnaujinta Sep 1, 2017, 12:01 PM

Ketvirtadienį sakydamas baigiamąją kalbą, Kauno prokuroras Donatas Puzinas už neteisėtą praturtėjimą pasiūlė skirti G.Čiočiui 3766 eurų baudą, nors Baudžiamajame kodekse yra numatytas laisvės atėmimas iki 4 metų. 

Milžiniškas sumas keisdavęs verteiva savo kaltę pilnai pripažino, pareiškė, jog nuoširdžiai gailisi, todėl procesas užtruko greičiau. Buvo pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas. 

Nuosprendis stambiam pogrindžio valiutininkui bus skelbiamas rugsėjo pabaigoje. 

G.Čiočys nuo 1997 iki 2014 metų pakeitė dolerių, frankų ir kitos valiutos už 63 mln. 954 tūkst. eurų. 

Milijonine operacijas vykęs vyras atsakys tik už laikotarpį nuo įstatymo dėl neteisėto praturtėjimo įsigaliojimo – 2010 metų gruodžio.

Finansinių nusikaltimų tyrėjai nustatė, jog nuo 2011 metų sausio G.Čiočys grynaisiais įsigijo 176 955 eurus, tačiau negalėjo pagrįsti, jog tai – legalios pajamos. 

„Kad Gintaras prekiauja valiuta, žinojo visas Kaunas. Jis keisdavo 3-5 lietuviškais centais palankesniu kursu nei bankuose “, – per apklausas tyrėjams tvirtino liudininkai, pasinaudoję G.Čiočio paslaugomis.

Tiesa, dalis jų skundėsi, jog G.Čiočys jiems negražino didelių sumų.

G.Čiočys keisdavo į eurus Danijos ir Norvegijos kronas, Didžiosios Britanijos svarus, Šveicarijos frankus – į litus, ir atvirkščiai.  

Valiuta jis prekiavo Kauno automobilių turguje, kitose vietose.

G.Čiočio nelegalus verslas suviliojo ir du Medicinos banko darbuotojus, kuriems jis iškeitė Skandinavijos šalių kronas į 120 tūkst. eurų. 

Didžiausia vieno sandorio suma, kurią G.Čiočys ketimui gavo iš pažįstamo kauniečio – maždaug 250 tūkst. JAV dolerių.    

2015 metų liepos 31 dieną Kauno apylinkės teismas pripažino jį kaltu dėl nelegalios finansinės veiklos. 

Nepaisant pogrindžio rinkoje klaidžiojusių didžiulių sumų, teisėjas Rimantas Sipavičius už valiutines operacijas be licencijos skyrė jam palyginti švelnią bausmę – 3 766 eurų baudą.  

Tokio paties dydžio baudą dabar siūloma G.Čiočiui skirti už neteisėtą praturtėjimą. 

Tiesa, Kauno valiutos rykliui nepavyko iš balos išlipti sausam. Buvo konfiskuotas nelegalus jo uždarbis – 639 540 eurų. Tai sudaro maždaug 1 procentą visos G.Čiočio apyvartos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.