Panevėžio taksi bendrovės, jų vadovas bei dvi buhalterės nuteisti dėl mokesčių slėpimo

Keturios Panevėžio bendrovės, jų vadovas G.Z. bei dvi buhalterės teisme išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį dėl finansinio pobūdžio nusikalstamų veikų teikiant taksi paslaugas. Kaltinamiesiems skirtos baudos ir priteisti civiliniai ieškiniai dėl valstybei nesumokėtų mokesčių siekia 111 tūkst. eurų.

Taksi.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Taksi.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2023-10-11 11:23

Į teisėtvarkos pareigūnų akiratį keturios taksi paslaugas Panevėžyje teikiančios uždarosios akcinės bendrovės, visų jų oficialus arba faktinis vadovas G.Z. bei bendrovių apskaitą tvarkiusios buhalterės L.M. ir O.S. pateko dėl 2016–2018 metais vykdytos ūkinės-finansinės veiklos.

Tyrimo metu nustatyta, kad apgaulingai tvarkant apskaitą ir pateikiant neteisingus duomenis apie pajamas buvo siekiama išvengti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėjimo. Taksi bendrovių gaunamos pajamos buvo paskirstomos taip, kad neviršytų 45 tūkst. eurų per metus, nes nuo šios sumos jau būtų privaloma mokėti PVM. Į bendrovių apskaitą buvo įtraukiamos ne visos taksi vairuotojų suneštos įplaukos ir kitos pajamos. Dalis algos darbuotojams taip pat buvo mokama „vokeliuose“, tokiu būdu nesumokant visų privalomų mokesčių.

Panevėžio apygardos teismas spalio 4 dieną G.Z. bei abi buhalteres pripažino kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo veikiant bendrininkų grupėje. Kadangi per kratą G.Z. namuose buvo rasta 15-ka neteisėtai laikomų 9 mm šovinių, jis nuteistas ir dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Teismas, subendrinęs bausmes, G.Z. skyrė galutinę 20 tūkst., O.S. – 9 tūkst., o L.M. – 7,5 tūkst. eurų baudas. Viena bendrovė už apgaulingą apskaitos tvarkymą nubausta 10 tūkst. eurų bauda, likusios trys, pripažintos kaltomis ir dėl šios nusikalstamos veikos, ir dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, privalės sumokėti po 12,5 tūkst. eurų siekiančias baudas.

Teismas iš dalies patenkino Valstybinės mokesčių inspekcijos bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos pareikštus civilinius ieškinius – G.Z. ir trims bendrovėms reikės į valstybės biudžetą sumokėti beveik 28 tūkst. eurų.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.