Migrantų kelionės per Lietuvą: vieni pavežėjai gabena nelegalus suvilioti pinigų, kiti – praneša pasieniečiams

Daugėja sąmoningų taksi vairuotojų ir pavežėjų, kurie nesusigundo geru, bet rizikingu uždarbiu. Jie informuoja pareigūnus apie savo klientus – neteisėtus migrantus, kurie tokiu būdu per Lietuvą mėgina pasiekti Vakarų Europą.

VSAT pareigūnas.<br>VSAT nuotr.
VSAT pareigūnas.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba

Aug 30, 2023, 3:55 PM

Kaip praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), pirmadienį VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Šiaulių pasienio užkardos pareigūnams kolegos iš policijos perdavė keturis migrantus: du indus, 19-os ir 21-erių, 20-metį afganistanietį ir 40-metį pakistanietį. Nė vienas jų neturėjo asmens dokumento, suteikiančio teisę atvykti ir būti Šengeno erdvėje. Tyrimo metu paaiškėjo, kad užsieniečiai į Lietuvą atvyko iš Latvijos, į kurią pateko neteisėtai kirtę sieną iš Baltarusijos.

Pasinaudodami taksi paslaugomis, iš Šiaulių planavo pasiekti Lenkiją, o iš ten – vieną iš Vakarų Europos valstybių. Tačiau jų ketinimus nelauktai sugriovė susipratęs (arba atsargus) taksistas, apie įtarimą sukėlusius klientus pranešęs pareigūnams.

Sulaikytieji migrantai apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre. Išsiaiškinus įvykio aplinkybes, šis ketvertas bus perduotas Latvijos pasieniečiams.

VSAT pareigūnai išsiaiškina atvejus, kai neteisėti migrantai per Lietuvą į Lenkiją keliauja naudodamiesi taksi ar pavėžėjų paslaugomis. Tačiau pastebimas ir didėjantis vežėjų sąmoningumas. Per mėnesį tai jau trečias kartas, kai pasieniečiams perduodami neteisėti migrantai, apie kuriuos informuoja patys taksistai ar pavežėjai. Rugpjūčio viduryje apie tris tokius pakeleivius pranešė „Bolt“ pavežėjas iš Panevėžio rajono. O paskutinėmis liepos dienomis kitas vairuotojas informavo, kad Joniškio rajone į jo automobilį įsėdo penki į migrantus panašūs keleiviai.

Primename, kad dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną įstatyme numatyta baudžiamoji atsakomybė – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Ir transporto priemonės, kuria buvo gabenti migrantai, konfiskavimas. Paskutinį kartą pasieniečiams gegužės pradžioje įkliuvo „Bolt“ pavežėjas, kuris neteisėtai vežė keturis užsieniečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.