Pareigūnams įkliuvo slaugytoja, pasipelniusi iš neatlikto darbo: suklastojo įrašus apie 27 pacientų priežiūrą

Šiaulių apylinkės teismo sprendimu buvo padėtas taškas beveik du metus besitęsusiam ikiteisminiam tyrimui dėl dokumentų klastojimo, kuriuo įtariama 62 metų ambulatorines slaugos paslaugas teikusi slaugytoja.

Šiaulių tyrėjai demaskavo slaugytoją.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Šiaulių tyrėjai demaskavo slaugytoją.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas

Nov 16, 2023, 11:46 AM

Šiaulių apskrities VPK praneša, kad moteris atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, nes buvo pateiktas asmens, kuris vertas teismo pasitikėjimo, prašymas perduoti kaltininkę jo atsakomybei pagal laidavimą. Nusikalstamai veikai šiaulietę inspiravo noras pasiimti atlygį už nepadarytą darbą.

Praėjusių metų sausį vienas Šiaulių rajono gyventojas netikėtai sužinojo apie jo tėvui suteikiamą medicinos pagalbą namuose. Prisijungęs prie e.sveikatos portalo, vyras išvydo, kad sausį tėvą net 7 kartus aplankė Šiaulių rajone, Kuršėnuose, įsikūrusios ir slaugos paslaugas namuose teikiančios įmonės slaugytoja. Medicininiuose dokumentuose buvo parašyta, kad ligonis buvo kalbintas, nors realiai jis jau daug metų nekalbėjo, kad ant kūno pragulų nėra, nors iš tiesų jos buvo.

Apstulbintas tokių įrašų sūnus kreipėsi į teisėsaugą. Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato tyrėjai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuriam vadovavo Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras.

Apklausus liudytojus, nustatyta, kad jokia minėtos įmonės slaugytoja pas ligonį nesilankė ir paslaugų jam neteikė. Pareigūnai nutarė praplėsti tyrimą ir patikrinti, ar slaugytoja tinkamai atliko savo darbą su kitais pacientais. Buvo apklausti dar 27 jos pacientai ir juos globojantys žmonės. Paaiškėjo, kad slaugytoja per trumpą laiką apžiūri gan didelį kiekį pacientų, nors jie gyvena toli vienas nuo kito. Analizuojant atstumus tarp prižiūrimų žmonių ir laiką, per kurį galima nuvykti iš vieno pas kitą, kilo įtarimų, jog pateikti duomenys yra suklastoti.

Netrukus įtarimai pasitvirtino, nes nustatyta, jog per tokį trumpą laiką, koks buvo užfiksuotas įrašuose, neįmanoma nei nuvykti pas pacientus, nei suteikti jiems paslaugų. Taigi konstatuota, kad e.sveikatos portale pateikti duomenys yra suklastoti ir slaugytojai pareikštas įtarimas dėl duomenų apie 27 pacientų priežiūrą klastojimo. Dėl to į slaugos paslaugas teikiančios įmonės, kurioje dirbo slaugytoja, sąskaitą iš Teritorinės ligonių kasos įplaukė 3 182 eurai.

Tyrimą buvo nutarta dar labiau išplėsti ir patikrinti, kaip ambulatorinė slauga buvo teikta per visus 2021 metus. Jis buvo didelės apimties (apie 10 tomų) ir reikalavo kruopštaus darbo, analizuojant bei vertinant gautus duomenis iš sveikatos priežiūros sistemų. Tačiau jį apsunkino tai, kad beveik visi žmonės, kurių duomenys e.sveikatos portale galimai suklastoti, buvo senyvo amžiaus ir sunkūs ligoniai, negalintys ne tik savimi pasirūpinti, bet ir duoti detalių parodymų.

Be to, dauguma pacientų jau buvo mirę, o jų artimieji apie slaugytojos apsilankymų skaičių negalėjo suteikti tikslios informacijos, nes buvo praėję daug laiko. Todėl surinkti pakankamai įrodymų dėl didesnio epizodų skaičiaus nepavyko, nors darbo ir pastangų buvo daug įdėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.