Žiauraus 15-metės nužudymo Šiauliuose bylos sprendimas – lapkritį

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas baudžiamojoje byloje dėl penkiolikmetės šiaulietės nužudymo baigė klausytis proceso dalyvių baigiamųjų kalbų. Sprendimą teismas numato skelbti lapkričio 8 dieną, nurodoma pranešime žiniasklaidai.

Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Žiaurus 15-metės nužudymas Šiauliuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 6:12 PM

Kaip rašoma Šiaulių apygardos teismo išplatintame pranešime, 2007 metais gimusi I.Z., 1999 metais gimęs E.B. ir 2004 metais gimęs O.Ž. kaltinami itin žiauriu penkiolikmetės nužudymu bei 2001 metais gimęs O.Ž. brolis E.Ž. – nusikaltimo ar nusikaltimą padariusio asmens slėpimu.

Kaltinamojo E.Ž. gynėjas teismui teigė nesutinkantis su anksčiau teismui išsakyta valstybinės kaltintojos pozicija, kuri teismo prašė jį pripažinti kaltu ir paskirti jam 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, bausmės vykdymą atidedant 2 metams. Advokatas teismo prašė ginamąjį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Pats kaltinamasis teigė teismui neturintis ką pasakyti.

Kaltinamojo O.Ž. advokatas savo baigiamojoje kalboje pabrėžė, kad jo ginamasis ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme davė parodymus, pripažino savo kaltę. Advokatas teismo prašė atkreipti dėmesį ir kaltinamojo sveikatos būklę, jam skirti švelnesnę bausmę. Pasak Šiaulių apygardos teismo, švelnesnės bausmės prašė ir pats kaltinamasis.

Kaltinamosios I.Z. advokatė savo baigiamojoje kalboje teigė neginčijanti savo ginamosios prisipažinimo, tačiau bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos prašė atkreipti dėmesį į jos amžių. Anot advokatės, nusikaltimo padarymo metu jai buvo tik 14 metų. Kaltinamosios gynėja tvirtino mananti, kad kaltinamoji buvusi E.B. įtraukta į nusikaltimą ir dabar esanti nukentėjusioji. Advokatė tvirtino, kad tiesioginių įrodymų dėl jos ginamosios kaltės šioje byloje nėra. Pati kaltinamoji teigė atsiprašanti nužudytosios artimųjų, tvirtino, kad jai beprotiškai gaila draugės.

Kaltinamojo E.B. advokatas pabrėžė, kad jo ginamasis ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme savo kaltės nepripažino. Anot jo, kitų kaltinamųjų parodymai esantys skirtingi, subjektyvūs, o tiesioginių įrodymų, kad E.B. padarė nusikaltimą, byloje nesą. Advokatas teismo prašė jo ginamąjį išteisinti.

Pats kaltinamasis atsiprašė nužudytosios artimųjų, teigė nusikaltimo nepadaręs ir esąs apkalbamas kitų kaltinamųjų. E.B. tvirtino, kad lemtingąją dieną nukentėjusiąją siekęs išgelbėti, bet nepavykę.

Kaltinamųjų gynėjai teigė nesutinkantys su nukentėjusiųjų civiliniais ieškiniais, anot jų, artimieji, kurie nesirūpino savo giminaite, pasinaudodami susiklosčiusia padėtimi nori pasipelnyti.

Kiek anksčiau savo baigiamojoje kalboje valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė teigė, kad kaltinamųjų kaltė yra visiškai ir neabejotinai įrodyta. Prokurorės nuomone, visi trys kaltinamieji veikė tyčia turėdami tikslą nužudyti.

Taip pat prokurorė prašė kaltinamųjų atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažinti tai, kad kaltinamieji nusikalstamą veiką padarė būdami apsvaigę nuo psichiką veikiančių medžiagų ir tai turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui.

Kaltinamojo E.B. atsakomybę sunkinančia aplinkybe paprašyta pripažinti tai, kad veiką padarė būdamas recidyvistas. Prokurorė teismo paprašė kaltinamuosius pripažinti kaltais, padarius nusikalstamą veiką, ir paskirti E.B. ir O.Ž. po 20 metų laisvės atėmimo bausmes, I.Z. – 10 metų laisvės atėmimo bausmę. E.Ž. pripažinti kaltu, padarius nusikalstamą veiką, ir paskirti 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, bausmės vykdymą atidedant 2 metams.

Prokurorės nuomone, nužudytosios giminaičių civilinis ieškinys šioje byloje neturėtų būti patenkintas. Ši nuomonė išsakyta motyvuojant tuo, kad kraujo ryšio konstatavimas ir deklaratyvūs pareiškimai apie patirtus išgyvenimus nėra pakankamas pagrindas patenkinti civilinį ieškinį.

ELTA primena, kad visuomenėje itin didelio atgarsio sulaukęs nusikaltimas padarytas praėjusių metų liepos 4 dieną Šiaulių mieste, Gegužių gatvėje esančiame bute.

Mergina ir du jaunuoliai yra kaltinami tuo, kad lemtingą dieną, veikdami bendrininkų grupe, būdami, apsvaigę nuo narkotinių medžiagų, susitarę ir tyčia pakvietę 2006 metais gimusią merginą į butą atėmę iš jos telefoną, bendrais veiksmais panaudojo fizinį smurtą – kelių valandų laikotarpyje aukai suduodami daugybinius smūgius kumščiais, kojomis, pailgos formos kietu buku ar briauną turinčiu daiktu, pagaliais į galvą ir kitas kūno vietas, spaudžiant pagalvę ant merginos veido, įkišę skudurą į burną bei apvynioję lipnia juosta jos rankas ir galvą. Nuo patirtų sužalojimų penkiolikmetė mirė įvykio vietoje.

Nužudytosios kūną suvynioję į kilimą ir kitus audinius, kurie buvo įvykio vietoje, kaltinamieji kartu su jaunuoliu, kuris yra kaltinamas nusikaltimo slėpimu, nužudytosios kūną išnešė prie daugiabučio namo kieme stovėjusių konteinerių. Tą pačią dieną, apie 21.30 val., nužudytosios merginos kūnas buvo rastas atvykusių policijos pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.