„Impuls“ apšvarinusi darbuotoja teisme savo pareiškimu pribloškė: „Žinojau, kad ir kitos taip darė“

Sveikatingumo ir sporto paslaugų įmonės „Impuls“ Klaipėdos filiale dirbusią merginą prislėgė kaltinimai – siekdama asmeninės naudos ji pasisavino 24 sporto klubo abonementus.

A.Alminskaitė aiškino dėl ligos negalėjusi pasinaudoti advokato paslaugomis.<br> lrytas.lt koliažas.
A.Alminskaitė aiškino dėl ligos negalėjusi pasinaudoti advokato paslaugomis.<br> lrytas.lt koliažas.
Klaipėdoje įsikūrę įmonės „Impuls LTU“ savininkai pastebėjo apgaulę ir kreipėsi į teisėsaugą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdoje įsikūrę įmonės „Impuls LTU“ savininkai pastebėjo apgaulę ir kreipėsi į teisėsaugą.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Alminskaitė aiškino dėl ligos negalėjusi pasinaudoti advokato paslaugomis.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Alminskaitė aiškino dėl ligos negalėjusi pasinaudoti advokato paslaugomis.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-03 20:29

„Impuls“ padalinyje Klaipėdoje 22 metų Augustė Alminskaitė darbavosi tik mėnesį, paskui išėjo, bet po kurio laiko vėl buvo pakviesta sugrįžti.

Pernai vasarą darbdaviams patikrinus įrašus programose kilo įtarimų, kad jos tvarkyti duomenys apie klientams parduodamus abonementus neatitinka tikrovės.

Mergina buvo apmokyta dirbti – pasirinkus programą, fiksuojančią „Impuls LTU“ klientus ir jų pageidaujamus abonementus, elektroninės apskaitos sistema automatiškai generuoja jų vertes ir kainas.

Naudojosi svetima paskyra

Gavę įmonės savininkų skundą dėl galimai nusikalstamos A.Alminskaitės veiklos tyrėjai pasidomėjo, kaip mergina tvarkėsi atlikdama patikėtas pareigas.

„Ji buvo neteisėtai prisijungusi prie vienos buvusios darbuotojos paskyros, rankiniu būdu tvarkydavo apskaitos duomenis – programoje fiksuotas tikrąsias abonementų kainas keisdavo į nulines“, – teisme sakė valstybės kaltinimą reiškianti Klaipėdos apylinkės prokurorė Dalia Mackevičienė.

Nustatyta, kad manipuliuodama įrašais, vesdama į apskaitos programą tikrovės neatitinkančius įrašus mergina trylika 4882 eurų vertės „Impuls LTU“ sporto klubo abonementų pardavė už 1078 eurus.

Klastojo apskaitos duomenis?

Be to, klaipėdietė pasisavino dar vienuolika jos žinioje buvusių sveikatingumo abonementų (visų kaina 7212 eurų) – apskaitos sistemoje jie įforminti kaip neparduoti, nulinės vertės.

Ikiteisminio tyrimo metu neatskleista, kokiomis aplinkybėmis, iš kur ir kada kaltinamoji gavo buvusios „Impuls LTU“ darbuotojos prisijungimo prie klientų apskaitos programos slaptažodžius.

„Žinojau, kad ir kitos taip darė, negalvojau, kuo viskas gali baigtis“, – kalbėjo stojusi prieš teismą patikėto didelės vertės svetimo turto ir teisės į jį pasisavinimu kaltinama mergina.

„Impuls LTU“ savininkai patirtus turtinius nuostolius įvertino daugiau kaip 12 tūkst. eurų.

Proceso dalyviai baudžiamosios bylos nepradėjo nagrinėti iš esmės, nes A.Alminskaitė, net ir įspėta susirasti gynėją, teismo salėje antrą kartą pasirodė viena. Teigė su advokatu nesutarusi dėl kainos, paskui susirgusi.

„Gydžiausi, gavau nedarbingumo pažymą – viskas yra užfiksuota informacinėje sistemoje e.sveikata. Dar nesu pasveikusi, todėl nespėjau pasinaudoti valstybės garantuota teisine pagalba“, – tvirtino mergina.

Teismas neįgauna pagreičio

Patikėjęs merginos žodžiais teisėjas Svajūnas Bliudsukis trečią kartą atidėjo posėdį, bet dėl šventos ramybės dar paklausė kaltinamosios, ar ji galinti savo nedarbingumą patvirtinti ir dokumentiniais įrašais.

Su informacinėmis technologijomis, regis, neblogai susipažinusi A.Alminskaitė, užuot išsitraukusi savo mobilųjį telefoną ir čia pat pateikusi įrodymus, ištarė: „Galėčiau tai padaryti, bet ne dabar.“

Ikiteisminio tyrimo metu kurį laiką negalėta susisiekti su įtariamąja, pakviesti jos į apklausą – išėjusi iš namų mergina dingo kaip į vandenį. Kur ji tuo metu gyveno, negalėjo pasakyti net tėvai.

Jeigu kaltinimai būtų įrodyti, A.Alminskaitei už svetimo turto pasisavinimą grėstų bauda, laisvės apribojimas, areštas arba nelaisvė iki trejų metų.

„Su sportu ir sveikatingumu susietų lėšų grobstymo bylų nėra daug, bet kartais atsiranda nesąžiningų žmonių, kurie apgaudinėja ir savo darbdavius, ir valstybę“, – pažymėjo prokurorė D.Mackevičienė.

Rėmėjų pinigai – beturčiui į rankas

Prieš kelerius metus D.Mackevičienė reiškė kaltinimus Klaipėdoje aktyviai veikusiam neįgalių žmonių asociacijų ir sporto klubų prezidentui Gintui Jonauskui.

Teikdamas neteisingus duomenis apie organizacijų turtą ir pelną, vengęs privalomų mokesčių šis vyras pasisavino nemenką pinigų sumą.

Rėmėjai, tarp kurių būta fizinių ir juridinių asmenų, savo pinigus G.Jonausko įsteigtiems sporto dariniams pervesdavo į banko sąskaitas, atiduodavo jam pačiam į rankas grynaisiais.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai tikrinant visuomenininko veiklą pastarasis tik gūžčiojo pečiais – neparodė jokių savo klubų išlaidas įrodančių ir pateisinančių dokumentų.

„Ataskaitas kraudavau į kartono dėžes, laikiau garaže, ten jos ir supuvo“, – aiškino per ketverius metus daugiau kaip 888 tūkst. eurų vertės svetimo turto ir pinigų pasisavinęs neįgaliųjų sporto organizatorius.

Socialiniame būste gyvenęs klaipėdietis per tą laiką nemokėjo ir privalomųjų mokesčių – nuo valstybės biudžeto nusuko dar 12 tūkst. eurų.

Paaiškėjo, kad nemenkomis paramos sumomis disponavęs G.Jonauskas yra beturtis – areštuotas tik jam priklausęs rankomis valdomas automobilis „Dodge Grand Caravan“.

Kadaise ir pats sunkią traumą patyręs vyras pripažintas kaltu dėl svetimų lėšų pasisavinimo, apgaulingo buhalterijos tvarkymo, mokesčių vengimo. Jam skirta bausmė – 9 tūkst. eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.