Teisme – padegėjo ašaros

Kur tik gyveno iš Šakių rajono kilęs Artūras Dailidė, ten nuolat kildavo gaisrai. Tai sutapimas? Nors vyras kratosi kaltės, Žirmūnų daugiabutyje dūmų kvapas išgaravo tik jam atsidūrus už grotų.

A.Dailidė: „Aš paprastas žmogus iš kaimo, esu apgautas ir nuteistas.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Dailidė: „Aš paprastas žmogus iš kaimo, esu apgautas ir nuteistas.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 2, 2018, 8:37 AM

Už šešis pražudytus žmones Vilniaus apygardos teismas (VAT) 41 metų A.Dailidei skyrė 15 metų laisvės atėmimą. Už vieną gyvybę – po pustrečių metų.

Vilniaus apygardos vyriausiajam prokurorui Justui Lauciui tokia bausmė pasirodė per švelni, todėl VAT nuosprendį jis apskundė Apeliaciniam teismui.

Prokuroras įsitikinęs, kad paryčiais padegus daugiabutį jo gyventojai buvo nužudyti itin žiauriai, visuomenei pavojingu būdu, todėl kaltininkas turi kalėti iki gyvos galvos.

Apsiverkė ir motina

Per didžiulį gaisrą Žirmūnų gatvės daugiabutyje 2007 metų kovo 11-osios paryčiais žuvo aklas menininkas, gyvenimą kartu planavusi jauna pora, tačiau, prokurorų nuomone, A.Dailidė tam liko visiškai abejingas.

Apeliaciniame teisme ašaras ėmė braukti ir jis: „Esu paprastas žmogus iš kaimo, esu apgautas ir nuteistas.“ Po sūnaus kalbos apsiašarojo ir jo motina.

A.Dailidė buvo prisipažinęs, kad daugiabutyje tyčia sukėlė gaisrą, bet Apeliaciniame teisme pareiškė, jog prisipažinti jį įkalbėjo policijos pareigūnai.

„Jie sakė: prisipažink, išeisi į laisvę ir susitvarkysi“, – pasakojo A.Dailidė.

Vaišino picomis ir kava?

Už grotų jis laikomas nuo 2014 metų gruodžio. A.Dailidės advokatas Romualdas Mikliušas teigė, kad A.Dailidės prisipažinimas, kuris šioje byloje yra vienintelis įrodymas, buvo išgautas neteisėtu būdu.

R.Mikliušas įsitikinęs, kad jam specialiai nebuvo leista dalyvauti 2014 metų gruodžio 16-ąją vykusioje apklausoje, nors jis A.Dailidę pradėjo ginti kaip tik nuo tos dienos.

Advokatas teigė tądien du kartus skambinęs policijos tyrėjai, bet apie suimtojo apklausą ji net neužsiminė. Joje dalyvavo valstybės skirtas advokatas.

„A.Dailidės prisipažinimą pareigūnai išgavo 20 valandą vakaro. Iš vaizdo įrašo matyti, kad jis visas dreba, o pats prisipažinimas neatitinka faktinių aplinkybių“, – kalbėjo R.Mikliušas.

Jis neatmetė, kad A.Dailidė prisipažinimą parašė apsvaigintas neaiškiu gėrimu, kurį jam atnešė pareigūnai. Advokato žiniomis, Vilniaus policijos areštinėje ir Lukiškių tardymo izoliatoriuje A.Dailidę lankydavę pareigūnai jį vaišindavo picomis ir kava.

Nerado sudegusio fotelio

Apklausos įrašą peržiūrėjęs advokatas teigė, kad prisipažinimą rašančiam sulaikytajam įvykio aplinkybes nurodė patys pareigūnai. A.Dailidė teigė, kad tą naktį liftu pakilo į trečiąjį ar ketvirtąjį namo aukštą, o pareigūnai jam liepė rašyti, jog į šeštąjį, dar kelis kartus priminė, kad nepamirštų paminėti degiojo skysčio.

Tą patį vakarą į įvykio vietą nuvežtas A.Dailidė prisipažino, kad žiebtuvėliu padegė šeštojo aukšto koridoriuje stovintį fotelį. Tačiau iš karto po nelaimės gaisro priežastis tyrę ekspertai apie fotelį net neužsiminė.

Jie buvo nurodę dvi galimas gaisro priežastis – prie vieno buto degiuoju skysčiu padegtą durų kilimėlį arba trumpąjį jungimą šalia to paties buto esančioje elektros skydinėje.

Ekspertų aptiktoje gaisro židinio vietoje nebuvo rasta sudegusio fotelio detalių. „Čia išvardintų abejonių užtektų aštuonioms byloms“, – replikavo R.Mikliušas.

Prie lifto padegė šiukšles

A.Dailidė buvo sulaikytas po kito tame pačiame name kilusio gaisro. Tuomet daugiabutyje jau buvo įrengtos vaizdo kameros. Jos užfiksavo, kaip pirmajame aukšte, prie lifto, užsiliepsnojo nereikalingų daiktų krūva, pro kurią ką tik buvo praėjęs A.Dailidė.

Advokato teigimu, šiame vaizdo įraše nematyti, kad prie šiukšlių krūvos A.Dailidė būtų atlikęs kokį nors veiksmą.

Tokiais advokato svarstymais pasipiktino tuometė daugiabučio bendrijos pirmininkė Jolanta Eidukaitė: „A.Dailidė lipdamas į liftą matė, kad jau viskas dega, bet nuvažiavo. Ar normalūs žmonės taip elgiasi?“

Ji teigė, kad šis gaisras taip pat padarė nemažai nuostolių, – aprūko net keturi aukštai.

„Pagyvenusios, vos paeinančios moterys kelias dienas plovė sienas ir grindis, o kiek vandens tam sunaudojome“, – piktinosi daugiabučio gyventoja. Šio gaisro padaryti nuostoliai buvo įvertinti 2417 eurų.

Gaisrai lydi visur

J.Eidukaitė teigė, kad šiame name per keletą metų kilo 14 gaisrų, tačiau jie baigėsi sulaikius A.Dailidę.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino, kad neįprastai daug gaisrų kildavo ir A.Dailidei gyvenant Šakiuose, tačiau už padegimus buvo nuteistas kitas asmuo.

Vėliau įvairūs pastatai pradėjo degti Vilniaus rajone, Rastinėnuose. Ten sodo namą buvo nusipirkusi A.Dailidės sugyventinė. Vėliau jie persikėlė į Žirmūnus.

Padegimo nuostoliai buvo milžiniški

Per gaisrą devynių aukštų name 2007 metų kovo 11-osios paryčiais žuvo šeši žmonės. Du žuvo įkalinti liepsnojančiuose butuose, du iššoko per langą, dviejų kūnai rasti laiptinėje.

Aklas menininkas R.Audiejaitis ir jo bičiulis poetas M.Gimžauskas užsimušė iššokę per langą. Per šį gaisrą žuvo ir buvęs Seimo narys P.Šakalinis.

Dar kelios dešimtys gyventojų, iš kurių devyni nepilnamečiai, apsinuodijo dūmais ir patyrė kitokių sužalojimų.

Per gaisrą išdegė arba vandeniu buvo sulieti 54 butai nuo 6-ojo iki 9-ojo aukštų. Nustatyta, kad buvo sunaikinta 82 tūkst. 400 eurų vertės turto.

Namo bendrija, Valstybinė ligonių kasa ir draudimo bendrovės ieškinius yra pareiškusios A.Dailidei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.