Šešis žmones pražudęs padegėjas A. Dailidė kalėjime praleis 15 metų

Bene tragiškiausią gaisrą Lietuvoje sukėlęs Artūras Dailidė nuosprendį išgirdo praėjus trylikai metų po nelaimės. 

 A.Dalidė nuteistas kalėti 15 metų. <br> J.Stacevičiaus  nuotr. 
 A.Dalidė nuteistas kalėti 15 metų. <br> J.Stacevičiaus  nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2020, 4:38 PM, atnaujinta Feb 28, 2020, 10:56 AM

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį  nusprendė, jog 42 metų A.Dailidė lieka nuteistas 15 metų laisvės atėmimo  bausme. 

Pirmą kartą A.Dailidė nuosprendį išgirdo dar 2017 m. rugsėjį. Vilniaus  apygardos teismas už šešių žmonių nužudymą jam skyrė penkiolikos metų  laisvės atėmimo bausmę. 

Vėliau Apeliacinis teismas bausmę jam sugriežtino ir skyrė 20 metų laisvės  atėmimo bausmę. Šį nuosprendį ir A.Dailidė, ir prokuratūra apskundė  Aukščiausiajam teismui. A.Dailidė siekė, kad kaltinimai jam būtų visai  panaikinti, o byla nutraukta. Prokuratūra prašė visuomenei pavojingą nusikaltėlį įkalinti iki gyvos galvos. 

Tačiau Aukščiausiasis teismas nutarė, jog nebuvo tinkamai išsiaiškintos  visos šio įvykio aplinkybės ir grąžino bylą nagrinėti Apeliaciniam teismui. Apeliacinis teismas antrą kartą šią bylą nagrinėjo dar metus. 

Apeliacinis teismas atmetė ir A.Dailidės, ir prokuratūros skundus.  Iš naujo įvertinęs įrodymus ir patikrinęs visumą duomenų, Apeliacinis  teismas pripažino, kad Vilniaus apygardos teismas pagrįstai A.Dailidę  pripažino kaltu, ir skiriant bausmę atsižvelgė į visas bausmės skyrimui  reikšmingas aplinkybes.

Per gaisrą devynių aukštų name 2007 metų kovo 11-osios paryčiais žuvo šeši žmonės. Du jų žuvo įkalinti liepsnojančiuose butuose, du iššoko per langą, dviejų kūnai rasti laiptinėje.

Per gaisrą taip pat nukentėjo dar 22 žmonės, buvo sunaikinta maždaug 82 400  eurų vertės turto. Iš viso nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinta  daugiau kaip 50 asmenų. 

Po tragiškos nelaimės 2007 metais gaisrai name nesiliovė, todėl gyventojai  nusprendė įrengti vaizdo kameras. 

2014 metų gruodį vėl kilo gaisras – buvo padegti koridoriuje, šalia lifto,  esantys daiktai. Peržiūrėję šį įrašą pareigūnai pamatė A.Dailidę, kuris galimai ir padegė šiukšles. Po šio gaisro jis buvo sulaikytas.

Daugiabutyje, kuriame ir kilo tragiškas gaisras, gyvenęs A.Dailidė savo  kaltę pripažino tik praėjus kelioms paroms po sulaikymo. Vėliau jis viską  ėmė kategoriškai neigti. 

Tačiau nuo gaisro nukentėję namo gyventojai pasakojo priešingai. Teismuose  jie tvirtino, jog kol A.Dailidė gyveno laisvėje, nuo 2007 iki 2014 metų,  daugiabutyje kildavo po du ar tris gaisrus per metus. 

Jį sulaikius, devynių aukštų name nekilo nė vienas gaisras. Daugiau nei  prieš dešimtmetį A.Dailidė į Vilnių persikėlė iš Šakių rajono. Vietos gyventojams  taip pat buvo kilę įtarimų, kad jis galėjo padeginėti pastatus, tačiau to  įrodyti nepavyko ir kaltinimai A.Dailidei nebuvo pareikšti.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.