Suomijoje sučiuptas anksčiau 4 kartus teistas buvęs baikeris ir gaujos vadeiva vėl pasiųstas už grotų

Už kvaišalų platinimą Suomijoje nuteistas klaipėdietis Saulius Giniotis nuosprendį išklausė ir Lietuvoje. Buvęs baikerių klubo vadovas įvardijamas kaip vienas tarptautinės kvaišalų kontrabandos gaujos vadeivų.

Nusikalstamos grupuotės lyderiu įvardijamas baikeris S.Giniotis iš Suomijos ekstradijuotas į Lietuvą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Nusikalstamos grupuotės lyderiu įvardijamas baikeris S.Giniotis iš Suomijos ekstradijuotas į Lietuvą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Olandiškų narkotikų vežėjai sučiupti beveik tuo pat metu: S.Giniotis Helsinkyje, o jo bendrininkai – Kaune. <br> Policijos nuotr.
Olandiškų narkotikų vežėjai sučiupti beveik tuo pat metu: S.Giniotis Helsinkyje, o jo bendrininkai – Kaune. <br> Policijos nuotr.
Iš Olandijos atgabenti kvaišalai buvo slepiami garažuose.<br> Policijos nuotr.
Iš Olandijos atgabenti kvaišalai buvo slepiami garažuose.<br> Policijos nuotr.
 Teisme S.Giniotį akylai stebėjo pareigūnai.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Teisme S.Giniotį akylai stebėjo pareigūnai.<br> G.Pilaičio nuotr.
Gauja kvaišalus iš Olandijos gabeno dideliais kiekiais.<br> Policijos nuotr.
Gauja kvaišalus iš Olandijos gabeno dideliais kiekiais.<br> Policijos nuotr.
Kvaišalus iš Olandijos gabeno dideliais kiekiais.<br>Policijos nuotr. 
Kvaišalus iš Olandijos gabeno dideliais kiekiais.<br>Policijos nuotr. 
 S.Giniotis Klaipėdos apygardos teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
 S.Giniotis Klaipėdos apygardos teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Kvaišalai iš Olandijos patekdavo į Suomiją. <br> Policijos nuotr.
 Kvaišalai iš Olandijos patekdavo į Suomiją. <br> Policijos nuotr.
 Kvaišalų siuntos patekdavo į Suomiją.<br> Policijos nuotr.
 Kvaišalų siuntos patekdavo į Suomiją.<br> Policijos nuotr.
S.Giniotis nuteistas už kvaišalų laikymą ir kontrabandą.<br> G.Pilaičio nuotr.
S.Giniotis nuteistas už kvaišalų laikymą ir kontrabandą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 11:59 AM

Klaipėdos rajono gyventojas 48 metų S.Giniotis prieš trejus metus buvo sulaikytas Helsinkyje su bendraamžiu Mindaugu Petraičiu. Tąkart įkliuvo ir dar vienas lietuvis bei Suomijos pilietis.

Suomijos kriminalistai pas juos atrado labai didelį kiekį psichotropinių medžiagų: 6 kilogramus amfetamino ir daugiau kaip 12 tūkstančių psichotropinių tablečių.

Beveik tuo pat metu „Aro“ rinktinės kovotojai Kaune sučiupo kitus gaujos narius klaipėdiečius – 44 metų Mindaugą Duką, 30-metį Šarūną Bružą – ir 28 metų kaunietį Luką Dobravolskį.

Per kratas pas šiuos vyrus rasta daugiau kaip 53 kilogramai kanapių dervos, 6,5 kilogramo kanapių, 3,5 kilogramo ekstazio tablečių, 50 gramų kokaino bei 40 gramų amfetamino.

Vienu gaujos lyderių įvardytam S.Giniočiui už didelio kiekio kvaišalų turint tikslą juos parduoti laikymą, kontrabandą, neteisėtą šaunamojo ginklo laikymą skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisė Helsinkyje ir Kaune

Gauja vertėsi kvaišalų ir narkotinių medžiagų kontrabanda. Visų Kaune surastų narkotikų ir psichotropinių medžiagų kaina juodojoje rinkoje galėjo siekti apie 650 tūkst. eurų.

Mikroautobusais iš Olandijos į Lietuvą atgabenti kvaišalai buvo laikomi garažuose, o paskui vežami į Suomiją. Gauja savo verslą dangstė tarptautiniais keleivių ir siuntų vežimais.

Plačiai užsimoję narkotikų platintojai buvo sekami. Gauja atskleista ir sulaikyta bendromis Lietuvos ir Suomijos kriminalinės policijos pastangomis.

Helsinkyje prieš teismą stoję S.Giniotis ir M.Petraitis 2018 metų rugsėjį buvo nuteisti kalėti pusšeštų metų. S.Giniotis atsisakė teikti parodymus suomiams.

Š.Bružui Kauno apygardos teismas atseikėjo 4,6, o M.Dukui 4 metus nelaisvės. Kaltę neigusiam L.Dobravolskiui Lietuvos apeliacinis teismas skyrė 12 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Konfiskuotas ir nuteistųjų turtas, į kurį anksčiau buvo apribotos nuosavybės teisės.

Baikeriui – nauji kaltinimai

Kaltinimai pateikti klaipėdiečiams S.Giniočiui ir Regimantui Lomsargiui. Juos pareigūnai įvardijo kaip pagrindinius gaujos strategus ir nusikalstamos veiklos organizatorius.

Suomių sulaikyto S.Giniočio ir R.Lomsargio bylos atskirtos. Dalį bausmės atlikęs užsienyje S.Giniotis vasarį pagal Europos arešto orderį buvo pergabentas į Lietuvą ir stojo prieš Klaipėdos teismą.

Suomijos teisėsaugininkai sutiko už narkotikus nuteistą S.Giniotį, kuriam Lietuvoje pateikti papildomi kaltinimai, išsiųsti namo, kad jis čia būtų teisiamas už kitus nusikaltimus.

Anksčiau keturis kartus teistas baikerių klubo vadovas S.Giniotis Klaipėdos apygardos teisme slėpė savo veidą, pyko dėl apkalbų, kad jis su bendrininkais esą buvo suimtas Lietuvoje.

„Nesąmonės, tada buvau Helsinkyje, ten atlikau bausmę“, – kalbėjo suomių lygtinai paleistas baikeris, kurio garaže aptikta kvaišalų.

Vežiodavo kvaišalus

S.Giniotį sekę pareigūnai viename Jūrininkų prospekto garaže atrado daugiau kaip šimtą gramų psichotropinės medžiagos MDMA (ekstazio), elektronines svarstykles, kitų daiktų su kvaišalų pėdsakais.

Garažą, kuriame laikytas mikroautobusas „Mercedes Benz“, nuomojosi kitose patalpose įsikūręs baikerių klubas. Garaže rastas ir savadarbis pistoletas, pritaikytas šaudyti tikrais šoviniais.

S.Giniotis aiškino mikroautobusu gabenęs keleivius, siuntinius į Angliją ir atgal, pakeliui užsukdavęs į Vokietiją, Nyderlandus, Belgiją Prancūziją, pats vairuodavęs, samdydavęs žmones.

Teisme paaiškėjo, jog savo individualios logistinės veiklos S.Giniotis neįregistravo. Mikroautobuso slėptuvėse, pridengtose ruberoidu, buvo slepiami iš Olandijos į Lietuvą gabenami kvaišalai.

Bylos duomenimis, S.Giniočio mikroautobusu „Mercedes-Benz“ į Lietuvą iš viso buvo įvežta daugiau nei 62 kilogramai kelių rūšių narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

S.Giniotis kaltinamas iki 2018 metų gegužės taręsis su R.Lomsargiu mikroautobusu iš Olandijos į Lietuvą pergabenti didelį kiekį psichotropinių ir narkotinių medžiagų.

Kurjeriais samdė vairuotojus

Iš dalies pripažinęs kaltinimus S.Giniotis žinojo, kad jo „Mercedes-Benz“ gabenami kvaišalai, bet neigė įrengęs ten slėptuves: „Pirkdamas autobusiuką skylių nepastebėjau, tik vėliau jas pamačiau.“

S.Giniotis, kuriam už organizuotą nusikalstamą veiklą grėsė iki 15 metų nelaisvės, neįsivaizduoja, kaip šaunamasis ginklas atsidūrė jo išsinuomotame garaže, – rado tvarkydamas, taip ir liko pas jį.

Bendrininkai M.Dukas ir Š.Bružas, pasak jo, dirbo samdomais vairuotojais. Su Olandijoje įsikūrusiu R.Lomsargiu klaipėdietis susipažino prieš septynerius metus.

„Jis prašydavo iš Olandijos nuvežti siuntinius savo artimiesiems, toks ir buvo mūsų bendravimas. Kai Š.Bružui prireikė autobuso, sutikau jį išnuomoti už 1000 eurų.

Pinigų nesumokėjo, nes jį ir M.Duką Kaune sulaikė pareigūnai, o aš jau buvo išvykęs į Suomiją“, – teisme pasakojo S.Giniotis.

Kaltinamasis prisipažino iki to laiko du kartus važiavęs į Suomiją su narkotikais, kurių neva buvo gavęs iš Š.Bružo.

Bosas viską matė ir žinojo

Kaune su kvaišalais sučiupti Š.Bružas ir M.Dukas iš pradžių aiškino, kad buvo tik vairuotojai, vykdę L.Dobravolskio nurodymus. Apie R.Lomsargį girdėję tik tiek, kad šis susijęs su Olandija.

Š.Bružas ir M.Dukas byloje įvardijami kaip žemesnės grandies parankiniai, S.Giniotį vadinę savo bosu. Atlikdavo juodą darbą – veždavo, kraudavo kvaišalus, parūpintus R.Lomsargio.

Visa kita tvarkydavo S.Giniotis – iš nenustatytų asmenų imdavo pinigus už vežamus narkotikus, slaptu telefonu bendraudavo su R.Lomsargiu, tardavosi, kada atvažiuoti, derindavo laiką, susitikimus.

R.Lomsargis kaltinimus neigia: „S.Giniotį pažįstu kaip žmonių ir siuntinių gabenimo įmonės savininką. Paskui ir kiti vairuotojai vežiojo, daug jų buvo. Kai kurie galbūt įsivėlė į nusikaltimus, dabar ir mane apkalba, gelbėja savo kailį arba bijo tų, su kuriais bendravo Olandijoje.“

Nuteistieji Š.Bružas ir M.Dukas atsisakė parodymų Klaipėdos teisme, nors anksčiau prisipažino, kad S.Giniotis žinojęs, kam jiems prireikė mikroautobuso, suprato, kad vyksta į Olandiją pas jo gerą draugą R.Lomsargį narkotikų, kuriuos turėjo atvežti į Kauną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.