Ligoninėje vagį gaudė vos krutantys pacientai

Sveikata susirūpinę ligonių artimieji ar grobio ieškantys vagys, kurių kišenėse pradingsta piniginės, telefonai ir kiti vertingi daiktai? Kauno gydymo įstaigų apsaugos darbuotojai atskleidė, kaip veikia nusikaltėliai ir kokie būdai juos sutramdyti.

Vagių pilna ir ligoninėse.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Vagių pilna ir ligoninėse.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
T.Kuzmarskas žmonėms patarė būti itin budriems Klinikų Skubios pagalbos skyriuje, kur žmonių srautas labai didelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Kuzmarskas žmonėms patarė būti itin budriems Klinikų Skubios pagalbos skyriuje, kur žmonių srautas labai didelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įkūrus Apsaugos skyrių saugumas Respublikinėje Kauno ligoninėje pagerėjo.<br>A.Karaliūno nuotr.
Įkūrus Apsaugos skyrių saugumas Respublikinėje Kauno ligoninėje pagerėjo.<br>A.Karaliūno nuotr.
Iš Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrusios ligoninės išsmukusi moteris mėgino sprukti taksi automobiliu, tačiau jai sutrukdė pacientai ir apsaugos darbuotojas.
Iš Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrusios ligoninės išsmukusi moteris mėgino sprukti taksi automobiliu, tačiau jai sutrukdė pacientai ir apsaugos darbuotojas.
Pareigūnai sulaikytąją išvežė į policijos komisariatą, tačiau piniginės nerado.
Pareigūnai sulaikytąją išvežė į policijos komisariatą, tačiau piniginės nerado.
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2017-11-20 15:24

Didžiausiose Kauno gydymo įstaigose kasdien apsilanko tūkstančiai pacientų, juos lydinčių šeimos narių, bičiulių. Milžiniškoje nuolat skubančių žmonių minioje vagys bando likti nepastebėti. Kartais jiems tai pavyksta, kartais – ne.

Vagys dažniausiai čiumpa tai, ką lengviausia pagriebti ir paslėpti, – tai gali būti piniginė, mobiliojo ryšio telefonas, papuošalas.

Viešosiose gydymo įstaigų vietose įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tačiau palatos yra uždara erdvė, joje dairytis nevalia net apsaugos darbuotojams. Stebėti kiekvieną ligoninės palatą būtų net neįvykdoma užduotis, nes tokiam darbui reikėtų milžiniškų pajėgų.

Kas užsuka į palatą – artimojo ieškantis žmogus ar grobio tykantis nusikaltėlis? Atsakymo ieškantiems apsaugos darbuotojams kartais padeda ir patys pacientai.

Kieme – moters gaudynės

Prieš dvi savaites Respublikinės Kauno ligoninės (RKL) pacientai tapo neįprastų gaudynių liudininkais. Besigydantiems Neurologijos skyriuje įtarimų sukėlė maždaug 65 metų moters elgesys, mat ji be jokios aiškios priežasties žvilgčiojo į palatas, o viena pacientė pasiskundė netekusi piniginės.

Atvykėlę mėgino užkalbinti tvirtesnis pacientas. Jis paklausė, ko moteris ieško, tačiau pastaroji nesileido į kalbas ir klestelėjo ant suoliuko šalia skyriaus vedėjos kabineto.

Dar kartą pasiteiravus, ko ieško, moteris atšovė laukianti gydytojos, tačiau negalėjo net prisiminti jos pavardės ir buvo užmiršusi, kad sekmadieniais skyriuje galima rasti tik budintį gydytoją.

Kai vyras paprašė parodyti rankinės viduje esančius daiktus, nepažįstamoji pašoko ir nulėkė koridoriumi link išėjimo. Keli budrūs pacientai nusekė iš paskos. Dar spėriau žingsniuodama moteris išlėkė į lauką ir įšoko į netoliese stovintį taksi automobilį. Persekiotojai ir praeiviai užblokavo kelią automobiliui, po akimirkos iš ligoninės Priėmimo skyriaus atskubėjo apsaugos darbuotojas, jis iškvietė policijos pareigūnus ir perdavė jiems bėglę.

Šįkart sulaikytoji išsisuko, mat policijos komisariate pas ją nerasta jokių svetimų daiktų. Gali būti, kad jų pavyko niekam nepastebėjus atsikratyti. Paaiškėjo, kad moteris atvyko iš Alytaus, ji registruota šio miesto savivaldybėje.

Narkomanai nesirenka grobio

RKL Apsaugos skyriaus vadovas Ramonas Juozaitis pasakojo, kad dažniausiai ligoninėje vagia narkomanai, kuriuos tenkina net labai menkas, kelių eurų vertės, grobis. Jie pasiima net koridoriuje patiestus kilimėlius, metalines detales, o kartą pasisavino pacientų persirengimo kambaryje pakabintą plaukų džiovintuvą, nors jis buvo pritvirtintas prie sienos metaliniu laidu. Įsibrovėlis jį nupjovė.

Kai kuriuos narkomanus apsaugos darbuotojai jau pažįsta ir iškart prisistato vos juos pamatę pastato prieigose. Tokiais atvejais atvykėliai iškart pasišalina.

Šiemet vasarą gydymo įstaiga patyrė dar daugiau nuostolių, kai buvo apvogta buhalterija.

„Vienas vaikinas stebėjo aplinką, o antrasis stogvamzdžiu užsiropštė į ketvirtą pastato aukštą ir per langą įsibrovė į kabinetą“, – pasakojo R.Juozaitis.

Policijos pareigūnai greitai sulaikė įtariamuosius. Paaiškėjo, kad tai – du narkomanai iš Jonavos.

Kai kuriuose bendrojo naudojimo ligoninės tualetuose net nuspręsta įrengti melsvą šviesą skleidžiantį apšvietimą, kad narkomanai negalėtų į veną susileisti kvaišalų.

RKL vidaus tvarkos taisyklės draudžia ir prekybą palatose. Anksčiau pacientai skųsdavosi, kad pasigesdavo daiktų palatoje apsilankius laikraščius, žurnalus ir kitas smulkmenas siūlantiems prekeiviams. Dabar vos jiems pasirodžius ligoninės darbuotojai apie tai praneša apsaugininkams, o pastarieji paprašo atvykėlių palikti patalpas.

Tenka gelbėti net medikus

R.Juozaitis neabejojo, kad įkūrus Apsaugos skyrių saugumas ligoninėje kur kas pagerėjo. Tai buvo padaryta prieš dvejus metus, kai ligoninės vadovu buvo paskirtas Linas Vitkus. Samdyti saugos tarnybą medicinos įstaigai kainuotų dvigubai brangiau.

„Specialiai parengti apsaugos darbuotojai tikrai naudingesni negu anksčiau ligoninėje budėję sargai“, – įsitikinęs R.Juozaitis. Dalis jo pavaldinių – buvę policijos pareigūnai ar saugos tarnybų darbuotojai.

Pasak skyriaus vadovo, apsaugininkai tapo ir tikrais medikų pagalbininkais, kai reikia sutramdyti agresyvius pacientus. Anksčiau itin kentėjo RKL Psichiatrijos klinikos Aleksoto sektoriaus darbuotojai, mat į šį padalinį vežami psichikos sutrikimų turintys žmonės, o jų elgesys – visiškai neprognozuojamas.

Apsaugos darbuotojams tenka atremti net neįtikėtinus išpuolius.

„Į Psichiatrijos skyrių atvežtą vyrą apžiūrėjusiam gydytojui nekilo abejonių, kad žmogus visiškai sveikas, tik gerokai apspangęs nuo alkoholio. Išgirdęs šią žinią kaunietis suniokojo viską, ką galėjo ir suspėjo pasiekti“, – pasakojo R.Juozaitis.

Netrukus paaiškėjo tokio vyro elgesio priežastis – anksčiau 17 kartų teistas kaunietis vėl turėjo keliauti į laisvės atėmimo vietą atlikti bausmės, tačiau sumanė pasislėpti pas psichiatrus, todėl išgėrė butelį degtinės ir pradėjo siautėti.

„Kita vertus, apsaugos darbuotojai visada turi prisiminti, kad darbas ligoninėje yra specifinis ir negalima taikyti tokių darbo metodų, kurie tiktų prekybos centre ar sporto arenoje“, – svarstė R.Juozaitis.

Perspėjo dėl vieno padalinio

Kauno klinikų direktorės valdymui ir plėtrai pavaduotojas Tomas Kuzmarskas neabejojo – per dešimtmetį vagysčių skaičius šioje gydymo įstaigoje smarkiai sumažėjo. Kartais net visą mėnesį ar ilgiau jam netenka išgirsti nemalonių naujienų.

Tačiau vagių skonis nesikeičia – juos labiausiai domina grynieji pinigai ir telefonai, kurie dažniausiai dingsta iš palatos.

Kauno klinikos turi savo saugos tarnybą, visuose korpusuose įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, pagrindines erdves ir įvažas į gydymo įstaigą apsaugininkai stebi ištisą parą.

„Tokios apsaugos priemonės drausmina nusikaltėlius“, – tikėtiną įvykių mažėjimo priežastį nurodė T.Kuzmarskas.

Jeigu į klinikas atvežamas sunkus ligonis ir jo nelydi artimieji, daiktai surašomi ir padedami į seifą.

Paciento daiktų apsauga visada pasirūpinama ir išvežus jį operuoti. Mokamų seifų Kauno klinikose nėra, ir T.Kuzmarskas labai abejoja, ar tokia paslauga būtų paklausi.

Pasak jo, kartais tiesiog įvyksta nesusipratimų, kuriuos stengiamasi kuo greičiau išsiaiškinti. Neseniai vienas pacientas apkaltino Kauno klinikų darbuotojus vagyste, tačiau paaiškėjo, kad žmogus buvo pervežtas iš kitos ligoninės ir ten paliko piniginę, banko kortelę, dokumentus.

Panašių nesusipratimų kyla, kai paciento artimieji pasiima daiktus ir užmiršta apie tai pasakyti.

T.Kuzmarskas žmonėms patarė būti itin budriems Skubios pagalbos skyriuje.

„Šiame padalinyje žmonių srautas visada labai didelis, atvežami tiek itin sunkios būklės žmonės, tiek narkomanai, neblaivūs asmenys, benamiai. Medikai neturi laiko dairytis, nes skuba suteikti būtinąją pagalbą, o kartais žmogaus gyvybei būna lemtingos ir kelios sekundės. Nors šiame skyriuje nuolat budi apsaugos darbuotojas, tai yra didesnės rizikos vieta“, – kalbėjo T.Kuzmarskas.

Naujovė labai patiko jaunimui

„Sudarėme sutartį su saugos tarnyba, patalpų viduje įrengta vaizdo stebėjimo sistema“, – apie naudojamas saugos priemones kalbėjo Dainavos ir Šilainių poliklinikų vadovas Paulius Kibiša. Vis dėlto vagystės miesto poliklinikose nėra užmirštas reiškinys.

P.Kibišai įsiminė atvejis, kai pacientės piniginę pasisavinusią čigonę iškart sučiupo Dainavos poliklinikoje vairuotoju dirbantis vyras.

Į polikliniką atvykstantys žmonės beveik visada su savimi turi dokumentus, pinigų ir kitų daiktų. Kur juos saugiai palikti?

Pasak P.Kibišos, rūbinės poliklinikose reikalingos maždaug pusę metų, tačiau tenka samdyti jose budinčius darbuotojus ir jiems mokėti bent minimalų atlyginimą.

Šilainių poliklinikoje nuspręsta išbandyti naujovę – joje įrengtos užrakinamos metalinės spintos. Panašių į jas yra prekybos centruose, sporto klubuose, stotyse. Tokioje spintoje galima palikti ne tik drabužius, bet ir kai kuriuos daiktus, o prieigose veikia vaizdo stebėjimo sistema.

„Jaunimui ši išties nebrangiai kainavusi naujovė labai patiko, galbūt vėliau jos privalumus įvertins ir vyresni žmonės“, – svarstė poliklinikų vadovas.

Striukę pačiupo pacientas

Kauno klinikinėje ligoninėje (KKL) per metus dėl ambulatorinių konsultacijų apsilanko apie 400 tūkst. žmonių, stacionarizuojama 36 tūkst. pacientų.

„Įvertinus tokį didelį žmonių srautą galima sakyti, kad vagystės nėra labai didelė problema tiek ligoninės personalui, tiek pacientams“, – kalbėjo Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas.

Pasak jo, ligoninės skyriuose žmonėms sudarytos galimybės saugiai palikti savo daiktus seifuose, kai pacientas iš palatos išvežamas operuoti ar atlikti procedūrų.

„Patariame, kad guldomi į ligoninę pacientai brangius daiktus atiduotų artimiesiems, perspėjame be priežiūros nepalikti piniginių, telefonų“, – sakė S.Tvirbutas.

Intensyvus kasdienis srautas yra Kauno centre įsikūrusiame ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriuje. Ten įrengtos stebėjimo kameros, bet vagysčių vis tiek pasitaiko.

„Neseniai nutiko kuriozinis įvykis, kai stacionariai gydomas pacientas važiavo vežimėliu pro gydytojų kabinetus ir pačiupo paliktą ant kėdės užėjusio pas medikus žmogaus striukę.

Peržiūrėję vaizdo kamerų įrašus vagystę greitai išsiaiškinome.

Pasitaiko ir smulkių inventoriaus vagysčių. Kartą ilgapirštis nugvelbė registratūros lango žaliuzių valdymo pultelį, kai dirbanti valytoja pasidėjo jį šalimais. Tas daiktas niekur kitur nepanaudojamas, bet vagišiui, matyt, pasirodė kitaip“, – stebėjosi S.Tvirbutas.

Vilniaus medikų netektys – įspūdingesnės

Kauno medikai gali tik užjausti Vilniuje įsikūrusiame Nacionalinio vėžio institute dirbančius kolegas, kurie neseniai neteko 300 tūkst. eurų kainuojančios įrangos.

Rugsėjo 20-osios naktį, tarp vidurnakčio ir 4 val. 30 min., nusikaltėliai įsibrovė į Santariškių gatvėje veikiančio instituto patalpas.

Išlaužus vieno kabineto duris pavogta vaizdo endoskopinė sistema, du vaizdo gastroskopai, vaizdo kolonoskopas.

Nors įranga labai brangi ir medikams reikalinga, jos pritaikymo galimybės kitose srityse labai ribotos.

2008 metų sausį tuometėje L.Sapiegos ligoninėje Vilniuje buvo pavogta daugiau kaip 70 tūkst. eurų kainavusi medicininė įranga ir kompiuteriai, skirti diagnozuoti ir gydyti miego sutrikimus.

Į miego laboratoriją Antakalnio gatvėje buvo įsibrauta išlaužus skylę sienoje, o kriminalistai netrukus sulaikė 25 metų įtariamąjį ir surado įrangą.

Sugrįžta vogti į gerai pažįstamą vietą

Stanislovas Zaikinas

Žaliakalnio policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas

„Komisariato veiklos teritorijoje įsikūrusios Kauno klinikos – didžiausia gydymo įstaiga Baltijos šalyse. Per mėnesį gauname kelis pranešimus dėl joje įvykdytų vagysčių. Tikėtina, kad dalis nukentėjusiųjų nesikreipia pagalbos ir apie tai visai nesužinome.

Iš palatų dažniausiai dingsta piniginės ir mobiliojo ryšio telefonai. Dalis žmonių praranda daiktus, kai užsuka į gydytojo kabinetą, o rankinę ar striukę palieka pasaugoti visiškai nepažįstamiems žmonėms, laukiantiems eilėje. Tarp jų taip pat pasitaiko vagių, todėl taip elgtis nereikėtų.

Kauno klinikose įdiegta vaizdo stebėjimo sistema, kuri atgraso dalį nusikaltėlių ir padeda tyrėjams aiškintis aplinkybes, kai įvykdomas nusikaltimas.

Dalis vagių specializuojasi ieškoti grobio gydymo įstaigose – kai kurie sulaikyti įtariamieji gerai pažįstami komisariato pareigūnams ir nekeičia savo veiklos srities.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.