Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos darbuotojas bei jo giminaičiai išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį

Kauno apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį byloje, kurioje Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Mindaugas Šaučiūnas kaltintas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei dokumentų klastojimu, bendrininkaujant kartu su artimu giminaičiu G.Š. Šioje byloje dėl poveikio liudytojams nuteisti ir minėtų kaltinamųjų artimi giminaičiai M.Š. ir A.Š.

Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

May 12, 2023, 2:30 PM

Bylos duomenimis, savivaldybės darbuotojas Mindaugas Šaučiūnas, būdamas valstybės tarnautoju, laikotarpiu nuo 2013 iki 2017 metų, siekdamas turtinės naudos ir piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, klastojo dokumentus. M.Šaučiūnas, būdamas Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėju, į savivaldybę atvykstančius asmenis, kurie kreipdavosi dėl pastatų rekonstravimo ar statybos projektų, pagal išankstinį susitarimą, nukreipdavo pas savo giminaitį architektą G.Š., kuris tuo metu buvo privačios įmonės statybos vadovo padėjėjas ir už piniginį atlygį galėjo paruošti pageidaujamą statybos projektą.

Įrodyta, kad M.Šaučiūnas už atlygį pats sutikdavo paruošti projektus, kuriuos, pats vėliau tvirtindavo ir išduodavo reikalingus leidimus. Nustatyta, kad M.Šaučiūnas, siekdamas nuslėpti dokumentų autorystę, klastodavo duomenis, jog projektų kūrėjai ir vadovai yra kiti architektai, kurie apie tai nieko nežinojo. Kaltinamasis M.Šaučiūnas už paruoštus ir patvirtintus projektus gaudavo piniginius atlygius grynaisiais arba pavedimais į G.Š. banko sąskaitą.

Nustatyta, jog su kaltinamaisiais M.Šaučiūnu ir G.Š. artimais ryšiais susiję asmenys M.Š. ir A.Š. siekė paveikti liudytoją – duoti melagingus parodymus, kad jų giminaičiai išvengtų baudžiamosios atsakomybės. Abu asmenys vieną iš bylos liudytojų siekė įtikinti, jog ji apklausos metu nekalbėtų, o tyrėjui paaiškintų, jog tiriami įvykiai buvo seniai ir jų neprisimena, teigtų, kad nežino kur yra tyrimui reikšmingi dokumentai, taip pat buvo žadama atsilyginti materialiai.

Gegužės 12 d. Kauno apygardos teismo nuosprendžiu M.Šaučiūnas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų suklastojimo ar disponavimo suklastoju dokumentu, subendrinus bausmes jam paskirta beveik 15 000 eurų bauda ir atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje vienerius metus, taip pat bus išieškota konfiskuotino turto vertę atitinkanti suma – beveik 19 000 eurų.

G.Š. pripažintas kaltu dėl bendrininkavimo piktnaudžiauti ir bendrininkavimo klastojant dokumentus. Jam paskirta beveik 5500 eurų bauda.

Taip pat iš M.Šaučiūno ir G.Š. lygiomis dalimis, beveik po 9 000 eurų, bus išieškota konfiskuotino turto vertė bei priteisti nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai turtinei bei neturtinei žalai atlyginti, kurių bendra suma beveik 6 500 eurų.

M.Š. ir A.Š. pripažinti kaltais ir dėl poveikio liudytojui. Už tai teismas M.Š. paskyrė laisvės apribojimą 6 mėnesiams, A.Š – keturiems mėnesiams, įpareigojant asmenis nuo 23 val. iki 6 val. būti namuose.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.