Klaipėdos teismas pasiuntė aiškią žinią kyšininkavimo byloje – už vilkinimą nukentėsite

Klaipėdoje teisėjai pasiuntė žinią kyšių ėmimu, tarpininkavimu kaltinamiems medikams, neteisėtą atlygį siūliusiems jų pacientams ir advokatams – proceso dalyviai nukentės, jeigu bandys vilkinti bylą.

Klaipėdos teisme kyšius iš neįgalių pacientų graibiusių medikų baudžiamoji byla kol kas juda vėžlio žingsniu.
Klaipėdos teisme kyšius iš neįgalių pacientų graibiusių medikų baudžiamoji byla kol kas juda vėžlio žingsniu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-06 08:51

Trečiadienį teismo salėje vėl rinkosi kaltinamieji – buvę Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritorinio padalinio darbuotojai ir kyšiais juos šėrę asmenys.

Paaiškėjo, kad šioje tarnyboje kyšiai už prarasto darbingumo lygį patvirtinančias pažymas iš pacientų buvo imami kone kasdien. Jų dydis svyruodavo nuo 50 iki beveik 1000 eurų.

Teisiama 11 asmenų

Didžiausi nemalonumai laukia Dokumentų registravimo skyriaus vedėjos Reginos Intienės, neįgalumo lygį nustatinėjusių skyrių vedėjų Olgos Kulik ir Mindaugo Gylio.

Teisiamiems valstybės tarnautojams, kurių oficialiai deklaruotos pajamos ir turtas ne visuomet sutampa, gresia ne tiktai bausmė, bet ir nuosavybės areštas. Kaltinamųjų suole – 11 asmenų.

Nepasirodo teisme

Tačiau byla vėl atidėta – į teismą NDNT darbuotoją Algimantą Gabrialavičių ginantis advokatas Juozas Ančiukaitis neatvyko, paskutiniu momentu pranešęs, kad serga ir gydosi Kauno klinikose.

J.Ančiukaičio ginamajam pareikšti kaltinimai dėl kyšio davimo pageidaujant, kad įgalioti specialistai veiktų taip, kaip jis nori.

Salėje spiečiasi būrys kaltinamųjų ir liudytojų, bet teismo procesas niekaip neįsibėgėja – proceso dalyviai dėl įvairiausių priežasčių jau ne pirmą kartą neatvyksta į posėdžius.

Teisme nepasirodė ir advokatė Miranda Kunickienė, ginanti Vitalijų Valinavičių, teisiamą už tai, kad pasinaudodamas pažintimis siekė neteisėtai paveikti įgaliotą valstybės tarnautoją.

Bylą nagrinėjanti teisėja Aurelija Sadauskaitė gali tik spėlioti, kodėl M.Kunickienė nepasirodė.

Papurtė advokato piniginę

„Ji sutrikdė teismo procesą. Jeigu serga, privalėjo pateikti medikų pažymą apie savo sveikatos būklę. Spręsime klausimą dėl baudos šiai advokatei“, – kalbėjo A.Sadauskaitė.

M.Kunickienę mėgino užstoti kolegė Gražina Mauručaitienė: „Galbūt ji tiktai šiandien susirgo, negalėjo pranešti apie savo sveikatą? Reikia atidėti posėdį ir laukti, kol viskas paaiškės.“

Teismas pasiuntė pirmąjį pavojaus signalą – Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojos Genės Trumpiškienės interesams atstovaujančiam advokatui Sauliui Gabniui skyrė 500 eurų baudą. Nutartyje pažymėta, jog S.Gabnys ankstesnį posėdį praleido nenurodęs svarbios priežasties.

Advokatas nelinkęs aukoti dalies honoraro: „Sirgau, man buvo atlikta peties operacija, paskui tęsiau gydymą reabilitacijos įstaigoje. Skųsiu tokią teismo nutartį.“

Bandyta išvalyti korupcijos lizdą

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai uostamiesčio tarnybą užgriuvo užpernai birželį.

Pateikus įtarimus dėl prekybos poveikiu ir papirkimo įstaigoje neliko beveik pusės specialistų – jie iškart buvo nušalinti nuo darbo. Klientai kurį laiką buvo priversti ilgas valandas laukti eilėse.

Papirkimu apkaltinti 42 asmenys, pripažinę kaltę, nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal laidavimą – jie sumokėjo nuo 190 iki 760 eurų dydžio įmokas į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Du savo kaltę pripažinę asmenys išsisuko nuo didesnių nemalonumų baudžiamuoju įsakymu. Jiems paskirtos 3800 ir 5320 eurų baudos.

STT tyrėjų duomenimis, pagrindinė veikėja buvo NDNT Klaipėdos padalinio administratorė R.Intienė – ji suko korupcijos smagratį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu