Iškeiktas akmeniškis į patyčias atsakė smūgiais – vienas vyrų po jų prarado kalbos dovaną

Viekšniuose (Mažeikių r,), ant pokylių salės laiptų, neišsitekusi girtų vyrų kompanija apsikeitė įžeidžiais žodžiais, po kurių sekė smūgiai.

 Vieno smūgio pasekmės buvo itin skaudžios - sužalotas vyras prarado gebėjimą kalbėti.  <br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka 
 Vieno smūgio pasekmės buvo itin skaudžios - sužalotas vyras prarado gebėjimą kalbėti.  <br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 9:44 PM

Vieno smūgio pasekmės buvo itin skaudžios. Sužalotam 1979 metais gimusiam vyrui ne tik teko ilgai gydytis ligoninėje – jis prarado ir kalbos dovaną.

Šį smūgį sudavęs 27 metų Akmenės rajono gyventojas Eimantas Ščiukauskis buvo apkaltintas sunkiu sveikatos sutrikdymu dėl chuliganiškų paskatų bei viešosios tvarkos pažeidimu ir sėdo į teisiamųjų suolą.

Prarado gebėjimą kalbėti

Muštynėmis pasibaigęs girtų vyrų konfliktas prie Viekšniuose esančios pokylių salės kilo per 2021-ųjų Kalėdas.

Ankstų gruodžio 26-osios rytą dėl čia kilusių muštynių iškviesti policijos pareigūnai sulaikė E.Ščiukauskį, kuriam alkoholio matuokliu buvo nustatytas vidutinis (2,05 prom.) girtumo laipsnis.

Kitiems dviems muštynių dalyviams prireikė medikų pagalbos.

Per šį konfliktą mažiau nukentėjusį 44 metų vyrą, kuriam alkoholio matuokliu buvo nustatytas 1,59 promilių girtumas, gydytojai po apžiūros išleido gydytis ambulatoriškai.

Stipriau sužalotas 42 metų vyras, kuriam medikai diagnozavo galvos sumušimą ir plėštinę skruosto žaizdą, buvo paguldytas į ligoninę.

Šis vyriškis iš visos mušeikų kompanijos buvo pats girčiausias – jam alkoholio matuokliu buvo nustatytas sunkus (2,61 prom.) girtumo laipsnis.

Ligoninėje šis vyras išsigydė žaizdas, tačiau taip ir neatgavo po smūgio prarasto gebėjimo kalbėti.

Pavadino įžeidžiu žodžiu

Muštynėmis pasibaigusį įvykį ėmę tirti pareigūnai pareigūnai iš pradžių pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Gavus traumą patyrusį vyrą ligoninėje gydžiusių medikų išvadas E.Ščiukauskiui buvo pareikštas įtarimas ir dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas anksčiau neteistas ir administracine tvarka nebaustas E.Ščiukauskis pripažino smogęs jį užgaulioti ėmusiems vyras, tačiau neigė sukėlęs muštynes ir tvirtino tik gynęsis nuo dviejų užpuolikų.

Pasak E.Ščiukauskio, prie pokylių salės ant laiptų stoviniavę du girti vyrai jį pavadino pederastu.

Per muštynes nukentėję vyrai tyrėjams tvirtino, kad muštynes sukėlė E.Ščiukauskis.

Šis anksčiau į policijos akiratį nepatekęs stambaus kūno sudėjimo vaikinas kultivavo sunkiąją atletiką, todėl lengvai smūgiais ant žemės patiesė abu smukaus kūno sudėjimo įžeidėjus.

E.Ščiukauskio argumentai, kad jis muštynių nepradėjo, o tik gynėsi nuo užpuolikų, ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų neįtikino – baigtą bylą jie perdavė nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

Tvirtino tik gynęsis nuo užpuolikų

Teisme E.Ščiukauskis taip pat tvirtino, kad muštynių nepradėjo, o per jas tik gynėsi.

Duodamas parodymus teisme kaltinamasisi sakė, kad ant pokylių salės laiptelių stovėję nukentėjusieji jam šūktelėjo: „kur tu čia eini, pederaste“.

Pasak E.Ščiukauskio, vienas iš vyrų jį pastūmė ir kažkokiu daiktu perbrėžė kaklą. Tada vaikinas užpuolikui smogė ir šis nukrito nuo laiptų.

Tada, E.Ščiukauskio teigimu, jam smogė kitas vyras, kuriam jis taip pat trenkė taip, kad šis nusirideno nuo laiptų.

Kaltinamojo teigimu, tai buvo būtinoji gintis, nes užpuolikų buvo du ir jis turėjo teisę gintis.

Teisme E.Ščiukauskis sakė, kad abu nukentėjusieji nebuvo jo priešai ir jis jiems nelinkėjo nieko blogo.

Atsiprašė abiejų nukentėjusiųjų

Teisme E.Ščiukauskis gailėjosi, kad ši istorija taip liūdnai baigėsi, ir atsiprašė nukentėjusiųjų.

Kaltinamojo advokatas teisme sakė, kad jo ginamojo veiksmai tebuvo būtinoji gintis, kad jo ginamasis yra ramaus charakterio ir kad šio įvykio kaltininkai yra nukentėjusiaisiais pripažinti vyrai, kurie elgėsi agresyviai ir įžeidžiai užgauliojo E.Ščiukauskį.

Nukentėjusieji savo ruožtu tvirtino, kad pirmi mosuoti kumščiais nepradėjo, o buvo užputi.

Vienas nukentėjusysis tvirtino, kad pamatęs, kaip po smūgio ant grindinio pargriuvo jo draugas, puolė prie E.Ščiukauskio ir, bandydamas jį sulaikyti, įsikibo į striukę, bet netrukus smūgiu buvo nublokštas šalin.

Skyrė laisvės atėmimo bausmę

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas konstatavo, kad E.Ščiukauskis smurtą prieš nukentėjusiuosius panaudojo tyčia ir be jokios priežasties.

Taip nuspręsdamas teismas rėmėsi byloje surinkta medžiaga, įvykio liudytojų parodymais bei vaizdo stebėjimo kamerų įrašais.

Teismas konstatavo, kad nebuvo surinkta įrodymų, jog E.Ščiukauskis buvo realiai užpultas. Teismas taip pat atmetė kaltinamojo teiginius, kad jis tik gynėsi nuo užpuolikų.

Kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų pripažintam E.Ščiukauskiui Šiaulių apygardos teismas skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Privalės patuštinti piniginę

Iš nuteistojo taip pat priteista 10 tūkstančių 692 eurai turtinei ir 25 tūkstančiai 200 eurų neturtinei žalai atlyginti.

E.Ščiukauskis taip pat privalės sumokėti 12 tūkstančių 501 eurą Teritorinei ligonių kasai už nukentėjusiojo gydymą ir 1 tūkstantį 200 eurų nukentėjusiojo advokatui.

Šis nuosprendis dar gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Už grotų E.Ščiukauskis turės keliauti nuosprendžiui įsiteisėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.