R. Požėla sureagavo į emocijas dėl moterį nušovusio pareigūno: pabrėžė, kada panaudojamas ginklas

Ketvirtadienio popietę policijos atstovai surengė spaudos konferenciją dėl Vilniaus rajone pareigūno nušautos moters. Generalinis komisaras Renatas Požėla akcentavo tai, jog pareigūnas atliko visus reikiamus veiksmus, jog apsaugotų kolegas ir į įvykio vietą atvykusius medikus.

R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
 Vilniaus apskrities VPK viršininkas Renaldas Žekonis.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
 Vilniaus apskrities VPK viršininkas Renaldas Žekonis.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
R.Požėla.<br>J.Elinsko nuotr../ELTA
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 2:23 PM, atnaujinta Dec 14, 2023, 3:38 PM

R.Požėla spaudos konferencijos metu teigė, kad šiuo metu yra atliekamas itin platus ikiteisminis tyrimas. Jo metu paaiškės, ar pareigūnų veiksmai buvo padaryti pagrįstai.

„Į visus pranešimus ir skambučius pareigūnai reagavo. Noriu pasakyti, kad ikiteisminis tyrimas yra labai plačios apimties. Jis apima laiką nuo pirmo skambučio, nuo reagavimo pradžios, iki įvykių, kurie pasibaigė tragiškai, o gal net ir toliau. Šuo metu yra aiškiai dėliojamas tyrimo planas, jau šiuo metu yra atlikti neatidėliotini ikiteisminio tyrimo veiksmai. Į visus skambučius, į visus pranešimus policija reagavo. Ar jie tinkamai reagavo, ar laiku reagavo, ar ėmėsi visų reikiamų priemonių – į tai atsakys ikiteisminis tyrimas“, – sako R.Požėla.

Tačiau generalinis komisaras pridūrė, jog jis apie šį incidentą turi ir savo požiūrį, bet jo negali viešinti.

„Aš kaip policijos vadovas savo vertinimą turiu, tačiau dėl suprantamų priežasčių aš šio vertinimo negaliu viešinti“, – teigia R.Požėla.

Taip pat komentuodamas situaciją R.Požėla akcentavo tai, kad į A ir B lygio iškvietimus yra stengiamasi siųsti ne vieną ekipažą. Be to, atitinkamai nuo kategorijos policiją į įvykius mieste ar už jo atvyksta per 8 arba 12 minučių.

„Į tuos įvykius, kur kyla reali grėsmė žmogaus sveikatai ir gyvybei, policija reaguoja laiku“, – tvirtina R.Požela.

Taip pat anot generalinio komisaro, į A kategorijos įvykius pareigūnai laiku reaguoja 94 proc. atvejų, į B lygio – 97 proc., o C kategorijos mažiausiai – 93 proc.

„Gaila, kad ne 100 procentų, bet matyt visada kažkas nutinka, kažkokios aplinkybės, kodėl mums neleidžia pasiekti maksimalaus rezultato“, – sako R.Požėla.

Tačiau pastarasis incidentas parodė, jog pareigūnai tarnybos metu saugodami savo ir aplinkinių gyvybę kartais panaudoja ir šaunamąjį ginklą. R.Požėla priduria, kad pareigūnų tarnybos metu šaunamasis ginklas naudojamas labai retai. Dažniausiai jis pasitelkiamas prieš gyvūnus arba transporto priemones, kurių vairuotojai nevykdo pareigūnų reikalavimo sustoti. Anot generalinio komisaro, prieš žmones šaunamas ginklas naudojamas labai retai. Nuo 2020 metų iki šių metų lapkričio 12 d. tragedijos pareigūnai ginklo prieš žmonės nebuvo nei karto panaudoję.

„Ginklas yra panaudojamas tik tada, kai yra išnaudojamos visos kitos specialiosios priemonės ir kai kyla reali grėsmė pareigūno ar aplinkinių sveikatai ir gyvybei“, – sako R.Požėla.

Kalbėdamas apie Vilniaus rajone įvykusią tragediją generalinis komisaras tikino, jog incidente dalyvavusius kolegas išklausė ir jiems pažadėjo ne tik moralinę, bet ir psichologinę bei teisinę pagalbą. Anot jo, jos pareigūnams teikiamos nuo pat pirmosios įvykių dienos: „Mes tikrai esame pasirengę teikti visokeriopą pagalbą pareigūnams, atsižvelgianti į jų individualius poreikius“.

Be kita ko, kaip tikina R.Požėla, moterį nušovęs pareigūnas – patyręs specialistas. Tad generalinio komisaro vertinimu, šis policininkas ir kolegos atliko jiems priklausančią pareigą.

„Klabant apie pareigūną, kuris panaudojo ginklą, tai jis yra tikrai patyręs, dirba specializuotame padalinyje. T.y. tie padaliniai, kurie nuolat reaguoja į įvykius dėl grėsmės asmenų sveikatai ir gyvybei. Na, mano galbūt toks vertinimas emocinis, jis kaip kiti pareigūnai atliko pareigą, gelbėjo aplinkinių sveikatą ir gyvybę“, – tikina generalinis komisaras.

R.Požėla žmonėms, kritikuojantiems pareigūno veiksmus prieš moterį atkirto, jog anot medikų psichinėmis ligomis sergantys pacientai gali kelti pavojų aplinkiniams ir dėl tam tikrų priežasčių juos sustabdyti gali būti itin sudėtinga. Cituodamas medikus R.Požėla teigia, kad: „psichinėmis ligomis sergantys nejaučia skausmo, jų jėgos būna antgamtinės ar afekto būsenoje ir jie gali padaryti bet ką“.

Taip pat R.Požėla iškėlė retorinį klausimą – kas būtų, jei moteris būtų nudūrusi pareigūną ar mediką, kokie tada būtų komentarai? Šiuo atveju, generalinis komisaras prisiminė įvykį, kuomet prieš kelis metus įvykio metu buvo peiliu nudurtas pareigūnas.

„Tuo metinis kritikuojančių choras piktinosi, kad pareigūnas turi ginklą ir bijo juo naudotis. Dabar kritika apsisuko ratu ir pareigūnas kaltinamas pertekliniu specialiųjų priemonių naudojimu“, – pastebi generalinis komisaras.

Šiais metais, anot R.Požėlos, tarnybos metu sužaloti 88 pareigūnai. Žmonės vis dažniau jiems priešinasi, o A ir B kategorijos iškvietimų vis daugėja.

Tačiau vykstančios konferencijos metu Vilniaus apskrities VPK viršininko Renaldo Žekonio buvo paklausta apie ilgą pareigūnų vykimo laiką iki įvykio vietos. Anot turimų duomenų, buvo sulaukta net 7 skambučių su pagalbos prašymu nuo 12 val. 13 min. Pirmuoju skambučiu žuvusios moters sūnus pranešė, kad mamai yra diagnozuota psichikos liga, jai prasidėjo paūmėjimas, reikia greitosios medicinos pagalbos medikų. Tačiau, kodėl pareigūnai įvykio vietoje atsidūrė tik kuriam laikui praėjus nuo pirmųjų medikų pagalbos skambučių su prašymu atsiųsti policiją, R.Žekonis nekomentuoja.

„Nenoriu trečią kartą kartotis, bet tai ikiteisminio tyrimo duomenis, tai šitoj vietoj, šiam momentui, komentarų nebus“, – atrėžė R.Žekonis.

Lrytas.lt primena, kad tragiška nelaimė Vilniaus rajone įvyko pirmadienio popietę, šiek tiek po 12 val. Medikams nepavykus nuraminti įsiaudrinusios pacientės į įvykio vietą buvo iškviesti ir pareigūnai. Tačiau atvykus pareigūnams ir prieš moterį panaudojus keliskart elektros šoką – jos sustabdyti nepavyko. Vienas iš pareigūnų gindamas kolegas ir medikus prieš moterį panaudoji ginklą ir į ją paleido 5 šūvius.

Šiuo metu dėl įvykio yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo ir piktnaudžiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.