Mirtiną avariją sukėlusiai vairuotojai skirtas laisvės atėmimas

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose paskelbtas nuosprendis byloje, kurioje kaunietė A.R. buvo kaltinama dėl eismo įvykio, kurio metu žuvo du žmonės, sukėlimo.

Paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis byloje dėl tragiško eismo įvykio.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis byloje dėl tragiško eismo įvykio.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 1:37 PM

Kauno apylinkės teismas praneša, kad bylos duomenimis, 2022 m. rugsėjo 10 d. kelyje Vilkija-Pagiriai-Liučiūnai A.R., vairuodama automobilį „Audi A4“, pažeidė kelių eismo taisykles, išvažiavo į priešingos krypties eismo juostą, susidūrė su priešinga kryptimi važiavusiu keturračiu ir sukėlė mirtiną eismo įvykį.

Įrodyta, jog dėl to, kad A.R. nesilaikė visų būtinų atsargumo priemonių, jog nekeltų pavojaus kitų eismo dalyvių ar jų turto saugumui, važiavo ne kuo arčiau dešiniojo važiuojamosios dalies krašto, neatsižvelgė į važiavimo sąlygas, vietovės reljefą bei eismo intensyvumą, kelio vingyje nesuvaldė vairuojamo automobilio ir kirto ištisinę liniją, įvyko eismo įvykis, dėl kurio žuvo du žmonės – keturračio vairuotojas ir keleivė.

Teisiamojo posėdžio metu A.R. savo kaltę dėl padaryto nusikaltimo pripažino visiškai, todėl baudžiamoji byla buvo išnagrinėta sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka. Kaltinamoji A.R. teismui buvo pateikusi prašymą atleisti ją nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Atsižvelgiant į bylos aplinkybes, kaltinamosios asmenybę, dėl jos padarytos nusikalstamos veikos kilusias negrįžtamai skaudžias pasekmes, kadangi žuvo du žmonės, kas didina nusikalstamos veikos pavojingumą, į tai, kad kaltinamoji išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą sukeldama eismo įvykį, kas pagal teismų praktiką laikytina šiurkščiu Kelių eismo taisyklių pažeidimu ir įvertinant nukentėjusiųjų padėtį bei jų nenorą atleisti kaltinamajai, teismas padarė išvadą, jog kaltinamąją atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės būtų neproporcinga ir neadekvatu.

Teismas, skirdamas bausmę taip pat atsižvelgė į tai, jog A.R. padarė neatsargų nusikaltimą nusikalstamo nerūpestingumo forma, kurio pasekmės itin skaudžios, nes žuvo du žmonės, taip pat į tai, kad kaltinamoji savo kaltę pripažino visiškai ir nuoširdžiai gailėjosi, jog ji yra jauno amžiaus, mokosi, anksčiau nėra teista ir bausta.

2023 m. gruodžio 5 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendžiu A.R. pripažinta kalta dėl kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimo (Baudžiamojo kodekso 281 str. 5 d.), jai paskirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, kuri, vadovaujantis BK 64¹ straipsnio 1 ir 2 d. sumažinta iki 2 metų ir atidėta 2 metų laikotarpiui.

A.R. taip pat įpareigota bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu tęsti mokslą, o baigus mokslus, pradėti dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje ir neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistosios priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, jeigu tai nesusiję su darbu, mokslu ar gydymusi. Nuteistajai taip pat paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – draudimas naudotis vairuotojo teisėmis 1 metų laikotarpiui.

Nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas. Valstybinį kaltinimą teisme palaikė Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.