Dėl 18-metės mirties teisiamo mediko byloje – posūkis: ekspertai įvertins pasirinkimą

Dėl 18-metės mirties teisiamo Marijampolės mediko Gintaro Kuodžio byloje paskirta papildoma deontologinė ekspertizė, kurios metu bus aiškinamasi, ar teisingai nustatyta diagnozė, atlikti kiti gydymo veiksmai.

Byloje dėl 18metės mirties paskirta ekspertizė, kurios metu bus aiškinamasi, ar taikyta tinkama gydymo taktika.<br>M.Patašiaus nuotr.
Byloje dėl 18metės mirties paskirta ekspertizė, kurios metu bus aiškinamasi, ar taikyta tinkama gydymo taktika.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 8:42 AM

Ekspertizę paskyręs Kauno apygardos teismas įpareigojo ją atlikti Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialistus.

Ekspertų komisija įvertins, ar pasirinkta gydymo taktika buvo tinkama, o jeigu ne, ar tai turėjo įtakos merginos mirčiai.

Medikas pateikė skundą

Marijampolės apylinkės teismas šių metų sausio 30 dieną pripažino šio miesto ligoninės 2-ojo vidaus ligų skyriaus 59 metų gydytoją G.Kuodį kaltu baudžiamojoje byloje dėl neatsargaus gyvybės atėmimo bei tarnybos pareigų neatlikimo.

G.Kuodžiui buvo skirta 5 tūkst. eurų bauda ir 2 metų lygtinis laisvės atėmimas, bausmės vykdymą atidedant pusantrų metų, taip pat uždrausta dvejus metus dirbti vidaus ligų gydytoju medicinos įstaigose.

Savo kaltę neigęs medikas pateikė skundą, kuris šiuo metu yra svarstomas Kauno apygardos teisme.

Mergina neteko sąmonės

Jaunos pacientės gyvybė ligoninėje užgeso 2018 metų vasario 19 dieną.

Kauno prokurorų tvirtinimu, G.Kuodis, budėdamas ligoninėje vasario 15 ir 16 dienomis, netinkamai vykdė savo pareigas, o jo aplaidumo pasekmės buvo tragiškos.

Ligos simptomus abiturientė pajuto likus maždaug savaitei iki tragedijos – vasario 13-ąją kosėjo, skundėsi gerklės skausmu.

Kitą dieną ji savo draugui pasakė, kad trūksta oro, spaudžia pilvo apačią.

Vasario 15-ąją moksleivė pasijuto visiškai blogai – būdama su drauge automobilyje prie namų ji prarado sąmonę.

18-metė buvo skubiai atvežta į Marijampolės ligoninės Priėmimo skyrių.

Moksleivė nepajėgė pati eiti – motina sakė, kad dukra buvo nualpusi gydymo įstaigoje esančiame rentgeno kabinete.

Nustebino veido bėrimas

Priėmimo skyriuje viena gydytojų pasakė motinai, jog kraujo tyrimas nieko bloga nerodo, o iš rentgeno nuotraukos matyti, kad mergina susirgo bronchitu.

Abiturientei liepta pasėdėti – jeigu gerai jausis, bus išleista į namus.

Tačiau netrukus pacientei vėl pasidarė silpna, ją pykino, ji ėmė vemti. Pasak motinos, paguldžius dukrą į skyrių gydytojas paklausė plaučius ir paskyrė antibiotikų, buvo prijungta lašelinė.

Merginos būklė buvo permaininga. Kartais ji sakydavo, kad jaučiasi neblogai, tačiau kai nueidavo iki tualeto ir grįždavo atgal, pasijusdavo taip, lyg būtų bėgusi krosą. Pagulėjus būklė vėl šiek tiek pagerėdavo.

Vasario 16-osios vakarą 18-metė parašė motinai, kad vėmė, tačiau gydytojas jai nebuvo iškviestas. Pacientė tvirtino nesulaukusi gydytojo ir vasario 17-ąją.

Tądien pas dukterį atvykusiai motinai atrodė, kad merginos veidas yra išbertas, o vėliau, motinai jau grįžus į namus, 18-metė atsiuntė jai nuotrauką, kurioje buvo matyti ant veido kraujosruva.

Išgirdo šiurpią žinią

Abiturientė teigė išsikvietusi slaugę, tačiau pastaroji net nepažiūrėjusi į veidą pasakė: „Nieko tau nėra.“

Mergina teigė, jog niekas iš gydytojų pas ją neatėjo visą savaitgalį. Vasario 19-osios rytą atėjusi į dukters palatą motina pamatė, kad jos lova tuščia.

Gydytojas pasakė, kad merginos būklė labai bloga, ji perkelta į reanimaciją. Medikai iš pradžių nenorėjo įleisti motinos į Reanimacijos skyrių, bet po kurio laiko jai leista pamatyti dukrą. Moteris atkreipė dėmesį, kad duktė visai nereaguoja, – veidas buvo sutinęs, galva apdėta ledais.

„Gydytojai kalbėjo apie miokarditą ir nieko gero nežadėjo. Po kurio laiko buvo pranešta apie dukters mirtį.

Klausiau, ar darys skrodimą, nes gydytojai nežinojo, kas atsitiko. Po skrodimo sužinojome, kad trombas užkišo plaučių arterijas“, – teisme pasakojo sukrėsta 18-metės motina.

Iškėlė baudžiamąją bylą

Teisėsaugai kilus įtarimų dėl galimo medikų aplaidumo buvo iškelta baudžiamoji byla.

Renkant duomenis tyrimui vadovavusi Kauno prokurorė Auksė Lipkevičienė įžvelgė vidaus ligų gydytojo G.Kuodžio kaltės požymių.

Pasak pareigūnų, pacientė mirė dėl vasario 15 ir 16 dienomis Marijampolės ligoninėje budėjusio šio gydytojo aplaidumo ir tiesioginių pareigų neatlikimo.

Prokurorų tvirtinimu, tragedija įvyko nenustačius tinkamos diagnozės, nepaskyrus budinčio gydytojo stebėjimo ir laiku nepritaikius tinkamo gydymo: „Turėdamas gydyti ligonę pagal jos nusiskundimus, ligos anamnezę ir kitos gydytojos nustatytą diagnozę, jis neištyrė objektyviai pacientės dėl galimų ligų, neįvertino laboratorinių ir instrumentinių tyrimų rezultatų, neįrašė į pacientės ligos istoriją būtinų duomenų ir atlikto rentgenologinio tyrimo rezultatų.“

Kilo komplikacijų

Kaltinamajame akte teigiama, kad 18-metei nenustačius tinkamos diagnozės – plaučių arterijos tromboembolijos – ir laiku netaikant tinkamo šios ligos gydymo 2018 m. vasario 19-osios rytą jai išsivystė ekstrakardinis šokas. Tą pačią dieną jos širdis sustojo.

Teisėsaugos surinktus įrodymus Marijampolės apylinkės teismas pripažino svariais.

„Teismas, ištyręs ir įvertinęs įrodymų tyrimų metu surinktus įrodymus, sprendžia, kad kaltinamojo kaltė įrodyta visiškai.

Nustatyta, jog pacientės alpimo priežastims nustatyti jokie diagnostiniai tyrimai skyriuje kaltinamojo budėjimo metu nebuvo atlikti, apsiribota tik pacientės atsakymu ir šis simptomas nevertintas kartu su kitais, o ši aplinkybė buvo labai svarbi tolesnei diagnostikai ir gydymui“, – teigiama sausio 30 d. nuosprendyje G.Kuodžiui.

Medikas kaltę neigė

Gydytojas G.Kuodis kaltės nepripažino – anot mediko, pacientė į skyrių, kuriame jis budėjo, buvo paguldyta diagnozavus nepatikslintą ūmų bronchitą.

Anot G.Kuodžio, negausūs sausi karkalai plaučiuose buvo būdingi nežymiai bronchų obstrukcijai.

Medikas taip pat pažymėjo, jog vertino laboratorinius tyrimus, tai patvirtina jo ranka atitinkamoje grafoje padarytas įrašas. Susipažinęs su rentgenologinio tyrimo aprašymu ir išvada G.Kuodis tikino nenustatęs jokių priežasčių, dėl ko jais turėtų abejoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?