Nuteisti lietuvę ir olandą pražudę elektrikai

Bendrovė LESTO nenusipurtė kaltės dėl moters ir jos draugo olando žūties – šilališkė žuvo prisilietusi prie elektrinio piemens vielinio aptvaro, ant kurio buvo nukritęs aukštosios įtampos laidas. Olandas žuvo gelbėdamas draugę.

Dviejų žmonių mirtimi pasibaigusi tragedija šiame Šilalės rajono Gatautiškės kaimo kieme nutiko 2014 metų liepos 28-ąją.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Dviejų žmonių mirtimi pasibaigusi tragedija šiame Šilalės rajono Gatautiškės kaimo kieme nutiko 2014 metų liepos 28-ąją.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2018, 4:29 PM

Po tragedijos, įvykusios beveik prieš 4 metus, 25 metų dukters Linos netekęs šilališkis Pranas Šiokys dėl visko kaltino elektrikus ir dievagojosi parduosiąs paskutinę karvę, bet teisybę rasiąs.

Tuomet šilališkiai pasakojo, kad aukštosios įtampos elektros stulpai seniai pyškėjo visame kaime. Visiems buvo aišku, kad pasenusius stulpus reikia keisti, nuolat būdavo kviečiami elektrikai, bet jie esą atvažiuodavo, pažiūrėdavo, parūkydavo ir išvažiuodavo.

Žmonės baiminosi, kad bet kuriuo metu gali nutikti dar viena panaši nelaimė.

Pernai spalio pabaigoje Šilalės rajono apylinkės teismas nusprendė, kad LESTO darbuotojai dėl dviejų žmonių žūties nekalti.

52 ir 34 metų vyrai buvo kaltinami tuo, kad pažeisdami teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles dėl neatsargumo atėmė gyvybę žmonėms.

Teismas pripažino, kad darbuotojai pažeidė bendrąsias saugumo taisykles.

Jie privalėjo užtikrinti tvarkingą elektros įrenginių techninę būklę, patikimą, efektyvų ir saugų oro linijos, nuo kurios nusinėrė ir ant elektrinio piemens aptvaro užkrito laido galas, eksploatavimą, laiku ir tinkamai atlikti remonto darbus.

Specialistai atsakingi už tai, kad oro linijos laidas nusinėrė nuo izoliatoriaus, tačiau tai tiesiogiai nesusiję su dviejų žmonių mirtimi. Nukritęs aukštosios įtampos laidas pats savaime žmonių mirties nesukėlė.

Teismo manymu, atsakomybė dėl netinkamo elektros piemens naudojimo tenka žemės šeimininkams – žuvusiosios tėvams, kurie jį buvo neleistinai, be suderinimo, įrengę elektros oro linijos apsaugos zonoje.

Be to, ir pati moteris elgėsi nerūpestingai, nesilaikė elementarių saugumo reikalavimų ir prisilietė prie aptvaro, kuris tapo pavojingos įtampos laidininku. Olandijos pilietis nesilaikė draudimo liesti elektros nutrenktą žmogų.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis apskundė tokį Šilalės teismo sprendimą.

Prieš keletą dienų skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad LESTO darbuotojai kalti, ir skyrė jiems po trejus metus laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant pusantrų metų. Jie buvo atsakingi už elektros įrenginių techninę priežiūrą, gedimų šalinimą, apie elektrinio piemens įrengimo pažeidimus turėjo informuoti įrenginių savininkus, stebėti, kad nurodymai būtų vykdomi, tačiau savo pareigas atliko aplaidžiai.

Nuteistiesiems vieniems metams atimta teisė dirbti elektriko darbą, susijusį su elektros įrenginių eksploatavimu ir technine priežiūra.

Atostogų Lietuvoje baigtis – tragiška

Tragedija Šilalės rajono Gatautiškės kaime nutiko 2014 metų liepos 28 dieną.

Olandijoje 7 metus gyvenusi L.Šiokytė su dukra ir draugu Misheliu savo automobiliu atvyko paviešėti į Lietuvą.

Tą karštą dieną visi buvo kieme. Mishelis su Lina ir jos seserimi Dovile statė palapinę, kurioje galėtų nuo saulės pasislėpti ir žaisti vaikai. Staiga pasklido keistas kvapas, pasigirdo pokšėjimas – atrodė, kad kažkas dega. Abi seserys puolė už namo į miškelį žiūrėti, kas nutiko.

Iš ten, kur stovi du aukštosios elektros įtampos stulpai, ir sklido tie keisti garsai. Pamačiusios elektros laidą, kuris buvo nukritęs ant elektrinio piemens, ir aplink išdegusią žolę moterys metėsi atgal.

Parbėgdama Dovilė šaukė: „Paskambinkite elektrikams, laidai sproginėja.“ Ji sugebėjo peršokti šalia keliuko į namus maždaug pusmetrio aukštyje nutiestą laidą – elektrinį piemenį. O žemesnė Lina tikriausiai pamanė, kad peršokti nepavyks, todėl nusprendė pralįsti pro apačią.

Pasilenkusi moteris nugara kliudė laidą, kuriuo jau tekėjo aukštosios įtampos elektros srovė. Nuo kirčio ji ėmė vartytis. Tai išvydęs jos 45-erių draugas iškart puolė į pagalbą. Bėgdamas jis pasičiupo kastuvą. Ant to kastuvo vėliau ir krito, matyt, juo užkliudęs elektros laidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.