Dviejų gyvybių atėmimu įtariamas bėglys – vėl teismo suole, bet kaltas nesijaučia

Valdas Čiuželis, kuriam gresia bausmė už narkotikų platinimą nepilnamečiams, sunkų sveikatos sutrikdymą ir neatsargų gyvybės atėmimą, vėl trina teismo suolą, nes slapstėsi ir buvo sulaikytas užsienyje.

Didžiojoje Britanijoje surastas plungiškis V.Čiuželis kaltinamas prekiavęs mirtį sėjančiais kvaišalais.<br>G.Pilaičio nuotr.
Didžiojoje Britanijoje surastas plungiškis V.Čiuželis kaltinamas prekiavęs mirtį sėjančiais kvaišalais.<br>G.Pilaičio nuotr.
Mirusio paauglio artimieji V.Čiuželiui pateikė civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo.<br> G.Pilaičio nuotr.
Mirusio paauglio artimieji V.Čiuželiui pateikė civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo.<br> G.Pilaičio nuotr.
Prokurorų kaltinimus išklausęs V.Čiuželis po pirmojo posėdžio dingo kaip į vandenį.<br> G.Pilaičio nuotr.
Prokurorų kaltinimus išklausęs V.Čiuželis po pirmojo posėdžio dingo kaip į vandenį.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 6:27 AM

Stogdengiu dirbęs 32 metų plungiškis V.Čiuželis Klaipėdos teisme jau buvo išklausęs kaltinimus dėl nepilnamečio, apsinuodijusio narkotikais, žūties.

Aiškėja, jog kvaišalai galėjo pražudyti dar vieną žmogų, – jis irgi mirė pavartojęs tokių pat medžiagų, liaudyje vadinamų „gaidžiu“.

Bėglys sučiuptas Londone

Anksčiau teistas ir vėl įtarimų prislėgtas V.Čiuželis prieš kelerius metus teisiamųjų suole sėdėjo lediniu veidu.

Tąkart plungiškis nebuvo suimtas, tik apribota jo laisvė – jis privalėjo nuolat registruotis policijoje. Kitame teismo posėdyje kaltinamasis nepasirodė – pradingo kaip į vandenį.

Nežinia kur esančiam V.Čiuželiui Klaipėdos apygardos teismas paskyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą. Paskelbta tarptautinė jo paieška.

Pernai lietuvis sulaikytas Didžiojoje Britanijoje pagal tarptautinių institucijų išduotą Europos arešto orderį.

V.Čiuželio ekstradicija sukosi pusantrų metų – bėglys skundė teisėsaugos prašymus sugrąžinti jį Lietuvą. Netgi po to, kai policininkai atvyko į Londoną jo pasiimti, byla buvo pratęsinėjama.

Vėl stojęs prieš teismą vyras kaltinamas psichotropinių medžiagų laikymu ir platinimu, siejamas su vieno nepilnamečio žūtimi ir trijų paauglių sveikatos sutrikdymu. Nustatyta, kad visi jie apsinuodijo mirtinu metadono ir metamfetamino mišiniu – kvaišalais, kuriuos vartojo ir V.Čiuželis.

Iš pirties – į ligoninę

Tragedija įvyko 2018 m. lapkričio 10-ąją Berenių kaimo (Plungės r.) pirtyje per jaunimo vakarėlį, kuriame dalyvavo ir V.Čiuželis. Tąkart 16-metis plungiškis Julius Milius pasijuto blogai – sukniubo, draugai iškvietė greitąją pagalbą, bet medikai jam nebegalėjo padėti – po kelių valandų vaikinas mirė.

Berenių pirtyje linksminosi apie 20 jaunuolių. Tarp jų buvo ir merginų, nepilnamečių. V.Čiuželis prisipažino iš namų pasiėmęs maždaug pusantro gramo psichotropinių medžiagų savo reikmėms. Kvaišalų vartotojų vakarėlyje esą buvo ne vienas.

Puotos dalyvis Erikas Skrinskis prisiminė tą vakarą išgėręs du butelius alaus, kelis stikliukus degtinės.

Anot jo, pirtyje visi vaikštinėjo stiklinėmis akimis, apsvaigę nuo narkotikų: „Po vidurnakčio išvažiavau namo, o ryte irgi pasijutau blogai – pradėjau vemti.“

Tokių plungiškių buvo ir daugiau. Paauglys Rokas Novadvorskas, su draugais atsigėręs „gaidžio“, taip pat vėmė, buvo atgabentas į ligoninę komos būklės. Teisme aiškino nieko neprisimenąs.

Dabar jau pilnametis R.Novadvorskas Klaipėdos apygardos teisme liudijo atvežtas iš įkalinimo įstaigos – jis atlieka bausmę už narkotikų laikymą ir platinimą.

Policijos patikros išvengė

„Pirtyje mačiau apkvaišusių jaunuolių. Tada blogai jaučiausi, savo kvaišalų nevartojau, kitiems jų nesiūliau. Pasiėmiau, kad turėčiau, jei staiga kiltų noras“, – teisme aiškino V.Čiuželis.

Tąkart policijos pareigūnams įkliuvo jau anksčiau už narkotikus teistas 21 metų plungiškis Mindaugas Skrinskis – per kratą pas jį rasta kvaišalų.

M.Skrinskiui už neteisėtą kvaišalų laikymą neturint tikslo juos platinti paskirta 4500 eurų bauda sumažinta trečdaliu – jis pripažino savo kaltę, nurodė narkotikų padavėją V.Čiuželį.

Jaunuolis teigė iš jo įsigijęs maišelį su 2,3 gramo miltelių. Su kvaišalais pirtyje buvęs V.Čiuželis nuodugnesnės policijos patikros išvengė – atvykę pareigūnai jo net neįsodino į autobusą.

„Pirtyje buvau palikęs striukę. Nubėgau jos pasiimti, kai grįžau, autobusas su draugais jau buvo išvažiavęs į Plungę“, – pasakojo tragiškai pasibaigusio vakarėlio dalyvis.

Sugėrovas irgi neatsikėlė

Kiek anksčiau V.Čiuželis Plungėje savo tėvų bute linksminosi su bendraamžiu Kaziu Zaboru, irgi priklausomu nuo narkotikų. Po pokylio pasilikęs nakvoti svečias nepakilo iš lovos.

Manyta, jog K.Zaborą mirtis draugo bute ištiko nuo širdies nepakankamumo, bet vėliau paaiškėjo, kad ir vyras vartojo „gaidį“ – tokias pat kaip J.Milius pirtyje psichotropines medžiagas.

„K.Zaboras atrodė prastai, nes ilgai girtuokliavo. Nupirkau butelį degtinės, alaus. Gėrėme iki paryčių, o kitą dieną jis mirė“, – draugo gyvenimo saulėlydį prisiminė V.Čiuželis.

Keista K.Zaboro mirtis Plungės rajono kriminalistams jokių įtarimų nesukėlė. Tiktai vėliau, pakartotinai patikrinus velionio kraują ir šlapimą, mėginiuose aptikta psichotropinių medžiagų pėdsakų.

Plungės medikai beveik tuo pat metu kovojo dėl dar šešių metadono ir metamfetamino kokteiliu apsinuodijusių paauglių gyvybės. Vienas jų paniro į komą, gaivintas reanimacijos skyriuje.

Neigia pardavinėjęs „gaidį“

V.Čiuželis kaltinamas laikęs ir platinęs pavojingas sveikatai medžiagas net ir po to, kai jo bičiulis K.Zaboras, veikiausiai perdozavęs kvaišalų, atsisveikino su šiuo pasauliu.

Žmogaus psichiką veikiantį metadono ir metamfetamino mišinį plungiškiai ir pats V.Čiuželis vadina „gaidžiu“: „Kvaišinantys milteliai suteikia energijos, bet jų negalima užsigerti alkoholiu.“

Teisme liudijęs plungiškis Tadas Jurkšas prisiminė draugų paprašytas pirkęs jiems kvaišalų iš V.Čiuželio: „Visa Plungė žinojo, kad jis pardavinėja „gaidį“. Viena dozė kainavo 15 eurų. Jis matė, kad aš tuo metu buvau nepilnametis.“

Iš dalies prisipažinęs kaltu dėl kvaišalų įgijimo ir laikymo tik savo reikmėms V.Čiuželis neigė parūpinęs „gaidžio“ K.Zaborui, pardavinėjęs kvaišalus J.Miliui ir kitiems paaugliams, kurie su juo susisiekdavę per feisbuką, įsiprašę į draugus. Bet mirusio vaikino motina Daiva Milienė tuo netiki. Po tragedijos Juliaus draugai jai kuždėjo, kad kvaišalai plūsta iš V.Čiuželio ir jo bendrininkų rankų.

Plungėje sklandė gandai, kad „gaidžio“ pardavėjai metamfetaminą „pastiprina“ žiurknuodžiais.

Motinos širdis kraujuoja

„Su mama iki šiol negalime ramiai gyventi. Juliaus draugai važinėja automobiliais, o jis guli po žeme“, – teismo salėje ašaras braukė jaunėlį brolį savo bute priglaudusi sesuo Erika Pagojūtė.

D.Milienė pateikė civilinį ieškinį dėl 30 tūkstančių eurų neturtinės žalos atlyginimo. Brolį savo lėšomis palaidojusi E.Pagojūtė nuostolius, be kapavietės tvarkymo, įvertino 4135 eurais.

Sesuo dar prašė iš V.Čiuželio priteisti 10 tūkst. eurų neturtinės žalos atlygio. Ligonių kasų ieškinys, siejamas su kvaišalais apsinuodijusių nepilnamečių gydymu, siekia 1216 eurų.

Baudžiamąją bylą atvertęs teisėjas Linas Pauliukėnas dviem be pateisinamos priežasties neatvykusiems į teismą liudytojams skyrė 500 eurų baudas. Į kitą posėdį jie bus atvesdinti.

Iš teisėsaugos akiračio dingusiam, tačiau surastam V.Čiuželiui gresia 12 metų nelaisvės.

Jeigu kaltinimai būtų įrodyti, jis privalėtų atlyginti ir ekstradicijos išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas