Po 5-erius metus trukusio tyrimo – šiurpios tragedijos atomazga: vyrą pražudęs jaunas vairuotojas kaltę vertė aukai

Pėsčiąjį mirtinai sužalojęs 27 metų šiaulietis Mindaugas Martinaitis nuosprendį išgirdo praėjus penkeriems metams. Istorijos atomazga užtruko, nes teisėsaugininkai net triskart buvo nutraukę ikiteisminį tyrimą.

Pirmą kartą prieš teismą stojusiam šiauliečiui skirta 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas pustrečių metų. Nuteistasis įpareigotas mokytis, dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje, be leidimo nekeisti gyvenamosios vietos.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Pirmą kartą prieš teismą stojusiam šiauliečiui skirta 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas pustrečių metų. Nuteistasis įpareigotas mokytis, dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje, be leidimo nekeisti gyvenamosios vietos.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Pirmą kartą prieš teismą stojusiam šiauliečiui skirta 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas pustrečių metų. Nuteistasis įpareigotas mokytis, dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje, be leidimo nekeisti gyvenamosios vietos.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Pirmą kartą prieš teismą stojusiam šiauliečiui skirta 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas pustrečių metų. Nuteistasis įpareigotas mokytis, dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje, be leidimo nekeisti gyvenamosios vietos.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 7:14 PM

Painią bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Bronius Vinciūnas pripažino teisiamąjį kaltu dėl mirtinos avarijos.

Pirmą kartą prieš teismą stojusiam šiauliečiui skirta 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas pustrečių metų. Nuteistasis įpareigotas mokytis, dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje, be leidimo nekeisti gyvenamosios vietos.

Be to, iš M.Martinaičio atimta teisė vairuoti 3 metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Grįžo į avarijos vietą

Mirtimi pasibaigusi nelaimė įvyko 2017 metų lapkričio 18-osios vakarą Šiaulių miesto pašonėje esančioje Ginkūnų gyvenvietėje.

Po filmo iš kino teatro grįžtančio M.Martinaičio vairuojamas visureigis „Ford Escape“ partrenkė gatvės pakraščiu einantį 62 metų vyriškį.

Vaikinas iš nelaimės vietos nuvažiavo net nestabtelėjęs, bet netrukus sugrįžo.

Vėliau jis teisinosi nesustojęs, nes automobilis yra su automatine pavarų dėže, todėl riedėjo pats.

Be to, jis nenorėjęs, kad kartu važiuojanti nepilnametė sesuo matytų sužalotą žmogų.

Seseriai liepęs bėgti į namus, vaikinas netrukus grįžo į nelaimės vietą.

Jis sakė norėjęs sužalotajam suteikti pirmąją pagalbą, kol atvažiuos greitoji, – išsitraukė diržą ir užveržė smarkiai kraujuojančią koją.

Medikai buvo bejėgiai

Vyras buvo nugabentas į Respublikinę Šiaulių ligoninę ir paguldytas į Chirurginės reanimacijos skyrių. Medikai padėti nebegalėjo, nes nelaimėlis buvo sužalotas itin smarkiai. Jam nustatyti daugybiniai šonkaulių lūžiai, pažeisti plaučiai, plyšo kepenys ir inkstai, kraujas išsiliejo po galvos voratinkliniu dangalu.

Negana to, lūžo dubens kaulai, o dešinė blauzda per avariją buvo nutraukta, todėl jis smarkiai nukraujavo.

Tą vakarą iš bičiulio obuolių parsinešti ėjęs vyriškis po nelaimės išgyveno kiek daugiau kaip pusantros valandos.

Paneigė vairuotojo versiją

M.Martinaitis ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme kaltu neprisipažino. Šiaulietis tikino, kad kaltas buvo pats pėsčiasis, bandęs įstrižai pereiti gatvę.

Motinos mašiną vairavęs vaikinas sakė, kad buvo darganotas oras, tamsu, o jis važiavo leistinu 50 km per valandą greičiu. Greta gatvės nebuvo įrengta šaligatvio, degė kas antras žibintas, be to, matomumą ribojo krūmai.

Šiaulietis sakė pėsčiąjį pamatęs likus vos keliems metrams.

Bet atlikti eksperimentai paneigė šias versijas. Nustatyta, kad automobilis pėsčiąjį nubloškė važiuodamas ne mažesniu kaip 80 kilometrų per valandą greičiu.

Teismo medicinos ekspertas pažymėjo, kad smūgis teko į dešinę pėsčiojo kūno pusę, tad versija apie ta pačia kryptimi įstrižai kelio ėjusį vyriškį atmesta kaip gynybinė.

Turėjo pamatyti kliūtį

Teisėjas B.Vinciūnas konstatavo, kad nelaimė įvyko dėl vairuotojo neatsargumo. Važiuodamas pagrindiniu keliu jis privalėjo būti atsargus, atsižvelgti į esamas oro sąlygas, apšvietimą, kad galėtų laiku sustabdyti.

Pernai rudenį atliktas eksperimentas parodė, kad blogiausiu atveju vairuotojas kliūtį ant kelio turėjo pamatyti likus 60 metrų. O jis pats ir apklausta sesuo pripažino, kad stabdyti pradėta jau po susidūrimo.

Žuvęs vyriškis buvo apsvaigęs nuo alkoholio – kraujyje rasta 2,2 promilės. Bet teismas pažymėjo, kad tai esminės įtakos nelaimei neturėjo. Kliūtis nebuvo tokia netikėta, kad vairuotojas neturėjo galimybės išvengti susidūrimo.Manoma, kad važiuodamas leistinu greičiu M.Martinaitis pėsčiąjį būtų pamatęs laiku ir suspėjęs sustabdyti.

Šeimai priteisė kompensaciją

Žuvusio vyriškio namiškių civiliniai ieškiniai patenkinti iš dalies. Iš draudimo kompanijos našlei ir dviem vaikams priteista beveik 21 tūkstantis eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Avarijos kaltininkas įpareigotas žuvusiojo šeimai išmokėti 35 tūkstančių eurų kompensaciją ir 5 proc. metinių palūkanų nuo nuosprendžio įsiteisėjimo iki visiško žalos atlyginimo.

Be to, M.Martinaitis įpareigotas padengti nukentėjusiųjų išlaidas advokatui – 5,5 tūkstančio eurų.

Tikėtina, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendis bus apskųstas. Apeliacinį skundą galima paduoti per 20 dienų nuo nuosprendžio paskelbimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.