Žada tirti, ar nepersistengė: dujų pareigūnui purkšti bandęs širvintiškis gydosi lūžius ir sumušimus

Širvintiškis Viktoras Savickij po savaitgalio susidūrimo su Širvintų policijos patruliais gydosi sužeidimus – per sulaikymą jis bandė papurkšti pareigūnui į akis dujų, tad dabar vyrui sugipsuoti du dešinės rankos pirštai, sudaužyta galva. Išsiblaivęs širvintiškis sutinka, kad elgėsi ne labai gerai ir pasiruošęs už tai atsakyti, tačiau niekaip nesupranta, kodėl jį reikėjo taip smarkiai sužaloti.

 Žada tirti ar nepersistengė: dujų pareigūnui purkšti bandęs širvintiškis gydosi lūžius ir sumušimus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Žada tirti ar nepersistengė: dujų pareigūnui purkšti bandęs širvintiškis gydosi lūžius ir sumušimus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Po susidūrimo su policija širvintiškiui sugipsuoti du pirštai ir sumušta galva.
 Po susidūrimo su policija širvintiškiui sugipsuoti du pirštai ir sumušta galva.
 Po susidūrimo su policija širvintiškiui sugipsuoti du pirštai ir sumušta galva.
 Po susidūrimo su policija širvintiškiui sugipsuoti du pirštai ir sumušta galva.
 Noras pagąsdinti policininkus dujomis širvintiškiui baigėsi lūžiais ir sumušimais.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Noras pagąsdinti policininkus dujomis širvintiškiui baigėsi lūžiais ir sumušimais.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Noras pagąsdinti policininkus dujomis širvintiškiui baigėsi lūžiais ir sumušimais.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Noras pagąsdinti policininkus dujomis širvintiškiui baigėsi lūžiais ir sumušimais.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Dalies įvykių širvintiškis sako neatsimenantis, nes buvo be sąmonės.
 Dalies įvykių širvintiškis sako neatsimenantis, nes buvo be sąmonės.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 6:00 PM, atnaujinta Dec 13, 2019, 11:11 AM

„Bet jūs juk suprantate, kad nebūsite labai teigiamas herojus?“, – jau ruošdamasis rašyti šį tekstą klausiu Viktoro Savickij.

Vyras patvirtina, kad puikiai supranta, nes susidūrimų su pareigūnais turėjo ir anksčiau, teko ir belangės gultus trinti, o ir šį kartą nebuvo taip, kad nukentėjo visiškai be jokios priežasties. Tad jo istoriją galima vertinti įvairiai.

Vyras sako jau surašęs skundą dėl policijos pareigūnų veiksmų ir perteklinės jėgos naudojimo jį sulaikant bei įteikęs šį skundą jėgą naudojusių patrulių vadovybei.

Lūžo dešinės rankos piršto kaulai, sužalota galva

Incidentas, po kurio Viktorui Savickij tenka gydytis sužeidimus, įvyko gruodžio 7 d. Kitą dieną policijos suvestinėje incidentas buvo aprašytas sausai: „Apie 22 val. 15 min. Širvintose, Kalnalaukio g., į policijos tarnybinį policijos automobilį vedamas neblaivus (2,09 prom.) vyras (gim. 1983 m.) papurškė dujų į veidą Vilniaus apskrities VPK Širvintų r. PK pareigūnui. Pareigūnas, suteikus medicinos pagalbą, išleistas gydytis ambulatoriškai. Vyras uždarytas į areštinę. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas“.

Jau po poros dienų redakciją pasiekė žinios, kad medikų pagalbos po incidento prireikė ne tik pareigūnui, bet ir įtariamajam – jam lūžo dešinės rankos piršto kaulai, sužalota galva. Vyras tvirtina dalies nakties įvykių neatsimenantis, nes buvo praradęs sąmonę.

Redakcijai pradėjus domėtis įvykio aplinkybėmis Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja informavo, kad policija į Kalnalaukio g. buvo iškviesta dėl smurto artimoje aplinkoje. Tačiau atvykus į įvykio vietą smurto faktas nepasitvirtino, girtas įtariamasis miegojo bendroje vonioje.

Patruliai vyrą prižadino ir vedėsi prie savo automobilio.

„Vyras (gim. 1983 m.) pasipriešino valstybės tarnautojui atliekančiam jam pavestas viešojo administravimo funkcijas, o būtent pripurškė pipirinių dujų į akis Vilniaus AVPK Širvintų rajono policijos komisariato vyriausiajam patruliui (gim. 1993 m.), savo veiksmais sukeldamas pastarajam fizinį skausmą. Pareigūnas dėl akies voko ir periokulinės srities nudegimo buvo pristatytas į Vilniaus universitetinę ligoninę Santaros klinikas ir po suteiktos medicininės pagalbos išleistas ambulatoriniam gydymui.

Vilniaus apskrities VPK Širvintų r. PK pradėtas tyrimas pagal LR BK 286 straipsnį („Pasipriešinimas valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui“). Imuniteto valdyboje atliekamas įvykio dėl policijos pareigūno sveikatos sutrikdymo atliekant pareigas tyrimas“, – informavo J.Samorokovskaja.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą įtariamajam Viktorui Savickij skirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

Pareigūnams buvo žinomas ir anksčiau

Su pareigūnais Viktoras Savickij reikalų yra turėjęs ir anksčiau, jo vardas nuskambėdavo ir smurto artimoje aplinkoje kontekste. Dar 2017 m. 90 parų areštas po konflikto su tėvu teismo sprendimu jam buvo pakeistas įvairiais įpareigojimais, tačiau vyras nesilankė probacijos tarnyboje, išvyko į Angliją. Tad teismas pakeitė sprendimą ir nurodė vyrą suimti.

„Net nežinojau, kad esu paieškoj. Rugpjūčio 21 d. iš Anglijos grįžau, nusileidau Lietuvoje ir mane iš karto suėmė“, – savo nuotykius pasakojo V.Savickij.

Kurį laiką prabuvęs belangėje vyras buvo paleistas, grįžo į Širvintas, susitiko su senais draugais, porą dienų šventė grįžimą iš Anglijos.

Tikėtina, kad policijos patruliai jau vykdami pagal iškvietimą į Kalnalaukio g. galėjo žinoti, pas ką važiuoja. Kaip lrytas.lt pasakojo Širvintų teisėsaugininkai, ypač seniau dirbantys pareigūnai V.Savickij pavardę atsimena dar iš ankstesnių laikų. Tad gali būti, kad policininkai galėjo tikėtis pasipriešinimo. Juolab ir pats įtariamasis pripažįsta: „Tikrai aš nesu angelas. Bet jie mane jau lydėdami iš penkto aukšto pradėjo provokuoti, stumdyti. Man koja skauda, su lazda per ją sudavė. Išėjus prie mašinos, man kažkas „susišvietė“. Norėjau juos pagąsdinti su tuo balionėliu. O paskui matot, kas...“, – nakties įvykius iš savo pozicijų pasakojo V.Savickij.

Vyro sulaikymą ir jo bandymą „pagąsdinti“ patrulius dujų balionėliu pro namų langą nufilmavo nepilnametė duktė. Šį vaizdo įrašą gavo ir lrytas.lt. Jame matosi, kaip V.Savickij kažką perdeda iš vienos rankos į kitą, pradeda ranką kelti, tai pamatęs pareigūnas sureaguoja žaibiškai.

Rimtesnė pagalba suteikta tik Vilniuje

Vyras sako, kad dabar išsiblaivęs supranta jog nederėjo taip elgtis. Tačiau taip pat tvirtina nesuprantantis, kodėl jį reikėjo žaloti: „Aš gal ir purkštelėjau, norėjau apsisaugoti... Pasipriešinti tai gal ir pasipriešinau, gal ir kaltas būsiu. Bet ne su tokia fizine jėga jie turėjo mane daužyti. Man paskui ir Vilniuje nemokama advokatė sakė: kvalifikuoti pareigūnai turi kvalifikuotai sulaikyti, o ne su lūžiais. Ten matosi, iš karto smūgis į pilvą, paskui „atjungė“ mane, aš gulėjau ant žemės. Jie tam pareigūnui medicinos pagalbą iškvietė, o mane laikė mašinoje ir manęs medikams neparodė.“

V.Savickij pasakoja, kad kartais netekdavo sąmonės, tvirtina, kad jį patį pareigūnai tramdydami nupurškė dujomis, tačiau rimtos medicinos pagalbos Širvintose jis esą nesulaukė. Kažkas jį šiek tiek pabintavo ir tik apie 4 val. ryto, kai buvo atvežtas į areštinę Vilniuje, jam buvo iškviesti greitosios pagalbos medikai. Esą vos tik vilniečiai pamatė, kokios būklės jis atvežtas iš Širvintų, medikus kvietė nedvejodami.

Įtariamasis buvo nuvežtas į ligoninę Lazdynuose, čia apžiūrėtas, jam suteikta pirmoji pagalba, sugipsuoti du pirštai. O vėliau jis grąžintas į areštinę, iš kurios paleistas dar po pusės paros.

„Vakar skambino man dėl darbo, tai kaip man dirbti su tokiu pirštu? Kaip man darbą pradėti?“, – pečiais dabar gūžčioja V.Savickij.

Informacija dėl galimo perteklinio jėgos naudojimo tikrinama

Bylą dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams kuruojantis Širvintų prokuroras Dainius Dambrauskas sako, kad byloje iki šiol nebuvo duomenų, jog įtariamasis būtų nukentėjęs ar prieš jį būtų panaudota per daug jėgos. Tačiau jei tokių duomenų atsirastų, jie be abejonės būtų tiriami.

„Žiūrėsim. Tyrimo eigoje žiūrėsim“, – sakė D.Dambrauskas.

Pasak prokuroro, iš praktikos jis gali pasakyti, kad tokiose bylose dažnai pasitaiko priešpriešinių reikalavimų, jie visada tiriami: „Tokie dalykai visada nagrinėjami, jei tik atsiranda duomenų.“

Vilniaus apskrities VPK atstovė J.Samorokovskaja teigia, kad pareigūnas turi teisę panaudoti prievartą tik esant tarnybiniam būtinumui ir tik tiek, kiek to reikia tarnybinei pareigai įvykdyti: „Pareigūnas naudoti prievartą privalo adekvačiai esamoms aplinkybėms ir proporcingai esamam pavojui, atsižvelgdamas į konkrečią situaciją, teisės pažeidimo pobūdį, intensyvumą ir individualias pažeidėjo savybes. Fizinė prievarta naudojama tik tada, kai psichinė prievarta buvo neveiksminga arba kai bet koks delsimas kelia pavojų pareigūno ar kito asmens gyvybei ar sveikatai“, – teigia Vilniaus apskrities policijos atstovė.

Nors iki savaitės vidurio V.Savickij ir nebuvo įteikęs skundo dėl pareigūnų veiksmų (oficialų skundą Širvintų policijos komisariatui jis įteikė tik ketvirtadienio rytą), po to kai istorija susidomėjo lrytas.lt, informacija apie galimą perteklinės jėgos naudojimą buvo perduota Vilniaus apskrities VPK Imuniteto valdybai, kurios pareigūnai, pasak J.Samorokovskajos, atliks „papildomą šios informacijos tikslinimą ir nustatys visas įvykio aplinkybes.“

„Jeigu asmenys turi pastabų apie policijos pareigūnų darbą, jų tinkamai ar netinkamai atliekamas funkcijas, kviečiame pirmiausia dalintis jomis su pačia policija. Tai galima padaryti portale epolicija.lt, parašant elektroninį laišką imunitetas@policija.lt arba įstaigos vadovui“, – teigia Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja J.Samorokovskaja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.