Už Vilniaus darželio sienų direktorė įsuko aferą

Savo seserį ir dar dvi pažįstamas moteris auklėtojomis fiktyviai įdarbinusi vieno Vilniaus vaikų darželio direktorė jų algas pasiimdavo sau. Ji išvengė laisvės atėmimo, bet neteisėtą uždarbį turės grąžinti savivaldybei.

N.Auksorė buvo įdarbinusi tris moteris,  bet jų atlyginimą pasiimdavo sau.<br>D.Umbraso nuotr.
N.Auksorė buvo įdarbinusi tris moteris, bet jų atlyginimą pasiimdavo sau.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2018, 3:38 PM

Trys moterys keletą metų apsimetė dirbančios vaikų darželio auklėtojomis, bet visą atlyginimą grąžindavo jo direktorei. Jokio atlygio negavusioms moterims nereikėjo eiti ir į darbą – jos buvo įdarbintos fiktyviai.

Aferą Vilniaus Antakalnio rajone esančiame vaikų lopšelyje-darželyje „Atžalėlės“ išnarpliojęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) ir tariamoms auklėtojoms, ir jų darbdavei paskyrė lygtines laisvės atėmimo bausmes.

Užteko ir valstybės pinigų

Tariamas auklėtojas vaikų darželyje įdarbino tuometė jo direktorė 60-metė Nijolė Auksorė. Teisme ji neigė fiktyvių darbuotojų atlyginimus pasiėmusi sau – pinigus esą skyrė vaikų darželio remontui, nes „Atžalėlių“ finansinė padėtis buvo sunki.

Daugybę dokumentų patikrinęs teismas nustatė, jog šiam vaikų darželiui užteko Vilniaus savivaldybės biudžeto lėšų bei pinigų, gautų iš gyventojų pajamų mokesčio.

Paaiškėjo, jog į šią ugdymo įstaigą buvo investuota 49 tūkstančiai eurų.

N.Auksorė su bendrininkėmis pasisavino per 43 tūkst. eurų. Tokią sumą jos turės grąžinti Vilniaus miesto savivaldybei. Kol byla dar buvo nagrinėjama teisme, N.Auksorė grąžino 10 tūkst. eurų, o fiktyviai įdarbinta Ramutė Račienė – 4 tūkst. eurų.

Savivaldybė iš aferos sumanytojų siekė atgauti dar 11 tūkst. eurų, kurie per keletą metų buvo sumokėti „Sodrai“, tačiau teismas šio prašymo nenagrinėjo, nes šie pinigai vis tiek pateko į valstybės biudžetą.

Vadovauti nebegalės

Nustatyta, jog tris moteris fiktyviai įdarbinusi ir mokėti joms atlyginimus nurodžiusi N.Auksorė suklastojo 160 dokumentų.

„Nors dokumentai buvo klastojami dideliu mastu, nėra duomenų, dėl kurių N.Auksorei reikėtų skirti realią laisvės atėmimo bausmę“, – aiškino VAT teisėja Jurgita Kolyčienė.

Buvusiai vaikų darželio direktorei už piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą paskirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, o jos vykdymas atidėtas 2 metams.

Tiek laiko N.Auksorė įpareigota dirbti, tačiau jai uždrausta eiti vadovaujamas pareigas valstybės ar savivaldybės įstaigose.

Ilgiausiai, net 9 metus, vaikų darželyje „Atžalėlės“ neva dirbo N.Auksorės pažįstama Teresa Barkovska. Vėliau direktorė fiktyviai įdarbino ir Klaipėdoje gyvenančią savo seserį Rimą Murauskienę.

Bendradarbių nepažinojo

Viename teismo posėdžių R.Murauskienė teigė šiame vaikų darželyje buvusi kelis kartus – po remonto seseriai padėjo sutvarkyti patalpas.

R.Račienė yra pasakojusi, jog N.Auksorės prašymu kartais prieš šventes lankstydavo lankstinukus ir suprato, kad tai neturi nieko bendra su auklėtojos pareigomis, kurios buvo nurodytos jos darbo sutartyje.

Teisme apklausti kiti vaikų darželio darbuotojai nurodė šių moterų darbe niekada nematę.

Pirmą kartą teisiamoms fiktyvioms darbuotojoms teismas skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmes, kurių vykdymą atidėjo dvejiems metams, jos kartu su N.Auksore savivaldybei turės atlyginti žalą.

Moterys nuteistos už darbo sutarčių klastojimą. „Jos dirbo ne pirmoje darbovietėje ir turėjo suprasti, jog įdarbinimo dokumentai buvo suklastoti“, – aiškino nuosprendį paskelbusi teisėja.

Dėl padėjimo N.Auksorei piktnaudžiauti tarnybine padėtimi visos buvo išteisintos, nes galėjo nežinoti, kad vaikų darželio direktorė – valstybės tarnautoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.