STT purto Šiaulių apskrities medikus – įtarimai pareikšti 3 gydytojams ir 12 pacientų

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo medikų kyšininkavimo Šiaulių apskrities gydymo įstaigose. Įtarimai pareikšti 3 gydytojams ir 12 pacientų.

 Šiaulių apskrities medikams įtarimai dėl kyšininkavimo.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Šiaulių apskrities medikams įtarimai dėl kyšininkavimo.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 9:57 AM, atnaujinta Jan 30, 2023, 12:06 PM

Kaip rašoma STT pranešime, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad gydytojai priimdavo iš pacientų kyšius už medicininių paslaugų suteikimą: konsultacijas, receptų išrašymą, atliktus vairuotojo sveikatos patikrinimus. Kyšių sumos galėjo siekti iki 100 eurų už medicininę paslaugą.

Iš papirkimu įtariamų 12 pacientų – 5 pritaikytas atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – sumokėti po 500 eurų į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Šiuo metu tiriamos 44 korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos. Siekiant surinkti tyrimui reikšmingą informaciją, šiuo metu dar atliekami procesiniai veiksmai, įtariamųjų ratas gali plėstis.

„Raginame visus gyventojus ir gydytojus netoleruoti korupcijos, nesitaikstyti su kyšio reikalavimu, provokavimu ir siūlymu, apie tokius atvejus pranešti Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Primename, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama kyšio ar provokuojama duoti kyšį ir jis, tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai. Tik veikdami kartu galime pasiekti, kad sveikatos apsaugos srityje būtų daugiau skaidrumo“, – sako Vaidas Pupelis, STT Šiaulių valdybos vadovas.

Tarp įtariamųjų – buvę politikai

Tarp įtariamųjų – buvęs Radviliškio rajono tarybos narys, konservatorių frakcijos atstovas, gydytojas Arvydas Budrikas bei socialdemokratų partijos atstovė, rajono tarybos narė gydytoja Vida Janulaitienė, agentūrai BNS patvirtino STT atstovė spaudai Julija Gorovniovaitė. Jiems pareikšti įtarimai dėl galimai priimtų kyšių.

Abu įtariamieji iš tarybos bei partijų gretų pareiškus įtarimus, anot Radviliškio rajono mero Vytauto Simelio, pasitraukė.

„Jie abu yra pasitraukę savo noru, geranoriškai. Prieš porą savaičių A. Budrikas, o V. Janulaitienė – šių metų pradžioje. Medžiagos jokios oficialios man, kaip merui, niekas neatsiuntė. Įstaigos yra gavusios – tiek Radviliškio pirminis sveikatos priežiūros centras, tiek Šeduvos, kur dirba medikai. Jie tebedirba, nes yra įtariamųjų statuse, nenubausti, nenuteisti, o kol nenuteisti – nekalti“, – BNS sakė rajono meras.

Trečias medikas, kuriam pareikšti įtarimai, dirba Šiaulių rajono pirminiame sveikatos priežiūros centre. Jo vadovė Vilma Plaušinaitienė BNS teigė negalinti situacijos plačiau komentuoti.

„Mes esame gavę STT prašymą pateikti tam tikrus duomenis, bet sieti su tam tikrais darbuotojais neturiu teisės. Negaliu komentuoti su kuo tai susiję. Visi minimi asmenys tebedirba“, – teigė V. Plaušinaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.