Po žinios apie nepilnametę seksualiai santykiauti privertusį pavežėją – eksperto paaiškinimas: atsakė į pasigirdusį klausimą

Po per šalį nusiritusios kraupios žinios, kad Vilniuje pavežėjas privertė neblaivią nepilnametę tenkinti lytinę aistrą, visuomenėje greitai kilo diskusijos dėl pasirinktų žodžių. Vieniems užkliuvo, kad policijos suvestinėje nepanaudotas žodis „išprievartauti“, o rašoma „vairuotojas privertė neblaivią nepilnametę (gimusią 2005 m.) tenkinti lytinę aistrą su juo.“

Policija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Policija.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Mykolo Romerio universiteto docentas, daktaras T.Girdenis.<br> MRU nuotr.
 Mykolo Romerio universiteto docentas, daktaras T.Girdenis.<br> MRU nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Deimantė Stanevičiūtė

Sep 19, 2023, 7:50 PM, atnaujinta Sep 26, 2023, 5:16 PM

Kaip lrytas.lt informavo Vilniaus apskrities VPK, formuluotė pasirinkta pagal Baudžiamąjį kodeksą.

Portalui lrytas.lt Mykolo Romerio universiteto docentas, daktaras Tomas Girdenis paaiškino, kad yra skirtumas tarp įtariamo nusikaltimo formuluočių,

Pasak jo, išžaginimas, seksualinis prievartavimas ir lytinis santykiavimas yra labai panašūs, o esminis skirtumas – tik lytinės prievartos būdas.

„Išžaginimas yra natūralus lytinis aktas, o į seksualinis prievartavimą įeina analinio, oralinio ir kitokio fizinio sąlyčio būdai“, – teigia docentas.

Anot T. Girdenio, privertimo santykiauti norma yra šiek tiek švelnesnė, kadangi skiriasi fizinė prievarta, kai yra priverčiamas nukentėjusysis.

„Nepaisant to, išžaginime ir seksualiniame prievartavime yra grasinimas naudoti fizinį smurtą, priversti lytiškai santykiauti ateityje, bet ne tuoj pat, vadinasi, žmogus turi tam tikrą pasirinkimo laisvę, gali kreiptis pagalbos“, – sako jis.

Pasak docento, priverstinis lytinis santykiavimas pagal teisinį apibrėžimą yra šiek tiek silpnesnis. Pavyzdžiui, prie lytinio santykiavimo privertimo galima priskirti ir pasinaudojimą asmens nepriklausomumu arba kitus prievartos atvejus, kurie nėra tokie stiprūs, kaip išžaginime ar seksualiniame prievartavime.

Baudžiamosios teisės ekspertas pabrėžė, kad jeigu seksualinė nusikalstamoji veika yra padaroma prieš nepilnamečius, automatiškai griežtėja ir bausmė.

„Jei žaginamas ar seksualiai prievartaujamas nepilnametis nuo 14 iki 18 metų, tai baudžiama nuo trijų iki dešimties metų kalėjimo, o jeigu seksualinė prievarta yra naudojama prieš mažametį, iki 14 metų, baudžiama nuo penkių iki penkiolikos metų kalėjimo, panašiai kaip už nužudymą, – sakė docentas. – Jeigu suaugusysis priverčiamas lytiškai santykiauti, baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki 3 metų, o jeigu nepilnametis, baudžiama laisvės atėmimu iki 8 metų.“

Nepaisant to, grasinimas yra vienas iš išžaginimo požymių. Pasak T. Girdenio, daug kas priklauso nuo grasinimo pobūdžio.

„Jeigu yra grasinimas panaudoti smurtą, tai yra išžaginimas, o jeigu yra grasinama panaudoti fizinį smurtą ateityje arba yra švelnesnė prievarta, pavyzdžiui, grasinimas sugadinti ar sunaikinti turtą, tai rodo prievartos lytiškai santykiauti normos taikymą“, – sakė T. Girdenis.

Naujienų portalas lrytas.lt iš Vilniaus apskrities VPK sužinojo, jog pavežėjas, kalbėjęs tiek rusiškai, tiek lietuviškai, galimai vairavo įmonės „Bolt“ automobilį. Pirminiais duomenimis, įtariamasis – apie 40 metų amžiaus.

Pirmadienio rytą Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis teigė, jog įtariamasis – ieškomas ir nustatinėjamas.

„Mergina fiziškai nenukentėjo, medikų pagalbos atsisakė“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.