Paviešino nematytus kadrus po 3 vaikus pagrobusių tėvų gaudynių: pasieniečiai atskleidė daugiau detalių

Pasieniečiai pateikė daugiau detalių apie antradienį vykusias gaudynes Ignalinos rajone, po kurių buvo sulaikyti trijų vaikų pagrobimu įtariami jų tėvai. Tuo pačiu pasieniečiai pasidalino ir keliais kadrais, darytais iš karto po sulaikymo.

 Sulaikymo momentas.<br> VSAT nuotr.
 Sulaikymo momentas.<br> VSAT nuotr.
 Sulaikymo momentas.<br> VSAT nuotr.
 Sulaikymo momentas.<br> VSAT nuotr.
 Sulaikymo momentas.<br> VSAT nuotr.
 Sulaikymo momentas.<br> VSAT nuotr.
 Sulaikymo momentas.<br> VSAT nuotr.
 Sulaikymo momentas.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-08-02 12:10, atnaujinta 2023-08-02 13:00

Kaip rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime, rytiniame šalies pasienyje VSAT pareigūnai sulaikė sutuoktinių porą, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“ liepos 18 d. pagrobusią vaikus. Įtariama, kad teismo sprendimu globos įstaigoje apgyvendintus mažamečius savavališkai pasiėmę tėvai, ketino neteisėtai išvežti į Baltarusiją.

Antradienio vidurdienį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardos pareigūnai, vykdydami tarnybą Ignalinos rajone prie Kačergiškės kaimo, sustabdė patikrinti automobilį „Ford Focus“ su vokiškais registracijos numeriais. Automobiliu be vairuotojo, kaip keleiviai vyko dar du suaugę asmenys ir trys mažamečiai vaikai.

„Ford“ vairavęs vyras, paprašytas pateikti dokumentus, į pasieniečius prabilo vokiečių kalba ir pateikė 5 asmenų dokumentus.

VSAT pareigūnams tikrinant dokumentus duomenų bazėje, paaiškėjo, kad jie yra netikri. Tuo metu, supratęs pasieniečių įtarimą, automobilį vairavęs vyras dideliu greičiu pajudėjo iš vietos ir spruko link valstybės sienos.

Į įvykį žaibiškai sureagavę pasieniečiai bėglius ėmė vytis ir maždaug už kilometro, prie pat valstybės sienos, jie buvo sulaikyti. Sprukusiam automobiliui kelią pastojo fizinis barjeras ir pelkė, kurioje mašina įklimpo.

Pasieniečiai išsiaiškino, kad automobilį vairavęs 42-ejų vyras ir kartu vykusi 40-ies metų moteris yra kauniečių sutuoktinių pora, liepos 18 d. iš vaikų gerovės centro „Pastogė“ pagrobusi 3 savo mažamečius vaikus, kurie birželio mėnesį Kauno apylinkės teismo nutartimi buvo paimti iš šeimos.

Sulaikytame automobilyje buvo ir dar vienas suaugęs žmogus, nepateikęs asmens dokumentų. Jo tapatybė tikslinama.

Visi suaugusieji buvo sulaikyti ir perduoti atvykusiems Kauno policijos pareigūnams.

VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardoje pradėta administracinė teisena. Automobilį vairavusiam ir bandžiusiam pasprukti kauniečiui už pasitraukimą iš įvykio vietos gresia bauda nuo 850 iki 1 200 eurų, už pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymą numatyta bauda nuo 90 iki 140 eurų, o už pasienio teisinį režimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą automobiliu vykusiems suaugusiems asmenims gresia įspėjimai arba baudos nuo 40 iki 90 eurų.

Papasakoję apie sulaikymą, pasieniečiai pasidalino ir keliais kadrais, darytais iš karto po sulaikymo. Nuotraukose matyti visai greta valstybės sienos stovintis automobilis atidarytomis durelėmis. Vienoje nuotraukoje matyti, kad greta automobilio ant žemės guli žmogus antrankiais surakintomis rankomis. 

Pasieniečiai paviešino ir dokumentų, su kuriais sulaikyti bėgliai, nuotraukas. Pasak pareigūnų, tai yra visiškai išgalvoti dokumentai, kurių nepripažintų net Baltarusijos pasieniečiai.

„Galima pasakyti, kad tai buvo išgalvoti dokumentai, su kuriais nėra jokių galimybių kirsti valstybės sieną“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje yra sakęs VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Darius Škarnulis.

Vaikų pagrobimu įtariami jų tėvai

Trijų vaikų pagrobimu Kaune iš P. Plechavičiaus gatvėje įsikūrusio vaikų gerovės centro „Pastogė“ įtariami sutuoktiniai 41 metų Mindaugas Vilčinskas ir 39 metų Inga Vilčinskienė. Du berniukai ir mergaitė (gim. 2018, 2016, 2014 m.) buvo savavališkai išvežti antradienio rytą. Paėmę vaikus prie vartų, Vilčinskai sėdo į „Fiat“ ir išvyko.

Šis veiksmas, manoma, buvo kruopščiai iš anksto suplanuotas. Neatmetama, jog porai kažkas galėjo padėti įvykdyti neteisėtą vaikų paėmimą.

Ieškant pagrobtų vaikų dar tą pačią dieną policiją išplatino jų nuotraukas ir įtariamųjų automobilio nuotrauką, o radus ieškomą automobilį netoli Antano Kandroto-Celofano motinos namų Tytuvėnuose (Kelmės r.), patikrinimas buvo atliktas ir ten. Tačiau paieška iš pradžių rezultatų nedavė.

Praėjus dviem savaitėms po vaikų pagrobimo policijos generalinis komisaras Renatas Požėla naujienų agentūra ELTA sakė, kad pareigūnams tenka dirbti su save „suverenais“ vadinančia grupe, kurių veikimo filosofiją tenka perprasti siekiant surasti pagrobtus vaikus.

„Tyrimo metu dirbame su įdomia visuomenės grupe, kuri pasivadinusi „suverenais“. Matome jų gyvenimo filosofiją, tikslus, tai savotiškai policijai yra tam tikras naujas iššūkis“, – teigė policijos generalinis komisaras.

Vaikų paieška tuo metu jau vyko ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Tėvai nepripažįsta Lietuvos

Kaip jau skelbė lrytas.lt, Kauno apylinkės teismas 2023 metų gegužės 30 dieną priėmė nutartį, kuria buvo patenkintas Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prašymas dėl leidimo paimti Vilčinskų atžalas išdavimo. Atkreiptas dėmesys, jog tėvai sistemingai vengia kontakto su ugdymo įstaigų personalu, pagalbą šeimai teikiančiais specialistais. Vaikams nebuvo sudaromos sąlygos socializuotis, tėvų valdžia buvo naudojama priešingai vaikų interesams.

Vaikai nelankė mokyklos ar kitų ugdymo įstaigų, bet į akis krito ne tik tai. Pažymima, kad sutuoktiniai nebendradarbiavo su atsakingomis institucijomis, neadekvačiai vertina esamą situaciją, netgi neturi galiojančių asmens dokumentų. Negana to, tėvai tvirtina nepripažįstantys Lietuvos Respublikos ir joje galiojančių teisės aktų.

Birželio 1 dieną vaikai buvo įkurdinti „Pastogėje“, įstaigą oficialiai pripažinus jų globėja, tačiau po kiek laiko iš ten buvo neteisėtai išvežti.

„Laisvu, gyvu žmogumi“ save vadinantis M. Vilčinskas yra atsisakęs Lietuvos pilietybės, nei jis, nei jo vaikai neturi galiojančių asmens dokumentų. M. Vilčinsko nuomone, privalomasis vaikų ugdymas yra dresavimas.

Už vaikų pagrobimą tėvams gresia viešieji darbai, bauda, areštas, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Dėl „suverenų“ įspėjo ir VSD

Valstybės saugumo departamentas yra įspėjęs, kad pastaruoju metu aštrėja „suverenų“ judėjimo konfliktai su valstybės institucijomis.

„Vadinamieji „suverenai“, kuriais esantys skelbiasi ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai, vadovaujasi valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija. „Suverenais“ pasiskelbę asmenys nepripažįsta valstybės institucijų sprendimų ir yra įsitikinę, kad gali nevykdyti teisės aktuose įtvirtintų gyventojų pareigų“, – savo feisbuko paskyroje rašė VSD.

Pažymima, kad tokie susidūrimai gali peraugti į smurtinius, ypač su policijos pareigūnais.

„Kai kurie „suverenai“ Lietuvoje pasižymi agresyvia retorika, linkę nevykdyti teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, yra ideologiškai palankūs Rusijos ir Baltarusijos režimams“, – akcentavo VSD.

Portalui lrytas.lt Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis yra sakęs, kad problemų su „suverenų“ bendruomene pareigūnams išties pasitaiko.

„Daugiausiai – susijusių su kelių eismo taisyklių pažeidimais, ypač automatine greičio matavimo sistema užfiksuotais pažeidimais ir vengimu mokėti baudas“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.